NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Φορολογικά & Ασφαλιστικά
ανάγνωση

Σε τροχιά πώλησης η Εθνική Ασφαλιστική: Οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι

Σε τροχιά πώλησης η Εθνική Ασφαλιστική: Οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι

Σε τροχιά πώλησης μπαίνει προσεχώς η Εθνική Ασφαλιστική. Διεκδικητές της μεγαλύτερης ασφαλιστικής στην Ελλάδα μπορεί να είναι από ασφαλιστικές μέχρι κοινοπραξίες μεγάλων ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών ομίλων και μεγάλα funds. Στο περιθώριο μπαίνει η διαδικασία δημόσιας εγγραφής. Πηγές κοντά στο epixeiro.gr φέρνουν την Eurolife ERB στην κορυφή των συζητήσεων, δίνοντας σημαντικές πιθανότητες στο να διεκδικήσει μερίδιο από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν θέλουν τις ασφαλιστικές, θυγατρικές των τραπεζών, τα περιθώρια για την πώληση στενεύουν, οπότε η Κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι αυτή που θα κάνει το βήμα και θα ολοκληρώσει την πώληση του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Ασφαλιστικής. Στο επίκεντρο της πώλησης το bancassurance και οι όροι της συμφωνίας.

Μεταξύ άλλων, το ενδιαφέρον της αγοράς συγκεντρώνεται και στην Eurolife ERB η οποία, υπό προϋποθέσεις, τέτοιες ώστε να επιτρέψει την εξαγορά η Επιτροπή Ανταγωνισμού, πληροί τα κριτήρια. Διαθέτει την οικονομική ισχύ, την φερεγγυότητα, υψηλή τεχνογνωσία, αλλά και την κουλτούρα στο να μπορεί να ενσωματώσει και να διαχειριστεί την μεγαλύτερη εγχώρια ασφαλιστική. Η Eurolife ERB φαίνεται ότι είναι προσφιλής και στην Εθνική Ασφαλιστική, ενώ δεν είναι λίγοι που θέλουν την Eurolife ERB και την Εθνική Ασφαλιστική μαζί αλλά ως δύο ξεχωριστές οντότητες.

Η πραγματικότητα, ωστόσο θα φανεί όταν ανοίξει το βιβλίο των προσφορών και γίνουν γνωστοί οι ενδιαφερόμενοι ή τα επενδυτικά σχήματα. Πιθανότητες, σύμφωνα με πηγές, να υπάρξουν διάφορα σχήματα τύπου Gongbao, EXIM, Fosun υπάρχουν, ωστόσο οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τα προφίλ τέτοιων ενδιαφερόμενων εισέρχονται και υποστηρίζονται μόνο για αποπροσανατολισμό. Τα βασικό κριτήρια για την αξιολόγηση των συμβούλων πώλησης, Goldman Sachs και Morgan Stanley, θα πρέπει να είναι το οικονομικά (λογιστική αξία περί τα 800 – 820 εκατ. ευρώ), τα ποιοτικά στοιχεία και όροι συνεργασία με το bancassurance.

Οι επιδόσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής το πρώτο εξάμηνο του 2019

Η Εθνική Ασφαλιστική, το πρώτο εξάμηνο του 2019, σημείωσε αύξηση στην παραγωγή ασφαλίστρων 14,8%. Τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του Κλάδου Ζωής παρουσίασαν αύξηση 26,0% στα 286,5 εκατ. Η μείωση των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων των Γενικών Κλάδων σε 68,8 εκατ. έναντι 82,0 εκατ. το α’ εξάμηνο 2018 αποδίδεται στο μεγαλύτερο τμήμα της σε ανανεώσεις συμβολαίων που είχαν πραγματοποιηθεί το α’ εξάμηνο του 2018 και είχαν διάρκεια άνω του ενός έτους. Οι εν λόγω ανανεώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του β’ εξαμήνου του 2019.

Η Εθνική Ασφαλιστική πέτυχε το α’ εξάμηνο 2019 υψηλή κερδοφορία, με τα κέρδη προ φόρων, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος της οικειοθελούς αποχώρησης προσωπικού 38,2 εκατ. έναντι 34,1 εκτ. το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Τα ίδια κεφάλαια βελτιώθηκαν κατά 196,7 εκατ. στις 30 Ιουνίου 2019 σε σχέση με 31 Δεκεμβρίου 2018, σε 1.000,5 εκατ. (2018: €803,8 εκατ.), λόγω κυρίως της αναταξινόμησης ομολόγων από το χαρτοφυλάκιο των Διακρατούμενων μέχρι τη Λήξη ομολόγων στο χαρτοφυλάκιο των Διαθέσιμων προς Πώληση αξιογράφων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr