NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διαγωνισμοί
ανάγνωση

Τέσσερις φιναλίστ από Ελλάδα στα Διεθνή Βραβεία για την Καινοτομία στην Πολιτική

Τέσσερις φιναλίστ από Ελλάδα στα Διεθνή Βραβεία για την Καινοτομία στην Πολιτική

Τέσσερις Έλληνες πολιτικοί, από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, βρίσκονται στον τελικό του ετήσιου Πανευρωπαϊκού διαγωνισμού «Βραβείων Καινοτομίας στην Πολιτική» (Innovation in Politics Awards) για το δημιουργικό και θαρραλέο πολιτικό τους έργο.

Τα βραβεία διοργανώνονται για τρίτη χρονιά από το Ινστιτούτο Καινοτομίας στην Πολιτική (Innovation in Politics Institute) και είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας που έχει τόσους φιναλίστ. Μεταξύ αυτών, για το 2019 είναι ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Μεταμόρφωσης και ο Δήμος Σερίφου. Σε σύνολο 402 έργων που υποβλήθηκαν από όλη την Ευρώπη, 80 φιναλίστ επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή που αποτελείται από περισσότερους από 1.000 πολίτες από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Τα Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική είναι ένας πανευρωπαϊκός θεσμός που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Ινστιτούτο Καινοτομίας στην Πολιτική το 2017. Απονέμονται στα πιο καινοτομικά πολιτικά έργα από όλη την Ευρώπη - ανεξάρτητα από κόμμα ή περιοχή – έργα, τα οποία αποτελούν έμπνευση για τους Ευρωπαίους πολιτικούς και πολίτες.

«Σε μια εποχή όπου η πολιτική καινοτομία απαιτεί ιδιαίτερο θάρρος, αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας το γεγονός ότι τέσσερεις ελληνικές πρωτοβουλίες βρίσκονται ανάμεσα στις καλύτερες σε πανευρωπαικό επίπεδο. Ο συγκεκριμένος θεσμός αναδεικνύει το δημιουργικό, αποτελεσματικό πολιτικό έργο και αξίζουν συγχαρητήρια όχι μόνο στους νικητές, αλλά και σε όλους τους υποψηφίους, οι οποίοι υιοθέτησαν και υλοποίησαν τολμηρές δράσεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου», σχολίασε ο Δήμητρης Ρούλιας, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου στην Ελλάδα και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Out of the Box.

«Ανταμείβουμε και υποστηρίζουμε τους πολιτικούς της Ευρώπης που έχουν το θάρρος να καινοτομήσουν, να είναι δημιουργικοί και να επιτύχουν αποτελέσματα - ανεξάρτητα από την κομματική συσχέτιση που μπορεί να έχουν ή την πολιτική τους θέση», λέει ο Edward Strasser, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Καινοτομίας στην Πολιτική. «Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη δημοκρατία και τους δημοκρατικούς πολιτικούς μέσω της ανάδειξης του θετικού παραδείγματος. Αυτή η προσέγγιση έχει συγκεντρώσει ευρεία αποδοχή - τα Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική αυξάνουν το πεδίο τους και την επιρροή τους χρόνο με τον χρόνο.»

Τα έργα από την Ελλάδα που έφτασαν στον τελικό είναι:

  • Στην κατηγορία "Κοινότητα", ο Δήμος Μεταμόρφωσης και η συνεργασία του με το Μπορούμε κατά της σπατάλης τροφίμων, με υπεύθυνη την πρώην Πρόεδρο της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης, Νικολέτα Πατέλη.
  • Στην κατηγορία "Κοινότητα", ο Δήμος Αθηναίων, με υπεύθυνη την πρώην Αντιδήμαρχο για το παιδί, Μαρία Ηλιοπούλου, για τη δράση Ανοιχτά Σχολεία.
  • Στην κατηγορία "Κοινότητα", ο Δήμος Αθηναίων, με υπεύθυνη την πρώην Αντιδήμαρχο για την Κοινωνία Πολιτών και την Καινοτομία, Αμαλία Ζέπου, για τη δράση ΣυνΑθηνά.
  • Στην κατηγορία "Οικολογία", ο Δήμος Σερίφου και ο πρώην Δήμαρχος Αντώνης Αντωνάκης, για την πρώτη παραλία της Ελλάδας χωρίς αποτσίγαρα.

80 φιναλίστ σε 8 κατηγορίες

Τα 402 έργα από όλη την Ευρώπη υποβλήθηκαν σε συνολικά 8 κατηγορίες: Πολιτισμός, Δημοκρατία, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Κοινότητα, Οικολογία, Ευημερία, Θέσεις εργασίας και Ποιότητα Ζωής. Οι περισσότερες από τις υποβολές φέτος ήταν στην κατηγορία "Κοινότητα", γεγονός το οποίο δείχνει ότι η Ευρώπη επιθυμεί περισσότερο την καινοτομία και τη διασυνοριακή δέσμευση στον τομέα αυτό.

Ο νικητής κάθε κατηγορίας θα ανακοινωθεί στις 4 Δεκεμβρίου 2019 σε ένα βραδινό gala στην καρδιά του πολιτικού Βερολίνου - στο Spreebogen.

Σχετικά με τα Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική

Τα Βραβεία Καινοτομίας στην πολιτική για καινοτόμο πολιτικό έργο παρουσιάζονται από το Ινστιτούτο Καινοτομίας στην Πολιτική, έναν πανευρωπαϊκό οργανισμό με γραφεία στη Βιέννη και το Βερολίνο, καθώς και με συνεργάτες σε Βέλγιο, Βουλγαρία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα , Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Πολωνία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ινστιτούτο έχει αναλάβει το καθήκον να βελτιώσει το πολιτικό έργο στην Ευρώπη επιβραβεύοντας και υποστηρίζοντας θαρραλέους και δημιουργικούς πολιτικούς που καινοτομούν και επιτυγχάνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα - ανεξαρτήτως της συμμετοχής τους σε κόμματα ή του πολιτικού επιπέδου στο οποίο λειτουργούν. Τα Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική τους προβάλλουν μαζί με τα έργα τους, ως έμπνευση για όλους όσους θέλουν επίσης να βελτιώσουν και να ενισχύσουν τη δημοκρατική πολιτική και πολιτική.

Κορυφαίοι οργανισμοί στην Ευρώπη είναι εταίροι σε αυτό το έργο: Η Act.Now στη Βιέννη, η All Channels στη Σόφια, η Alter Ego στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Arenaidé στη Σουηδία, η Ashoka στην Πολωνία, η Βουλγαρική Σχολή Πολιτικής, η Das Progressive Zentrum στο Βερολίνο, το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, η EuropaNova στο Παρίσι, το Europäische Forum Alpbach, το Kongres Kobiet στην Πολωνία, το Noesis στο Μιλάνο και τη Ρώμη, η Out of the Box στην Ελλάδα, καθώς και οι Szkoła Liderów και THINKTANK στην Πολωνία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr