NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Ν. Βαγιακάκος, HDI Global SE: Λύσεις fast-track στην ασφάλιση εκδηλώσεων

Ν. Βαγιακάκος, HDI Global SE: Λύσεις fast-track στην ασφάλιση εκδηλώσεων

Για τις επιπτώσεις και τον αντίκτυπο λάθος χειρισμών κατά τη διοργάνωση μίας επιχειρηματικής εκδήλωσης, τους κινδύνους των οργανώσεων και το ρίσκο που αντιμετωπίζει ένας επιχειρηματίας μιλά σε συνέντευξη στο epixeiro.gr ο Νότης Βαγιακάκος, Managing Director της HDI Global SE Hellas.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα τονίζει ότι η HDI Global SE δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεπώς και προσαρμόζει τις καλύψεις ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες. Πολύ βασικό, σύμφωνα με τον κ. Βαγιακάκο, οι επιχειρηματίες να μπορούν - ή καλύτερα να προσπαθούν - να κατανοήσουν τους κινδύνους που έρχονται αντιμέτωποι κατά τη διάρκεια μίας διοργάνωσης ώστε να μπορούν να βρουν ασφαλιστικές καλύψεις κατάλληλες με τις δικές τους ανάγκες.

Τι σημαίνει οργάνωση εκδηλώσεων και ποιος είναι ο ετήσιος τζίρος του κλάδου;

Η διοργάνωση εκδηλώσεων αποτελεί έναν κερδοφόρο και υγιή τομέα της παγκόσμιας αλλά και της ελληνικής αγοράς. Στη χώρα μας, κάθε χρόνο, πραγματοποιείται πληθώρα εκδηλώσεων, με διοργανωτές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Οι εκδηλώσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εταιρικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δρώμενων όπως συναυλίες, αθλητικά γεγονότα, θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια, εκθέσεις, σεμινάρια road shoes κ.α. Ο ετήσιος παγκόσμιος τζίρος από την διοργάνωση εκδηλώσεων, σύμφωνα με την έρευνα της PCMA (Professional Convention Management Association), ανήλθε για το 2018 στα 1,3 τρισ. ευρώ, με τις ευρωπαϊκές χώρες να συνεισφέρουν σε αυτό κατά 435 εκ. ευρώ.

Ποιες μπορεί είναι οι επιπτώσεις και ο αντίκτυπος λάθος χειρισμών κατά την διοργάνωση;

Οι διοργανωτές φέρουν ευθύνη απέναντι στους συμμετέχοντες αλλά και στην κοινωνία. Εάν μία εκδήλωση δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία και το κόστος δεν καλυφθεί από τα αναμενόμενα έσοδα τότε σαφώς και επηρεάζεται αρνητικά η διοργανώτρια εταιρεία και η φήμη και αξιοπιστία της. Το ίδιο ισχύει, βέβαια, και για τον εταιρικό διοργανωτή που έχει αναθέσει την διοργάνωση σε υπεργολάβο. Επιπλέον, λάθος χειρισμοί μηχ/γικών εξοπλισμών μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς των εμπλεκόμενων στη διοργάνωση ή των συμμετεχόντων σε αυτή, ενώ απώλεια βιντεοσκοπημένου υλικού μπορεί να επιφέρει τεράστιες νομικές και οικονομικές κυρώσεις στο διοργανωτή.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τέτοιες οργανώσεις;

Στις ασφαλίσεις εκδηλώσεων οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι, κυρίως λόγω της συνάθροισης του κόσμου, ενώ κατά την εκτίμηση των πιθανών κινδύνων συνυπολογίζονται και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, από το διοργανωτή και τους επισκέπτες μέχρι τους εργολάβους/υπερεργολάβους και τους προμηθευτές κάθε είδους υποστηρικτικού υλικού.

Τα ασφαλιστικά προγράμματα αποζημιώνουν κατά κύριο λόγο για:

  • Την αναβολή ή την ακύρωση ενός γεγονότος από τυχαίους και απρόβλεπτους παράγοντες όπως ο σεισμός, η φωτιά, οι απεργίες και οι υλικές ζημιές κ.α.
  • Τον κίνδυνο να μην εμφανιστεί στην εκδήλωση κάποιος από τους κύριους συντελεστές της, όπως λόγου χάρη ο τραγουδιστής ενός συγκροτήματος, για λόγους που δεν μπορεί να ελέγξει ο διοργανωτής όπως απώλεια ζωής ή απρόβλεπτη καθυστέρηση ταξιδιού.
  • Κάλυψη της βιντεοσκόπησης της εκδήλωσης λόγω βλάβης των μηχανημάτων λήψης ή λόγω καταστροφής ή μη εμφάνισης του φίλμ.
  • Αντίξοες καιρικές συνθήκες που καθιστούν αδύνατη την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Επιπρόσθετα, μπορούν να δοθούν καλύψεις για:

  • Ταξιδιωτική ασφάλιση των συμμετεχόντων για προσωπικό ατύχημα, ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, απώλεια προσωπικών αντικειμένων και προσωπική ευθύνη.
  • Γενική Αστική Ευθύνη του διοργανωτή προς τρίτους, που περιλαμβάνει σωματικές βλάβες θεατών και συμμετεχόντων, καθώς και ζημιές στο χώρο που πραγματοποιείται η εκδήλωση.

Τι ρίσκο αντιμετωπίζει ένας επιχειρηματίας που δεν έχει ασφαλίσει τον κίνδυνο του να πάει κάτι στραβά; Αν πάει κάτι στραβά, αναζητούνται ευθύνες;

Οι εκδηλώσεις γίνονται σε όλο τον κόσμο. Διαφέρει, ωστόσο, από χώρα σε χώρα το πώς αντιμετωπίζονται οι ευθύνες. Η ζήτηση για τις ασφαλίσεις εκδηλώσεων έχει να κάνει με την κουλτούρα της κοινωνίας, την νομοθεσία που διέπει κάθε χώρα και την σαφήνεια των νόμων. Έχει σημασία και το πόσο ένα κράτος / μία κοινωνία θέλει να αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν αν προκληθεί ατύχημα, συμπληρώνει.

Πώς δουλεύει το επιχειρηματικό μοντέλο ασφάλισης εκδηλώσεων στην Ελλάδα; Είναι οι διοργανωτές που έχουν την πλήρη ευθύνη κάλυψης κινδύνων;

Η HDI Global SE δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεπώς σε κάθε χώρα οι προσφερόμενες ασφαλιστικές καλύψεις προσαρμόζονται ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες και την αντίστοιχη νομοθεσία.

Στην Ελλάδα προσφέρουμε ολοκληρωμένες ασφαλιστικές καλύψεις για διαφόρους τύπους εκδηλώσεων, όπως εκθέσεις, συνέδρια, συναυλίες και άλλες παραστάσεις, προωθητικές εκδηλώσεις, κ.λπ. Καλύπτεται η ακύρωση και διακοπή για οποιοδήποτε λόγο, συμπεριλαμβανομένων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών καθώς και η αδυναμία εμφάνισης των καλλιτεχνών / συντελεστών σε προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Επίσης, η ασφάλιση περιλαμβάνει καλύψεις Γενικής Αστικής Ευθύνης του διοργανωτή προς τρίτους, συμπεριλαμβανομένων σωματικών βλαβών θεατών, συμμετεχόντων και συντελεστών καθώς και υλικών ζημιών στο χώρο της εκδήλωσης ή παράστασης. Ακολουθώντας την ευρύτερη πολιτική μας, αναλαμβάνουμε την ασφάλιση κυρίως μεγάλης εμβέλειας διοργανώσεων (π.χ. μεγάλα συνέδρια ή εκθέσεις, παγκόσμιες καλλιτεχνικές περιοδείες, συναυλίες & φεστιβάλ, κ.λπ.)

Το παράδειγμα της Γερμανίας από όπου έχετε ως HDI, μεγάλη εμπειρία;

Στην Γερμανία, ο διοργανωτής εκδηλώσεων θα πρέπει να διαθέτει άδεια και να συμμορφώνεται με την νομοθεσία. Ο στόχος είναι να υπάρχουν οι λιγότερες οικονομικές και κοινωνικές απώλειες σε περίπτωση απρόοπτων συμβάντων. Πρόκειται για ένα επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο σκοπό έχει προσφέρει ασφαλή ψυχαγωγία σε άτομα όλων των ηλικιών και ενημέρωση, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα έσοδα των πόλεων ή των κρατιδίων που διοργανώνονται οι εκδηλώσεις.

Τις διοργανώσεις, ανάλογα με το είδος, υποστηρίζουν κυρίως ο κλάδος μεταφορών, όπως είναι η Deutsche Bahn, (DB, Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι), πανεπιστήμια, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, μουσεία, εταιρείες, κ.α.

Ειδικές εκδηλώσεις σε μουσεία, όπως για παράδειγμα η έκθεση για τους μουσικούς της Βρέμης - Der Bremer Stadtmusikanten (το σύμβολο της Βρέμης), διαδραστικές εκδηλώσεις σε ιδιωτικό ιστορικό μουσείο της Βρέμης, συναυλίες στο Καθεδρικό Ναό της Βρέμης – St Petri Dom, προωθητικές ενέργειες για το καφέ στο Speichers Stadt του Αμβούργου ή στις σοκολατοποιείες όπως είναι η Hachez Bremen, είναι ασφαλισμένες. Επίσης, κέντρα ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η νέα Όπερα του Αμβούργου - Elbeoper Hamburg είναι πάντα ασφαλισμένα ακόμα και για αστικές ευθύνες. Ακόμα και τα κέντρα ψυχαγωγίας και διασκέδασης όπως είναι αυτά στο Sankt Pauli και Reeperbahn, καθώς επίσης και όλες οι ανοικτές εκδηλώσεις.

Μπορεί κάποιος να φτιάξει δικό του ευέλικτο πακέτο ασφάλισης και πότε πρέπει να έχει εξοφληθεί το ασφάλιστρο;

Με βάση τις προσφερόμενες καλύψεις και σε συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να καθοριστεί το ακριβές πλαίσιο του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Αναφορικά με το ασφάλιστρο, σαφώς και υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο/περιθώριο για την πληρωμή του και σίγουρα αυτή πρέπει να προηγηθεί της έναρξης της εκδήλωσης και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το ασφάλιστρο να καταβληθεί μετά το πέρας αυτής.

Ετήσια πακέτα ασφάλισης υπάρχουν και συνήθως το κόστος τους από τι παράγοντες εξαρτάται;

Η κάλυψη συνήθως αφορά συγκεκριμένη εκδήλωση. Παρ’ όλα αυτά και με την προϋπόθεση ότι ο αντισυμβαλλόμενος στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα είναι ένας συγκεκριμένος διοργανωτής, θα μπορούσε, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, να λειτουργήσει μια κάλυψη με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό του.

Μιλήστε με δύο λόγια για την HDI στην Ελλάδα και τους επιχειρηματικούς σας στόχους;

Έχοντας συμπληρώνει περισσότερα από 25 έτη, συνεχούς και επιτυχούς λειτουργίας στην Ελλάδα, η HDI Global Se Hellas εισέρχεται στην νέα ταχύτατα μεταβαλλόμενη εποχή, διατηρώντας αναλλοίωτες τις βασικές αξιακές αρχές της και αντιμετωπίζοντας με αξιοπιστία την αγορά, ανάλογα με τις εξειδικευμένες ανάγκες κάθε τομέα της, αναφορικά με τις μεσαίες, μεγάλες και διεθνείς επιχειρήσεις. Το υψηλά εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, η τεχνογνωσία και εμπειρία μας, αλλά και οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα βασιστούμε και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε

Η HDI Global SE, Hellas, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της αγοράς ,αναλαμβάνει την ασφαλιστική κάλυψη των εκάστοτε εκδηλώσεων, με το βέλτιστο δυνατό τρόπο. Οι διοργανωτές θα πρέπει και αυτοί από την πλευρά τους να φροντίσουν να ενημερώνονται και να προσπαθούν να κατανοήσουν την έννοια του κινδύνου, ώστε και οι ασφαλιστές να μπορούν να τους προσφέρουν κατάλληλες ασφαλιστικές λύσεις προκειμένου να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη τους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr