NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Η Κομισιόν και ο ΠΟΥ ενώνουν τις δυνάμεις τους για τα οφέλη των εμβολίων

Η Κομισιόν και ο ΠΟΥ ενώνουν τις δυνάμεις τους για τα οφέλη των εμβολίων
12_09_2019 | 17:18

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνδιοργανώνουν σήμερα στις Βρυξέλλες την πρώτη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τον εμβολιασμό. Στόχος της συνόδου είναι η προώθηση δράσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την αναχαίτιση της εξάπλωσης των νόσων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια σε όλον τον κόσμο.

Ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Είναι ασυγχώρητο το ότι, σε έναν κόσμο τόσο αναπτυγμένο όσο ο δικός μας, υπάρχουν ακόμη παιδιά που πεθαίνουν από ασθένειες οι οποίες θα έπρεπε να είχαν εξαλειφθεί εδώ και πολύ καιρό. Και το χειρότερο είναι ότι έχουμε τη λύση στα χέρια μας αλλά δεν την αξιοποιούμε πλήρως. Οι εμβολιασμοί ήδη προλαμβάνουν 2-3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, και θα μπορούσαν να προλαμβάνουν ακόμη 1,5 εκατομμύρια θανάτους αν βελτιωνόταν η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη. Η σημερινή σύνοδος κορυφής αποτελεί μια ευκαιρία για την αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο των εθνικών προσπαθειών τους, καθώς και με τους εταίρους μας εδώ σήμερα. Πρόκειται για μια παγκόσμια πρόκληση την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, εδώ και τώρα».

Ο δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε:«Μετά από πολλά χρόνια προόδου, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Η ιλαρά αναζωπυρώνεται και 1 στα 10 παιδιά εξακολουθούν να στερούνται τα βασικά εμβόλια της παιδικής ηλικίας», δήλωσε ο δρ Τέντρος.«Μπορούμε και πρέπει να επιστρέψουμε στον σωστό δρόμο. Αυτό θα το επιτύχουμε μόνο αν διασφαλίσουμε ότι όλοι θα μπορούν να επωφεληθούν από τη δύναμη των εμβολίων — και αν οι κυβερνήσεις και οι εταίροι επενδύσουν στην ανοσοποίηση ως δικαίωμα για όλους και ως κοινωνικό αγαθό. Τώρα είναι η ώρα να εντείνουμε τις προσπάθειες για να στηρίξουμε τον εμβολιασμό ως βασικό στοιχείο της υγειονομικής περίθαλψης για όλους».

Κηρύσσοντας την έναρξη της συνόδου κορυφής, ο πρόεδρος κ. Γιούνκερ και ο δρ Τέντρος ζήτησαν να ενταθούν επειγόντως οι προσπάθειες αναχαίτισης της εξάπλωσης ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, όπως η ιλαρά. Μέσα στα 3 τελευταία χρόνια, 7 χώρες –εκ των οποίων οι 4 στην ευρωπαϊκή περιφέρεια– έχασαν τον χαρακτηρισμό της «απαλλαγμένης από την ιλαρά χώρας». Οι νέες εστίες είναι το άμεσο αποτέλεσμα των ελλείψεων στην εμβολιαστική κάλυψη, ακόμα και σε εφήβους και ενήλικες που δεν εμβολιάστηκαν ποτέ πλήρως. Για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ελλείψεις στον εμβολιασμό, η σύνοδος κορυφής εξέτασε τα πολλαπλά εμπόδια στον εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων, των κανονισμών και της προσβασιμότητας, της διαθεσιμότητας, της ποιότητας και της ευχρηστίας των υπηρεσιών εμβολιασμού· τα κοινωνικά και πολιτιστικά πρότυπα, τις αξίες και τη στήριξη· τα ατομικά κίνητρα, τη νοοτροπία, τις γνώσεις και τις δεξιότητες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησαν επίσης ισχυρή στήριξη για την GAVI, την Global Vaccine Alliance. Η GAVI διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη των στόχων εμβολιασμού στις χώρες του κόσμου με τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε πόρους.

Στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής βρίσκεται επίσης η δημιουργία νέων προτύπων και νέων ευκαιριών για την ενίσχυση της ανάπτυξης των εμβολίων, καθώς και η εξεύρεση τρόπων διασφάλισης της ανοσοποίησης ως προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία και ως οικουμενικού δικαιώματος.

Σχόλια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr

Ροή

ειδήσεων

    Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr

Top5

σήμερα

    Επιχειρώ - epixeiro.gr