NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Startup Weekend Athens Women 2019: Από την θεωρία της ιδέας στην πράξη του επιχειρείν!

Startup Weekend Athens Women 2019: Από την θεωρία της ιδέας στην πράξη του επιχειρείν!

Ο Σταύρος Μεσσήνης, η Μαρία Καλαφάτη και η Βανέσα Ματσούκα, η οργανωτική επιτροπή του Startup Weekend Athens Women 2019, μιλούν σήμερα στο epixeiro.gr για το πώς το συγκεκριμένο event θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα, χρησιμοποιώντας τις ιδέες και το ταλέντο του για να το επιτύχει!

Μιλήστε μας για το Startup Weekend και για το φετινό Startup Weekend Athens Women 2019, που πραγματοποιείται στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2019, στο The Cube Athens.

Βανέσα: Το StartUp Weekend είναι μια παγκόσμια διοργάνωση που στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Αυτό το Σεπτέμβριο, τα startup weekends σε όλο τον κόσμο είναι αφιερωμένα στη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Μπορεί να δηλώσει συμμετοχή όποιος έχει κάποια επιχειρηματική ιδέα και θέλει να μάθει τον τρόπο που θα την υλοποιήσει αλλά και να βρει την ομάδα συνεργασίας που θα τον βοηθήσει να μετατρέψει την ιδέα του σε επιχείρηση.

Οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν τις ιδέες τους και ψηφίζουν μεταξύ τους εκείνες που τους αρέσουν περισσότερο για να εργαστούν σε αυτές το υπόλοιπο τριήμερο. Κατά τη διάρκεια των 52 ωρών που δουλεύουν το project τους, λαμβάνουν συμβουλευτικές υπηρεσίες από επιτυχημένους επιχειρηματίες με στόχο να παρουσιάσουν στους κριτές, στο τέλος του τριημέρου, ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πλάνο.

Μέσα από το startup weekend έχουν προκύψει επιχειρήσεις που με την πάροδο του χρόνου έχουν αντέξει και αποδείξει ότι αν κάποιος έχει όρεξη για δουλειά, ακόμα και αν η ιδέα που έχει δεν είναι με την πρώτη ματιά εύκολα υλοποιήσιμη, μπορεί να την μετατρέψει, με τη βοήθεια της ομάδας που θα βρει, σε μια πολύ επιτυχημένη επιχείρηση. Το πιο «ζωντανό» παράδειγμα είναι το The Cube Athens, που «γεννήθηκε» μέσα σε ένα startup weekend πριν 7 χρόνια και συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του.

Τι ακριβώς προσφέρει στους συμμετέχοντες η συγκεκριμένη διαδικασία; Τι θα πρέπει να περιμένει κάποιος που θα λάβει μέρος και ποια τα «προαπαιτούμενα»;

Βανέσα: Οι συμμετέχοντες, με την ενασχόληση τους με αυτή τη διαδικασία, μαθαίνουν τον τρόπο να δουλεύουν μια επιχειρηματική ιδέα και να την μετατρέπουν σε επιχειρηματικό πλάνο. Μετά από την εμπειρία τους, μπορούν να εφαρμόσουν τις γνώσεις που θα λάβουν σε όλες τις ιδέες που έχουν. Φυσικά μπορεί να συμμετέχει όποιος το επιθυμεί, δεν χρειάζεται να έχει κάποια συγκεκριμένα «προαπαιτούμενα», αλλά να έχει όρεξη για δουλειά και δημιουργία! Ένας από τους κύριους στόχους μας είναι οι ομάδες να αποτελούνται από άτομα που είναι διαφορετικά μεταξύ τους και ανήκουν σε διαφορετικές ειδικότητες ώστε να δημιουργήσουν αποτελεσματικές ομάδες. Επίσης, μπορεί το συγκεκριμένο Startup Weekend να αποτελεί μέρος της women edition παγκοσμίως, αλλά και οι άνδρες που επιθυμούν να συμμετέχουν είναι ευπρόσδεκτοι να είναι κοντά μας.

Η όλη διαδικασία βασίζεται στην επιχειρηματική ιδέα που μπορεί να έχει κάποιος. Γενικότερα, ποια θα λέγατε πως είναι η σημασία της για τη δημιουργία μιας startup; Πόσο μπορεί να εξελιχθεί ή να αλλάξει;

Βανέσα: Η ιδέα που έχει κάποιος μπορεί να φαίνεται πολύ εντυπωσιακή αλλά στην πράξη να μην είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί. Το πιο σημαντικό κομμάτι στην υλοποίηση μιας ιδέας είναι να έχει ο καθένας στο μυαλό του ότι αυτή η ιδέα μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι εντελώς διαφορετικό και να είναι ευέλικτος στο να αποδεχτεί τις αλλαγές που προκύπτουν και να τις αντιμετωπίσει με ανοιχτό μυαλό και ψυχραιμία. Πολλές φορές έχουμε συναντήσει επιχειρήσεις που εξελίχτηκαν πολύ διαφορετικά από την αρχική ιδέα δημιουργίας τους, όσες έδειξαν ευελιξία στην αποδοχή της αλλαγής, προχώρησαν δυναμικά.

Ένα δεύτερο σημείο που τονίζεται είναι η σημασία της ομάδας. Πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθεί και να αναπτυχθεί μια αποτελεσματική ομάδα; Ποια τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας;

Σταύρος: Πέρα από την ιδέα, η ομάδα είναι πιο σημαντική. Η επιχείρηση είναι σαν τη ζωή. Περιέχει πολλές αλλαγές. Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε μια καλή και ταλαντούχα ομάδα που να παρουσιάζει συνεργασία και ευελιξία. Πέρα από τις δεξιότητες και μια καλή ιδέα, αυτά είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να έχει μια ομάδα. Οι επενδυτές επενδύουν πρώτα σε ομάδες και στη συνέχεια επενδύουν σε ιδέες

Πριν από μερικές ημέρες, ανακοινώσατε τους μέντορες του Startup Weekend Athens Women 2019. Τι θα προσφέρουν στους συμμετέχοντες; Γενικότερα, ποια η σημασία ενός μέντορα στην επιτυχή ανάπτυξη μιας startup;

Μαρία: Έχουμε επιλέξει μέντορες από την startup κοινότητα, με σκοπό να συμβάλλουν με τη δική τους εμπειρία στη διαδικασία, αφού και οι ίδιοι είναι γνωστοί για τη δουλειά τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο καθένας από αυτούς φέρνει τη δική του κουλτούρα και το δικό του know how στο κοινό καθώς όλοι προέρχονται από διαφορετικούς χώρους. Είναι πολύ σημαντικό ότι η υποστήριξη από τους μέντορες δεν θα πραγματοποιηθεί μόνο κατά τη διάρκεια του τριημέρου αλλά και μετά από αυτό. Γενικότερα, οι μέντορες είναι εξαιρετικά σημαντικοί στην ανάπτυξη μιας νέας εταιρίας καθώς προσφέρουν πολύτιμες συμβουλές από τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες τους, στο ξεκίνημα μιας startup.

Αυτό το Startup Weekend επικεντρώνει γύρω από το θέμα της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Ποια η σημασία του συγκεκριμένου τομέα και οι ιδιαιτερότητες του; Υπάρχουν αρκετές γυναίκες founders στις μέρες μας; Υπάρχουν συγκεκριμένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν;

Σταύρος: Δυστυχώς, υπάρχουν πολύ λίγες γυναίκες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο οικοσύστημα «startup» ως ιδρύτριες. Υπάρχει μια κακή στατιστική που λέει ότι μόνο το 2% των νεοσύστατων επιχειρήσεων που λαμβάνουν επενδύσεις ιδρύονται από γυναίκες. Ένα παράδοξο είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις ιδρύτριες που αποτελούν το 2% είναι εξαιρετικά επιτυχημένες και συχνά λαμβάνουν περισσότερη χρηματοδότηση.

swwe_cover2.jpg?mtime=20190922154154#asset:142375

Πολλές εταιρίες έχουν δημιουργηθεί μέσα από τα Startup Weekends στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ποιοι τομείς προσφέρουν σήμερα, στην Ελλάδα, τις περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες;

Μαρία: Πριν 10 χρόνια, όταν η startup έννοια δημιουργήθηκε, οι εταιρίες που ξεκινούσαν ήταν περισσότερο προσανατολισμένες στην τεχνολογία, αλλά τώρα που η κοινότητα ωριμάζει βλέπουμε μεγάλη ποικιλία και γκάμα από startups σε διάφορους τομείς. Αυτό αποτελεί και έναν ακόμη λόγο που τρέχουμε το sww, γιατί θα θέλαμε να δούμε ποιες ιδέες και ταλέντα θα προκύψουν μετά το τριήμερο και να γνωρίσει η κοινότητα και άλλους τομείς δραστηριότητας στην επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, αλλά και να στηρίξουμε τις γυναίκες ώστε να μπουν δυναμικά στον επιχειρηματικό κόσμο.

Γενικότερα, ποια η γνώμη σας για το σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας; Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι startups και οι προτάσεις σας προς βελτίωση των συνθηκών;

Σταύρος: Η αλήθεια είναι ότι η βασικότερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει κάποιος που ξεκινά μια επιχείρηση σήμερα είναι ότι θα πρέπει να αναλώσει μεγάλο μέρος του χρόνου στην αρχή για να αντιμετωπίσει τα γραφειοκρατικά ζητήματα, ειδικά αν ασχολείται με κάτι πολύ καινοτόμο. Οι startups, όταν ξεκινούν, έχουν τον ενθουσιασμό που χρειάζεται για να έρθουν αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία της Ελλάδας. Είναι σίγουρο ότι διάφορες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο ξεκίνημα τους θα τους βοηθούσε να ορθοποδήσουν πιο εύκολα. Μην ξεχνάμε όμως ότι αν κάποιος είναι αποφασισμένος να ανοίξει μια επιχείρηση θα το πραγματοποιήσει ανεξάρτητα των συνθηκών, καθώς οι καθημερινές προκλήσεις και το ρίσκο είναι μέσα στο πρόγραμμα της επιχείρησης.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τα επόμενα Startup Weekend; Ποια τα επόμενα βήματα;

Μαρία: Παράλληλα με το ssw τρέχουμε και το Ladypreneur series, μια δωρεάν ημερίδα που πραγματοποιείται κάθε μήνα στο The Cube Athens, με στόχο την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Κάθε μήνα μια επιχειρηματίας μιλάει για τις προκλήσεις της επιχειρηματικότητας και ενισχύει με τις γνώσεις και τις εμπειρίες της το κοινό. Ο στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουμε τις γυναίκες και να αναδείξουμε τοπικά πρότυπα για να ενθαρρύνουμε περισσότερες γυναίκες να σκέφτονται «out of the box». To Startup Weekend θα πραγματοποιηθεί και τον επόμενο χρόνο, με διαφορετικές θεματικές για να ενισχύσει όλα τα είδη της επιχειρηματικότητας.

Κλείνοντας, θα ήθελα κάθε ένας από τους τρεις σας να αναφέρει την βασικότερη συμβουλή που θα έδινε σε κάποιον που έχει μια επιχειρηματική ιδέα και θέλει να την κάνει πράξη.

Βανέσα: Να καταγράψει τις ιδέες και τις σκέψεις του, να συγκεντρωθεί σε εκείνες που του αρέσουν περισσότερο, να βρει την κατάλληλη ομάδα που θα συνεργαστεί για να ενισχύσει τις αδυναμίες του και να τολμήσει!

Μαρία: Don’t be afraid to Fail: «First attempt in learning»!

Σταύρος: Να μη το βάζει κάτω ποτέ, το επιχειρείν είναι δύσκολο αλλά αξίζει... αλλά το βασικότερο είναι: να έχει έναν πολύ καλό λογιστή! Measure everything!

swwe_cover3.jpg?mtime=20190922154140#asset:142374


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr