NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Κτήμα Πολιτεία: Επιστροφή στο οινοποιείο του παππού με οδηγό τον... Πλάτωνα

Κτήμα Πολιτεία: Επιστροφή στο οινοποιείο του παππού με οδηγό τον... Πλάτωνα
10_10_2019

Powered by:
The People's Trust Ενισχύουμε μικρές επιχειρήσεις
epixeiro icon Επιχειρήσεις & Know-how

Το πάθος για την οινοποιία και η αγάπη για την οικογενειακή επιχείρηση, οδήγησε τον 27χρονο Ανανία Σιδηρόπουλο στην αναβίωση του οικογενειακού οινοποιείου στην περιοχή της Βέροιας, που ξεκίνησε από τον παππού του.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος. Ξέρω πως είναι αρχή ακόμα, αλλά πιστεύω πως θα πάμε πολύ καλά. Έχουμε εξαιρετικής ποιότητας σταφύλι και θα φτάσουμε τους 18-20 τόνους φέτος». Ο ενθουσιασμός είναι διάχυτος στο λόγο του Ανανία, όταν μιλάει για τα αμπέλια και το οικογενειακό οινοποιείο «Κτήμα Πολιτεία».

Πώς ξεκίνησαν όλα

Ο συνονόματος παππούς του, είχε ξεκινήσει το οινοποιείο το 1977 στη Μαρίνα Νάουσας, καθαρά για να εξυπηρετεί οικογενειακές ανάγκες και για λόγους παράδοσης. Τότε έγιναν και οι πρώτες φυτεύσεις της ποικιλίας «ξινόμαυρο». Το 1997 το κτήμα πέρασε στην επόμενη γενιά, τον Κωνσταντίνο Σιδηρόπουλο, ο οποίος και το μετονόμασε σε «Κτήμα Ανανίας», προς τιμήν του πατέρα του, αλλά και του γιου του. Ήταν ο τρόπος του να δείξει δημόσια την ευγνωμοσύνη του στον πατέρα του, αλλά και την αγάπη για το κρασί.

Η τρίτη γενιά παίρνει τον έλεγχο

Κάπου στο 2018, ήρθε η στιγμή να περάσει η παράδοση στο επόμενο μέλος της οικογένειας. Ο εγγονός Ανανίας, έχοντας το όραμα να δημιουργήσει ένα σύγχρονο οινοποιείο με κρασιά υψηλής ποιότητας, αποφασίζει να εργαστεί εκεί. Έχοντας σπουδάσει ήδη οινολογία και έχοντας δουλέψει για μερικά χρόνια στο πλευρό κορυφαίων επαγγελματιών του κλάδου, ένιωσε πως ήταν η στιγμή να κάνει το επόμενο βήμα για το οικογενειακό οινοποιείο.

Οι ανάγκη για ανανέωση και η βοήθεια του The People’s Trust

Ένα σύγχρονο οινοποιείο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς αναβαθμισμένο εξοπλισμό. Η τεχνολογία εξελίσσεται εξάλλου και σίγουρα δε μπορεί κανείς να «μένει πίσω». Ο Ανανίας, ψάχνοντας λύσεις για την ανανέωση του οινοποιείου, βρήκε το The People’s Trust, έκανε την αίτηση του για οικονομική στήριξη και την πήρε! Οι ανάγκες του αφορούσαν κυρίως οινοποιητή και κάποια πιο συγκεκριμένα εξαρτήματα (π.χ φίλτρα και αντλίες). Με τη βοήθεια του οργανισμού, που στηρίζει μικρές επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βέροια, κατάφερε να πάρει την απαραίτητη οικονομική στήριξη, να αγοράσει τον εξοπλισμό που ήθελε και πλέον ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

politeia_wine2.jpg?mtime=20191007193407#asset:145164

Το οινοποιείο σε νούμερα

Σε 17 στρέμματα έχει φυτέψει τα σταφύλια του ο Ανανίας, στην τοποθεσία «Παλιά Αμπέλια». Ένα σημείο το οποίο φημίζεται ότι είναι η πιο παλιά τοποθεσία του ξινόμαυρου. Οι αμπελώνες, χάρη στην ωριμότητά τους και σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις (400 κιλά / στρέμμα) και το κατάλληλο κλίμα, δίνουν ένα ξεχωριστό και άριστης ποιότητας ξινόμαυρο βιολογικής καλλιέργειας. Το σημείο είναι ιδιαιτέρως ευνοημένο βιοκλιματικά, με αποτέλεσμα την παραγωγή άριστου προϊόντος χωρίς την ανάγκη ψεκασμών.

Η πρώτη χρονιά ήταν αναγνωριστική με την παραγωγή 6.500 φιαλών, ενώ φέτος ο ρεαλιστικός στόχος είναι οι 13.000 φιάλες. Τρεις είναι μέχρι στιγμής οι ετικέτες του κτήματος: λευκό, ροζέ και κόκκινο από ξινόμαυρο. «Στα σκαριά» είναι άλλη μία ετικέτα, ένα ροζέ μονοποικιλιακό premium ξινόμαυρο.

politeia_wine3.jpg?mtime=20191007193421#asset:145165

Η φιλοσοφία

Η ιδέα του «Αγαθού» για το οποίο μιλάει ο Πλάτωνας στο έργο του «Πολιτεία», ήταν βαθιά ριζωμένη στην αντίληψη της οικογένειας Σιδηρόπουλου. Εμπνευσμένοι από την ιδεατή Πολιτεία του Πλάτωνα, οι δημιουργοί του οινοποιείου «Πολιτεία» αναζητούν το «Αγαθό» και το «άριστο» για όλες τις παραγωγές τους, σε έναν τόπο πραγματικά ευλογημένο.

Το The People’s Trust είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση μέχρι το ποσό των €10.000 και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Ο οργανισμός έχει ως ιδρυτικό και βασικό χρηματοδότη το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr