NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας για το 2019 η Νάντη στη Γαλλία

Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας για το 2019 η Νάντη στη Γαλλία

Η πόλη της Νάντης στη βορειοδυτική Γαλλία είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας για το 2019, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή στις Ευρωπαϊκές Μέρες Έρευνας και Καινοτομίας. Ο τίτλος απονεμήθηκε στη Νάντη σε αναγνώριση της εξαιρετικής ικανότητάς της να αξιοποιεί την καινοτομία για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών της και για το ανοικτό και συνεργατικό μοντέλο διακυβέρνησης που εφαρμόζει.

Ο τίτλος συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο ύψους 1 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020», το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ. Οι άλλες πέντε επιλαχούσες πόλεις —Αμβέρσα (Βέλγιο), Μπρίστολ (Ηνωμένο Βασίλειο), Έσπο (Φινλανδία), Γλασκόβη (ΗΒ) και Ρότερνταμ (Κάτω Χώρες)— έλαβαν ποσό ύψους 100.000 ευρώ η καθεμία για την προώθηση και την κλιμάκωση της πρακτικής τους σε θέματα καινοτομίας.

Ο κ. Carlos Moedas, επίτροπος αρμόδιος για την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία, δήλωσε: «Οι ευρωπαϊκές πόλεις δείχνουν στον κόσμο πώς συνδυάζονται η καινοτομία για την αύξηση της ανθεκτικότητας των αστικών περιοχών και η βιωσιμότητα με δημοκρατικές διαδικασίες χωρίς αποκλεισμούς και με ανοιχτή διακυβέρνηση. Η Νάντη ξεχωρίζει ως ένα μεγάλο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μια πόλη μπορεί να κινητοποιήσει τους πολίτες της για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως είναι η ενεργειακή απόδοση, η γήρανση του πληθυσμού, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η κοινωνική ένταξη. Με τον τρόπο αυτό η καινοτομία λειτουργεί προς όφελος των πολιτών.»

Η κ. Johanna Rolland, δήμαρχος της Νάντης και πρόεδρος της μητροπολιτικής διοίκησης της Νάντης, ανέφερε από την πλευρά της: «Η καινοτομία ''από όλους και για όλους'' βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχω την τιμή να λαμβάνω το Βραβείο Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας για το 2019. Για μένα αποτελεί την αναγνώριση της ποιότητας του διαλόγου με τους πολίτες μας και του δυναμισμού που χαρακτηρίζει το μητροπολιτικό μας οικοσύστημα καινοτομίας.»

Στις πολιτικές και τα σχέδια της Νάντης συγκαταλέγονται οι εξής πρωτοβουλίες:

  • Η πρωτοβουλία «Nantes City Lab» βοηθά τους φορείς καινοτομίας να δοκιμάζουν νέες λύσεις στην πραγματική ζωή, παρέχοντας υλικές και ψηφιακές υποδομές, για παράδειγμα μια κοινωνική κατοικία τρισδιάστατης εκτύπωσης, η οποία κατασκευάζεται σε μόνο 3 ημέρες ή ένα αυτόνομο λεωφορείο που κινείται αποκλειστικά με ενέργεια από έναν ηλιακό δρόμο.
  • Η πρωτοβουλία «Creative factory», ένα σύστημα υποστήριξης των δημιουργικών και των πολιτιστικών βιομηχανιών και το «Eco-innovation factory», ένα πρόγραμμα που επιλέγει έργα όπως για παράδειγμα η συλλογή βιολογικών αποβλήτων από εστιατόρια και γραφεία με ρυμουλκούμενα από ποδήλατα για τοπική λιπασματοποίηση.
  • Το πρόγραμμα « Nantes France Capital Tech» το οποίο προωθεί τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, την προσέλκυση ταλέντων και τις πρωτοποριακές τεχνολογίες, και δίνει τη δυνατότητα συντονισμού και προώθησης του περιφερειακού οικοσυστήματος καινοτομίας.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr