NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Παιδεία - Νεολαία
ανάγνωση

Συνεχίζεται για 18η χρονιά ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών

Συνεχίζεται για 18η χρονιά ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών

Για 18η συνεχή χρονιά η Ευρώπη γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Η καθιέρωση της 26ης Σεπτεμβρίου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών (European Day of Languages) αποφασίστηκε από την επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης μετά τον εορτασμό του έτους 2001 ως Ευρωπαϊκού Έτους Γλωσσών

Με τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών (ECML) συμμετέχουν από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ινστιτούτα ξένων γλωσσών, Πανεπιστήμια, σχολεία, φοιτητές, μαθητές και απλούς πολίτες σε αυτή τη γιορτή των γλωσσών, με εκδηλώσεις που διοργανώνονται όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλον τον πλανήτη.

Αυτή τη στιγμή, μόνο στην ευρωπαϊκή ήπειρο ομιλούνται περισσότερες από 220 γλώσσες, είκοσι τέσσερις από τις οποίες είναι επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και τα Ελληνικά, ενώ πολλές είναι και οι γλώσσες τις οποίες έφεραν στην Ευρώπη άνθρωποι από άλλες ηπείρους. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, εκτός από την επίσημη γλώσσα/γλώσσες κάθε χώρας, ομιλούνται και πολλές άλλες γλώσσες.

Με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, χαιρετισμό απηύθυνε πρόεδρος της Αυστρίας, κ. Alexander Van der Bellen. Συγκεκριμένα σε επιστολή του δήλωσε τα εξής: «Η ανοιχτή κοινωνία, η ανεκτικότητα και η απόρριψη του μίσους σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας συνιστούν ένδειξης μιας ισχυρής και επιτυχημένης Ευρώπης των αξιών.

Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο, από τις 26 Σεπτεμβρίου του 2001, αποτελώντας κάλεσμα προς όλους του Ευρωπαίους πολίτες για να μάθουν ξένες γλώσσες καθώς και να εκτιμήσουν την πολιτιστική ποικιλομορφία της Ευρώπης. Η ιδιαίτερη αυτή μέρα αποτελεί ευκαιρία για τον εορτασμό του πλήθους γλωσσών που ομιλούνται στις χώρες μας όπως επίσης και απόδειξη της ίσης αντιμετώπισης που λαμβάνουν όλες οι διαφορετικές φωνές. Αυτές είναι οι αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, του παλαιότερου διακυβερνητικού οργανισμού ο οποίος φέτος γιορτάζει την 70η επέτειο. Είμαι περήφανος για το γεγονός πως η Αυστρία και η πόλη του Graz φιλοξενούν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Γλωσσών, το οποίο έχει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της μάθησης. Επίσης το 2019 είναι επετειακή χρονιά και για το ECML. Μαζί με τα 33 μέλη κράτη γιορτάζει τα 25 χρόνια προώθησης της πολυγλωσσίας η οποία και θέτει τις γλώσσες στο κέντρο της μάθησης και της αλληλοκατανόησης.

Για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, εκατοντάδες εκδηλώσεις οργανώνονται σε όλη την Ευρώπη, αλλά και αλλού, από σχολεία, πανεπιστήμια και πολιτιστικά ιδρύματα, με την Αυστρία να είναι μια από τις πιο ενεργές χώρες στον τομέα αυτό. Δράττομαι της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω όλους όσους υποστηρίζουν αυτή τη θαυμάσια πρωτοβουλία.»

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr