NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Αγροτική Ανάπτυξη
ανάγνωση

SmartAgriHubs: Μία πανευρωπαϊκή γέφυρα ψηφιακής γεωργίας γεννιέται

SmartAgriHubs: Μία πανευρωπαϊκή γέφυρα ψηφιακής γεωργίας γεννιέται

Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε τη λειτουργία του ένα νέο Cluster διάφορων φορέων του αγροδιατροφικού τομέα σε όλη την Ευρώπη.

Πρόκειται για μια νέα και καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα με την ονομασία SmartAgriHubs που έχει σκοπό τη δημιουργία εκτεταμένου Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας (Digital Innovation Hubs, DHIs) και Κέντρων Μετάδοσης Γνώσης (Competence Centres). Αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότερα από 2 εκατομ. αγροκτήματα, μέσω 4.000 πειραμάτων, υιοθετώντας τεχνολογικές λύσεις ευφυούς και ψηφιακής γεωργίας για διάφορα προβλήματα παραγωγής.

Το SmartAgriHubs χρησιμοποιεί μια προσέγγιση Περιφερειακού Συμπλέγματος (Regional Cluster, RC), όπου κάθε σύμπλεγμα αντιπροσωπεύει μια ομάδα γεωργικών κέντρων ψηφιακής καινοτομίας, κέντρων ικανότητας και πειραμάτων καινοτομίας συγκεντρώνοντας 9 περιφερειακούς ομίλους σε ολόκληρη την Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία, Σκανδιναβία, Γαλλία, Νοτιοδυτική Ευρώπη, Κεντρική Ευρώπη, Νοτιοανατολική Ευρώπη, Ιβηρική χερσόνησος/Ιμπέρια, Ιταλία και Μάλτα, Νοτιοανατολική Ευρώπη). Συντονιστής του Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στον οποίο συμμετέχουν 8 ακόμη χώρες εκτός της Ελλάδας (Κύπρος, Ρουμανία, Σερβία, Κροατία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Τουρκία, Ισραήλ) είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κάθε Περιφερειακό Σύμπλεγμα φέρνει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και την τεχνογνωσία του και αντιμετωπίζει συγκεκριμένες προκλήσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής. Ο ρόλος αυτών των συμπλεγμάτων είναι να δημιουργήσουν γέφυρες μεταξύ του τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής και των παρόχων τεχνολογίας, στις αντίστοιχες περιφέρειές τους, συμβάλλοντας έτσι στην ανταλλαγή γνώσεων και στην καθιέρωση μιας πανευρωπαϊκής αγοράς ψηφιακών λύσεων για τον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής. Πιο συγκεκριμένα, οι περιφερειακές συμπλέξεις συμβάλλουν στην καλλιέργεια οικοσυστημάτων καινοτομίας γεωργικών ειδών διατροφής σε περιφερειακό επίπεδο και διευκολύνουν την ενσωμάτωσή τους στο ευρύτερο ευρωπαϊκό οικοσύστημα.

Το πρόγραμμα SmartAgriHubs περιλαμβάνει προσπάθειες ψηφιοποίησης σε 5 τομείς γεωργικών ειδών διατροφής: αροτραίες καλλιέργειες, κτηνοτροφία, λαχανικά, φρούτα και υδατοκαλλιέργειες. Μέσω αυτής της πλατφόρμας οι αγρότες μπορούν να ενημερώνονται για τα τελευταία νέα στον τομέα της τεχνολογίας, για το πως άλλοι παραγωγοί (σε όποια χώρα της ΕΕ συμμετέχει) έδωσαν λύση σε ένα πρόβλημα αντίστοιχο με το δικό τους ή ακόμη με ποιο τρόπο μπορεί να αναβαθμίσουν την παραγωγή τους. Άλλη σημαντική δυνατότητα που προσφέρει η πλατφόρμα είναι διάφορες εταιρείες startups να εξελίξουν τις ιδέες τους και να βρουν κοινό πλαίσιο συνεργασίας. Η πλατφόρμα λειτουργεί, προς το παρόν, στα αγλλικά και παρέχει ψηφιακή βιβλιοθήκη, διαδικτυακό τόπο διαβούλευσης, εύρεση συνεργατών αλλά και διαδραστικό χάρτη αγροκτημάτων ανά γεωγραφική θέση. Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για εκδηλώσεις και ερευνητικές δραστηριότητες σε όλη την Ευρώπη.

Παράδειγμα αγροκτήματος που συμμετέχει στο πρόγραμμα, από τη χώρα μας, είναι το «Πολυαγρόκτημα Γη μας» στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα που παράγει βιολογικά κηπευτικά. Tο αγρόκτημα ανήκει στην περιοχή την οποία καλλιεργούσε, κάποτε, ο Εμμανουήλ Μπενάκης και αποτελείται από 250 στρέμματα θερμοκηπιακής (ντομάτα, αγγούρι, μελιτζάνα) και υπαίθριας καλλιέργειας (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανα και κολοκυθάκι). Αποτελεί μια καθετοποιημένη μονάδα που συνδυάζει καινοτομία και βιολογική παραγωγή σε όλα τα καλλιεργητικά στάδια. Μέσω υπολογιστών και μηχανημάτων ακριβείας καταγράφονται διάφορα δεδομένα κατά την παραγωγική διαδικασία από το όργωμα του εδάφους μέχρι τη συγκομιδή των τελικών προϊόντων. Στόχος η διαμόρφωση ιδανικών συνθηκών καλλιέργειας με πλήρη ιχνηλασιμότητα και αποφυγή σπατάλης πόρων. Μέσω του προγράμματος SmartAgriHubs θα καλυφθεί η εφαρμογή ευφυούς γεωργίας στην κατηγορία των βιολογικών λαχανικών στη συγκεκριμένη περιοχή με τελικό αποτέλεσμα τη βελτίωση της παραγωγικότητας.

Για εγγραφή και δημιουργία προφίλ εδώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr