NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

World Economic Forum: Υποχώρησε κατά δύο θέσεις η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

World Economic Forum: Υποχώρησε κατά δύο θέσεις η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

Εκ νέου υποχώρηση καταγράφει, για το 2019, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε σταθερά φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια. Η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου υποβαθμίστηκε φέτος, για άλλη μια χρονιά, με τη χώρα να καταλαμβάνει πλέον την 59η θέση ανάμεσα σε 141 κράτη παγκοσμίως. Η προηγούμενη επίδοση της Ελλάδας για το 2018 την κατέτασσε στην 57η θέση μεταξύ 140 οικονομιών του πλανήτη, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Global Competitiveness Report 2019 του World Economic Forum (WEF).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Global Competitiveness Report 2019, που επεξεργάστηκε ο ΣΕΠΕ, η Ελλάδα συγκεντρώνει γενική βαθμολογία 62,6 στον Global Competitiveness Index 4.0, με ανώτερη βαθμολογία το 100 (έναντι 62,1 στην αξιολόγηση του 2018) και υποχωρεί κατά δύο θέσεις σε σχέση το προηγούμενο έτος. Η επίδοση αυτή, η οποία στερεί από τη χώρα πολύτιμους πόντους ανταγωνιστικότητας στον παγκόσμιο χάρτη, μεγαλώνει την “ψαλίδα” που τη χωρίζει από τις πιο δυναμικές οικονομίες του κόσμου, καθώς και από τους ανταγωνιστές της εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εντός Ν.Α. Ευρώπης.

Όπως αναφέρει το Global Competitiveness Report 2019, η οικονομία της Ελλάδας είναι μια ενδεικτική περίπτωση του χάσματος ανταγωνιστικότητας ακόμη και μεταξύ χωρών της ίδιας γεωγραφικής ζώνης. Όπως σημειώνει, η Ελλάδα με τη βαθμολογία των 62,6 απέχει σχεδόν 20 ολόκληρες μονάδες από τη Γερμανία, που συγκεντρώνει βαθμολογία 81,8 μονάδων.

Η υποτονική επίδοση της ελληνικής οικονομίας σε θέματα ανταγωνιστικότητας γίνεται ακόμη πιο ορατή, αν συγκριθεί με αυτές άλλων χωρών και μάλιστα γειτονικών. Η Βουλγαρία, για παράδειγμα, βρίσκεται δέκα θέσεις υψηλότερα από την Ελλάδα, στην 49η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, έχοντας κερδίσει δύο θέσεις σε σχέση με την αντίστοιχη αξιολόγηση του 2018. Αλλά και η Ρουμανία έχει καλύτερη επίδοση από την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου, καθώς κατατάσσεται 51η, έχοντας επίσης κερδίσει μία θέση σε σχέση με το 2018.

Ακριβώς πάνω από την Ελλάδα σε θέματα ανταγωνιστικότητας και συγκεκριμένα στην 58η θέση, βρίσκεται το Αζερμπαϊτζάν, η Κολομβία στην 57η, το Μπρουνέι στην 56η, το Καζακστάν στην 55η, η Ουρουγουάη στην 54η και το Ομάν στην 53η. Η ελληνική οικονομία πετυχαίνει ελαφρά μόνο καλύτερη βαθμολογία από χώρες, όπως η Νότιος Αφρική (60η θέση), η Τουρκία (61η), η Κόστα Ρίκα (62η), η Κροατία (63η) και οι Φιλιππίνες (64η).

Πηγή: sepe.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr