NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Κομισιόν: Στην Ελλάδα το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κομισιόν: Στην Ελλάδα το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για τις αγορές ηλεκτρικού ρεύματος, παραμένουν οι έντονες διαφοροποιήσεις σχετικά με τον μέσο όρο της χονδρικής τιμής πώλησης στην Ευρώπη.

Η μέγιστη μέση τιμή πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019 παρατηρείται στην Ελλάδα (65 ευρώ/MWh), ενώ από κοντά ακολουθεί και η Μάλτα (63,9 ευρώ/MWh). Τις πρώτες θέσεις συμπληρώνουν Πολωνία (56,4 ευρώ) και Ιταλία (51 ευρώ/MWh) με τις 4 χώρες να βασίζονται παραδοσιακά στην εισαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Η χαμηλότερη τιμή χονδρικής τιμής ηλεκτρικού ρεύματος εντοπίζεται στη Σουηδία (33,4 ευρώ/MWh).

Η διαφορά μεταξύ ακριβότερης και φθηνότερης τιμής πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος φτάνει τα 32 ευρώ/Mwh, επίπεδο ρεκόρ στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την Κομισιόν, αίτια αυτής της μεγάλης απόκλισης αποτελούν η χρήση και εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η χρήση διασυνοριακών διασυνδέσεων μεταξύ των γειτονικών χωρών οι οποίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για χαμηλότερη τιμή εισαγωγής ρεύματος.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στο χώρο του λιανικής πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Βουλγαρία (+22%), στην Ελλάδα (+17%) και στην Πολωνία (+14%). Αντίθετα πτώση παρουσιάζει η τιμή του ρεύματος στο Βέλγιο (-22%), τη Μεγάλη Βρετανία (-21%) και την Ολλανδία (-15%).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr