NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Λονδίνο: Τι κάνει ιδιαίτερη την βρετανική πρωτεύουσα, τη «χώρα» εντός μια χώρας;

Λονδίνο: Τι κάνει ιδιαίτερη την βρετανική πρωτεύουσα, τη «χώρα» εντός μια χώρας;

Θα μπορούσε να ήταν και μια προσωπική μαρτυρία, αλλά όταν μια προσωπική μαρτυρία μετατρέπεται σε κοινό βίωμα πολλών προσώπων τότε μιλάμε για κοινωνική τάση ή κοινωνικό φαινόμενο που οι ιστορικοί και οι λαογράφοι του μέλλοντος θα μπορέσουν να το κατατάξουν με την βαρύτητα που του αναλογεί.

Μια νέα γενιά επιχειρηματιών έχει ανοίξει τα φτερά της από τις πρώτες μέρες την οικονομικής κρίσης στην χώρα μας και ήδη δραστηριοποιείται επαγγελματικά και επιχειρηματικά στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πολλές οι ευκολίες, όσες και οι διαφορετικές κουλτούρες, νομοθεσίες και συνθήκες. Παρόλα αυτά, 3,5 μόνο ώρες με μια απευθείας πτήση από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος σε ένα από τα αεροδρόμια της πρωτεύουσας, Heathrow, Gatwick, Luton. Stansted, City. Τι κάνει όμως τόσο ιδιαίτερη αυτή την πρωτεύουσα ή ακόμα καλύτερα την «χώρα» εντός μια χώρας;

Ξεκινάμε από το πολύ βασικό, την γλώσσα. Τα Αγγλικά είναι η πιο μια διαδεδομένη γλώσσα στο δυτικό ημισφαίριο. Ακόμα και οι λατινογενής ισπανόφωνοι οργανισμοί και επιχειρήσεις έχουν πάντα ένα τμήμα επικοινωνίας στα Αγγλικά. Ακόμα και η Κίνα, που αυτή την στιγμή δραστηριοποιείται εμπορικά και εξαγωγικά και καταλαμβάνει τα πρωτεία σε όλους τους μετρήσιμους δείκτες, όχι μόνο χρησιμοποιεί όπου μπορεί Ευρωπαίους για εκπροσώπους των εταιρειών τους, αλλά και Κινέζοι υιοθετούν καθαρά Λατινογενή ονόματα για να βοηθούν στην επικοινωνία και το επιχειρείν.

Η χρήση της γλώσσας και τυχόν συντακτικά ακόμα και ορθογραφικά λάθη δεν αποτελούν εμπόδιο στην επιχειρηματική επικοινωνία ούτε ταμπού, ακόμα και με παραδοσιακούς γηγενείς Άγγλους. Κοινώς, μπορείς να στραπατσάρεις τη γλώσσα τους, αλλά αν το περιεχόμενο της κουβέντας είναι κατανοητό και υπάρχει ενδιαφέρον - πόσο μάλλον επιχειρηματικό - γίνεσαι αυτόματα αποδεκτός.

Υπάρχει επιχειρηματική κουλτούρα αιώνες, οι ίδιες οι αποικίες και η αποικιοκρατική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου βασίστηκε στην επαφή με νέους πολιτισμούς, νέα προϊόντα ιδέες και φυσικά κέρδος. Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό στους αναγνώστες είναι ότι τις εξερευνήσεις των νέων χωρών δεν τις εκτελούσε ο τακτικός στρατός αλλά εταιρείες οι οποίες έπαιρναν άδεια από το Στέμμα να «εξερευνήσουν», επεκταθούν και να δημιουργήσουν αποικίες, αν τα νέα μέρη που ανακάλυπταν είχαν πολύτιμες πρώτες ύλες.

Προφανώς και το δουλεμπόριο είναι κατακριτέο και αποτελεί την μαύρη σελίδα του Δυτικού πολιτισμού, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι αν υπάρχει ένα μέρος στο κόσμο όπου έχουν ενσωματωθεί και έχουν και σε πολλές περιπτώσεις διαπρέψει οι επόμενες γενιές είναι το Λονδίνο. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των Ινδών πολυεκατομμυριούχων πολύτιμων λίθων, των Κυπρίων εφοπλιστών, των Τζαμαϊκανών καλλιτεχνών, των Αράβων μεγιστάνων και Κινέζων εμπόρων.

Η ίδρυση μιας Limited εταιρείας γίνεται μέσω ιντερνέτ σε λιγότερο από μία ώρα, δεν χρειάζεται το πρώτο διάστημα να υποβάλεις Financial statements. Μπορεί και ο διευθυντής, εκπρόσωπος να είναι ταυτόχρονα και μέτοχος, αντίστοιχη της μονοπρόσωπης ΕΠΕ. Το βρετανικό φορολογικό δίκαιο, ως προς το συγκεκριμένο τύπο εταιρείας, παρέχει πληθώρα ευνοϊκών φορολογικών διατάξεων, γεγονός που καθιστά την ίδρυσή της εξαιρετικά ελκυστική.

Ένας ακόμα σημαντικός λόγος που αποτελεί το Λονδίνο ένα ελκυστικό προορισμό είναι ο μεγάλος πληθυσμός Ελλήνων, μια μεγάλη κοινότητα που αποτελείται από νεοαφιχθέντες μέχρι και 4ης γενιάς Έλληνες που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής του τόπου. Δεν είναι τυχαίο που ο πληθυσμός μιας ολόκληρης πολύς σαν την Αλεξανδρούπολη έχει μετεγκατασταθεί στο Η.Β τα τελευταίο χρόνια, με μεγαλύτερο ποσοστό στο Λονδίνο.

Το παρόν κείμενο θα μπορούσε να ήταν ουτοπικό ή ακόμα χειρότερα σαν να είχε γραφτεί πριν από μερικά χρονιά αν δεν έκανε αναφορά στο Brexit και τις επιπλοκές του. Θα ήμασταν τουλάχιστον αφελείς αν δηλώναμε ότι τις γνωρίζουμε. Πρόκειται για ένα μοναδικό πολιτικό γεγονός που όμοιο του δεν υπάρχει στην τρέχουσα Ευρωπαϊκή ιστορία. Το γεγονός όμως είναι ότι στο δημοψήφισμα του 2016 το 60,7% του πληθυσμού του Λονδίνου ψήφισε Remain και αυτό κάτι δείχνει.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr