NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Ε. Ιακωβίδου, DARAG Group: Τo run - off, πυρήνας της ασφαλιστικής αγοράς

Ε. Ιακωβίδου, DARAG Group: Τo run - off, πυρήνας της ασφαλιστικής αγοράς

Στην 21η Συνάντηση Ασφαλιστών & Αντασφαλιστών που διοργανώνει η ΕΑΕΕ στην Ύδρα, το epixeiro.gr μιλά με την Ελένη Ιακωβίδου, Group Chief Client Officer, DARAG Group, μία από τις εταιρείες run-off που παίζει κομβικό ρόλο στην ασφαλιστική αγορά.

To run-off είναι ένα εργαλείο που βοηθά τη σωστή λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς. Πολύ απλά, βοηθά τις ασφαλιστικές να απελευθερώσουν κεφάλαια, να βελτιώσουν μεταξύ άλλων τα μεγέθη του ισολογισμού καθώς και να επικεντρωθούν στον πυρήνα εργασιών και το μέλλον. Οι αγοραστές run-off προσελκύουν εδώ και χρόνια με επιτυχία μακροπρόθεσμους επενδυτές όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία καθώς και private equity funds.

Η κα Ιακωβίδου μας μιλά λοιπόν για τα run-off και την σχέση τους με την λειτουργία των ασφαλιστικών, για το πώς μία εταιρεία μπορεί να προχωρήσει σε διαδικασίες run-off, αλλά και για το ενδιαφέρον για την Ελλάδα,.

Θα μπορούσατε να πείτε ότι τα run-off είναι μέρος της λειτουργίας των ασφαλιστικών;

Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, η ασφαλιστική αγορά έχει δει έναν αριθμό συναλλαγών run-off σε διάφορους κλάδους ασφάλισης και με διαφορετικά μεγέθη αποθεματικών. Αυτό είναι αποτέλεσμα της ευρύτερης χρήσης των εργαλείων του run-off που αποτελεί πλέον μέρος της σωστής λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς, είτε αυτό γίνεται με την μορφή μεταφοράς κλάδου από τον οποίο έχει αποχωρήσει η συγκεκριμένη εταιρεία, είτε με την μορφή αντασφαλιστικών λύσεων αποθεματικών (retrospective reinsurance), είτε με την πώληση υποκαταστήματος που δεν βρίσκεται πια στον πυρήνα εργασιών της συγκεκριμένης εταιρείας. Η εταιρεία που μεταφέρει ένα χαρτοφυλάκιο ή πουλά, απελευθερώνει κεφάλαια και βελτιώνει τις οργανικές και λειτουργικές της ανάγκες.

Σημαντικό το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν την ίδια προστασία και εξυπηρέτηση, αφού ο οργανισμός που αναλαμβάνει την συγκεκριμένη υποχρέωση υπάγεται στο ίδιο εποπτικό και νομικό καθεστώς με την ασφαλιστική που έχει γίνει η αρχική συναλλαγή.

Πώς μία εταιρεία προχωρά σε μία τέτοια διαδικασία;

Μεγάλοι όμιλοι έχουν την δική τους στρατηγική και δικές του ομάδες οι οποίες ασχολούνται μόνο με την διαχείριση και μεταφορά χαρτοφυλακίων. Όταν ο όμιλος είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μία τέτοια διαδικασία μεταφοράς, η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει μέσω διαγωνισμού, όπου νομικοί και οικονομικοί σύμβουλοι χειρίζονται την διαδικασία από την έκδοση του ενημερωτικού μνημονίου μέχρι και την λήξη με την υπογραφή της συμφωνίας. Όπως για οποιαδήποτε συναλλαγή, έτσι και εδώ υπάρχουν δαπάνες συναλλαγών αλλά αυτό το κόστος λαμβάνεται υπόψη στην διαμόρφωση της τελικής τιμής για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Σε μικρότερο βαθμό, υπάρχουν και οι διμερείς συναλλαγές, όπου μία εταιρεία προσεγγίζει έναν συγκεκριμένο αγοραστή run-off χωρίς να προχωρήσει σε διαγωνισμό.

Ποια είναι η σημερινή αξία των run-off;

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της PwC που παρουσιάστηκαν στο Μόντε - Κάρλο (Global Insurance Run-off Survey), η αξία των υποχρεώσεων του κλάδου γενικών ζημιών παγκοσμίως υπολογίζεται να φτάνει περίπου στα 800 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ τα οποία κατανέμονται ισόποσα μεταξύ Ευρώπης και Βορείου Αμερικής και κάποια στον υπόλοιπο κόσμο.

Η αγορά των run-off διασφάλισε ισχυρή παρουσία, προσελκύοντας σήμερα επενδύσεις τόσο από μακροπρόθεσμους επενδυτές όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και private equity.

Αναμένετε να πέσουν υπογραφές για νέες συμφωνίες μέσα στο 2019;

Αυτή την στιγμή μελετούμε ένα αριθμό συναλλαγών και έχουμε ήδη υπογράψει 6 νέες συμφωνίες το 2019. Μεταξύ άλλων, οι συμφωνίες που έχουμε υπογράψει φέτος αφορούν χαρτοφυλάκια στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα γερμανικό χαρτοφυλάκιο επαγγελματικών ευθυνών και ένα χαρτοφυλάκιο Vienna Insurance Group (VIG).

Η ελληνική αγορά, πώς θα μπορούσε να ωφεληθεί;

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά θα μπορούσε να ωφεληθεί με την συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις στον κλάδο και από τα εργαλεία run-off, ούτως ώστε να μπορεί να ελαφρύνει τους ισολογισμούς της και να απελευθερώσει κεφάλαια τα οποία θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για την ενίσχυση των εργασιών του πυρήνα, αλλά και ίσως για να αυξήσει η κάθε εταιρεία τα μερίδια της σε συγκεκριμένους κλάδους στην αγορά.

Η ελληνική Ασφαλιστική αγορά εξακολουθεί να παρουσιάζει ενδιαφέρον, κάτι που τεκμηριώνεται με την παρουσία μας εδώ. Εύχομαι λοιπόν σε όλους μας να έχουμε μία παραγωγική συνάντηση στην Ύδρα και ένα καλό κλείσιμο για το 2019.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr