NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

N. Κορέα: Τι αλλάζει στα εμφιαλωμένα - Οι επιπτώσεις για τους Έλληνες εξαγωγείς

N. Κορέα: Τι αλλάζει στα εμφιαλωμένα - Οι επιπτώσεις για τους Έλληνες εξαγωγείς
09_10_2019 | 14:58 09_10_2019 | 14:59

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Σεούλ, υπερψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος από το νοτιοκορεατικό κοινοβούλιο σχετικά με την ανακύκλωση γυάλινων συσκευασιών τροφίμων-ποτών. Η εφαρμογή του ως άνω νόμου ξεκινά από τις 25 Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους και ενδέχεται να έχει επιπτώσεις για τα εισαγόμενα προϊόντα που χρησιμοποιούν γυάλινες συσκευασίες.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρεσβείας:

«Κάθε γυάλινη συσκευασία θα λαμβάνει ένα χαρακτηρισμό που θα περιγράφει την συνολική δυσκολία ανακύκλωσής της: Excellent/Good/Normal/Difficult. Ο χαρακτηρισμός “Difficult” θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά σε ένα στίκερ που θα επικολληθεί στην συσκευασία, ενώ η αναγραφή των τριών άλλων κατηγοριών θα είναι προαιρετική.

Από την ημερομηνία της 25ης Δεκεμβρίου, που θα τεθεί ο νόμος αυτός σε ισχύ, θα υπάρξει μεταβατική περίοδος εννέα μηνών (έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2020), κατά την διάρκεια της οποίας οι Κορεάτες εισαγωγείς θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυτοαξιολόγηση (self-evaluation) των συσκευασιών, με την βοήθεια εξειδικευμένων εγχώριων φορέων και με βάση στοιχεία που θα τους παράσχει ο αλλοδαπός εξαγωγέας. Τα στοιχεία αυτά αφορούν:

  • Την γυάλινη συσκευασία. Εάν το μπουκάλι ή το δοχείο δεν είναι διαφανές (clear bottle) και/ή είναι έγχρωμο, η κατάταξη ανακύκλωσης είναι αυτομάτως “Difficult”.
  • Το καπάκι. Εάν είναι δύσκολο να αφαιρεθεί ή να ανακυκλωθεί (τα κριτήρια δεν έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί), η κατάταξή του θα είναι “Difficult”.
  • Η ετικέτα. Εάν δεν μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα από την γυάλινη συσκευασία ή δεν είναι φτιαγμένη 100% από χαρτί, μπορεί επίσης να χαρακτηρισθεί ως “Difficult”.

Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι, ακόμη και αν ένα μόνο από τα ανωτέρω συστατικά της συσκευασίας χαρακτηρισθεί ως “Difficult”, τότε το σύνολο της συσκευασίας χαρακτηρίζεται αυτομάτως ως “Difficult”. Στην περίπτωση αυτή, προκειμένου να εισαχθεί το προϊόν στη Νότιο Κορέα, θα πρέπει να καταβληθεί περιβαλλοντικός φόρος επί της αξίας CIF, το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά θα οριστεί με διοικητική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και πληροφορίες αναφέρουν ότι δύναται να φτάσει το 30%»

Αναφορικά με τις επιπτώσεις στο ελληνικό επιχειρείν η ανακοίνωση υπογραμμίζει τα εξής:

«Μια επιπλέον επιβάρυνση τέτοιου βεληνεκούς του εισαγόμενου προϊόντος συν το κόστος της αξιολόγησης της συσκευασίας προβλέπεται να επιβαρύνει υπέρμετρα την ήδη υψηλή τιμή λιανικής πολλών εισαγόμενων προϊόντων, παρά την Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών Ε.Ε. –Νοτίου Κορέας. Ιδιαίτερα ανησυχητική παρουσιάζεται η κατάσταση για το κρασί (αλλά και για την μπύρα και το ουίσκι), καθώς πρακτικά όλες οι φιάλες του κρασιού είναι αδιαφανείς ή ημιαδιαφανείς και έγχρωμες, προκειμένου να προστατεύσουν το περιεχόμενο από την οξείδωση που προκαλούν οι ακτίνες του ηλίου. Η εκτίμηση της Ένωσης Εισαγωγέων Κρασιού και Οινοπνευματωδών Ποτών Νοτίου Κορέας (Korea Wines and Spirits Importers Association–KWSIA) είναι ότι όλες οι συσκευασίες του εισαγόμενου κρασιού θα χαρακτηρισθούν ως “Difficult”και θα κληθούν να καταβάλλουν τον ως άνω υψηλό περιβαλλοντικό φόρο.

Συνιστάται στις Ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες, και ιδίως τις οινοπαραγωγικές, να έλθουν άμεσα σε επαφή με τους Κορεάτες εισαγωγείς τους και να παρακολουθήσουν στενά τις εξελίξεις και τις συνέπειες που θα επιφέρει στην εγχώρια αγορά η νέα νομοθεσία. Εννοείται ότι θα υπάρχει τακτική ενημέρωση και από εμάς. Θα ήταν ενδεχομένως δόκιμο για τις Ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, των οποίων οι αδιαφανείς/έγχρωμες συσκευασίες είναι περισσότερο αισθητικό χαρακτηριστικό παρά προστατευτικό του περιεχομένου, να εξετάσουν το ενδεχόμενο στροφής τους προς καθαρές φιάλες».

Σχόλια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr

Ροή

ειδήσεων

    Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr

Top5

σήμερα

    Επιχειρώ - epixeiro.gr