NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Η αντιμετώπιση του λειτουργικού κόστους των τραπεζών μέσω της εθελούσιας εξόδου

Η αντιμετώπιση του λειτουργικού κόστους των τραπεζών μέσω της εθελούσιας εξόδου

Σε κάθε περίοδο κρίσης, κάθε επιχείρηση ή Οργανισμός θέτει σαν πρώτη προτεραιότητα τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Στις τράπεζες, η επίτευξη του στόχου αυτού ανατίθεται, κατά το πλείστον, στις Διευθύνσεις Ανθρώπινου Δυναμικού (ΔΑΔ), οι οποίες, σε πρώτη φάση, θα πρέπει να δημιουργήσουν πιθανά σενάρια για την οικονομική πορεία και θέση στην αγορά της επιχείρησης ή του Οργανισμού εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης. Τα σενάρια αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν και την καλύτερη προετοιμασία τους απέναντι στα προβλήματα που πιθανόν προκύψουν.

Στη δημοσιονομική κρίση που διανύσαμε, η ΔΑΔ της κάθε τράπεζας κλήθηκε, σε πρώτη φάση, να μειώσει τα υποκαταστήματά της και συνεπώς και το προσωπικό της. Στράφηκε λοιπόν σε κάποια μέτρα για να γίνουν αυτές οι διαδικασίες όσο γίνεται με πιο ομαλό τρόπο και να μην επηρεαστεί σημαντικά η λειτουργία του τραπεζικού οργανισμού.

Αρχικά, η ΔΑΔ της κάθε τράπεζας στράφηκε στη μείωση του προσωπικού, μέσω απολύσεων και σε δεύτερη φάση μέσω της εθελούσιας εξόδου των υπαλλήλων. Παράλληλα, προσπάθησε να μειώσει το μισθολογικό κόστος, προβαίνοντας σε διαδικασίες που αφορούν μείωση των αποζημιώσεων αλλά και των παροχών που δικαιούνται οι απολυμένοι εργαζόμενοι. Στη συνέχεια, στράφηκε σε μείωση των παροχών των εν δυνάμει εργαζομένων, όπως είναι η ιδιωτική ασφάλιση, η παροχή επιδομάτων, η επιδότηση για ανατροφή τέκνων, η εκπαίδευση αλλά και σε επαναπροσδιορισμό των μισθών. Το κεντρικό, όμως, μέσον ήταν, και εξακολουθεί να είναι, τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου των στελεχών των τραπεζών.

Η μείωση του αριθμού των υπαλλήλων των τραπεζικών Οργανισμών από 66.165 το 2008 σε 47.800 το 2014, εν μέσω της χρηματοοικονομικής κρίσης, οδήγησε τις τράπεζες σε συγχωνεύσεις και εξαγορές. Η παραπάνω μείωση ήταν αποτέλεσμα των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και της εθελούσιας εξόδους.

Σύγκριση Προγραμμάτων Εθελουσίας εξόδου συστημικών τραπεζών

Συγκρίνοντας το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου της Εθνικής Τράπεζας με αυτό της Πειραιώς παρατηρούμε ότι οι δύο τραπεζικοί οργανισμοί ακολουθούν παρόμοια τακτική. Αυτό είναι προφανές να συμβαίνει διότι παίρνουν αρκετές εντολές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους. Στην περίπτωση της τελευταίας χρηματοοικονομικής κρίσης, η ΕΚΤ έδωσε σαφές εντολές σχετικά με την αναγκαία μείωση του λειτουργικού κόστους των τραπεζών.

Το πρώτο πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης, ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2013. Χωριζόταν σε 4 υποπρογράμματα και είχε ως κίνητρο για τους εργαζόμενους χρηματική αποζημίωση που έφτανε τις 170.000€. Λόγω της οικονομικής ύφεσης, ο όμιλος της Εθνικής εξαγόρασε αρκετές τράπεζες όπως η FBB και η Probank, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τόσο τα καταστήματα της τράπεζας όσο και οι εργαζόμενοι. Το πρόγραμμα, λοιπόν, είχε στόχο την οικειοθελή αποχώρηση 2000 υπαλλήλων. Αντίστοιχα, το πρώτο πρόγραμμα για την Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε στις αρχές του 2014, ύστερα από την απορρόφηση της Γενικής Τράπεζας. Το σχέδιο της ΔΑΔ της Πειραιώς ήταν το κλείσιμο 20 καταστημάτων και η ίδρυση 120 ATM στο ελλαδικό έδαφος. Το ανώτερο ποσό της αποζημίωσης και στην περίπτωση αυτή ήταν οι 170.000€, ποσό που ίσως είχε βάλει σαν πλαφόν η ΕΚΤ.

Το δεύτερο κατά σειρά πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για την Εθνική Τράπεζα, ξεκίνησε το 2016 και ήταν λίγο πιο πολύπλοκο σε σχέση με το πρώτο. Είχε αρκετές επιλογές για όποιον υπάλληλο ήθελε να αποχωρήσει και του παρείχε και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή ασφαλιστική κάλυψη. Το ανώτερο οικονομικό πλαφόν έφτανε τις 180.000€, ποσό που ξεπερνούσε το ανώτερο ποσό του προηγούμενου προγράμματος. Ο σκοπός των διευθυντικών στελεχών της Εθνικής, ήταν να τελειώσει το έτος 2016 με 12.000 εργαζομένους και με λιγότερα λειτουργικά έξοδα. Η καινοτομία για την Εθνική ήταν ότι για αξιοκρατικούς λόγους, η αξιολόγηση του προσωπικού δόθηκε σε μία ανεξάρτητη διαχειριστική αρχή. Από την άλλη πλευρά, η Τράπεζα Πειραιώς, τον Μάρτιο του 2016, ακολούθησε ένα παρόμοιο πρόγραμμα με το προηγούμενο, θέλοντας να μειώσει και άλλο τα καταστήματά της. Ο νέος της στόχος ήταν να παραμείνουν σε λειτουργία 650 καταστήματα με 18.000 άτομα προσωπικό. Παρατηρώντας την πορεία των δύο τραπεζικών επιχειρήσεων, διακρίνουμε ότι οι εργαζόμενοι της Πειραιώς ξεπερνούν κατά πολύ τον αριθμό των ατόμων που εργάζονται για την Εθνική Τράπεζα.

Το τρίτο και ίσως και το τελευταίο πρόγραμμα και για τις δύο τράπεζες ξεκίνησε στις αρχές του 2018. Τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας υπολογίζουν μέσω του προγράμματος αυτού να μειώσουν το προσωπικό τους, μέχρι το τέλος του 2018, σε 9.950 άτομα και να πουλήσουν την Εθνική Ασφαλιστική. Η ανώτερη αποζημίωση παραμένει στις 180.000€ σύμφωνα με απόφαση των στελεχών της τράπεζας σε συνεννόηση με την ΕΚΤ. Το πλάνο των στελεχών της Πειραιώς για το τρίτο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της τράπεζας είναι η μείωση του προσωπικού από 13.253 στο τέλος του 2017 σε 11.850 άτομα μέχρι το τέλος του 2018. Το τρίτο πρόγραμμα της Πειραιώς έδινε τη δυνατότητα στους υπαλλήλους να επιλέξουν τον τρόπο που θα αποχωρήσουν ανάμεσα σε 3 υποπρογράμματα με αρκετά μεγάλα bonus. Θεωρήθηκε από τα πιο ευνοϊκά προγράμματα εθελούσιας εξόδου και ίσως και το τελευταίο, γι’ αυτό και είχε τεράστια απήχηση στους εργαζομένους της τράπεζας.

Παρατηρώντας λοιπόν τα σχέδια των δύο τραπεζών για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης, διακρίνουμε μία ομοιομορφία. Τα ανώτερα όρια στις χρηματικές αποζημιώσεις κυμαίνονται από 170.000€ έως 180.000€ και στις δύο τράπεζες, ενώ ο κοινός στόχος τους και η απαίτηση της ΕΚΤ, είναι η μείωση των λειτουργικών τους εξόδων που θα προέλθει βασικά από τη μείωση του προσωπικού και των καταστημάτων τους. Μία από τις διαφορές τους είναι ότι στο πρώτο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου η Εθνική Τράπεζα χωρίζει σε κατηγορίες τους υπαλλήλους της ανάλογα με την προϋπηρεσία, τα καθήκοντα και την τράπεζα που προέρχονται ενώ η Πειραιώς θέτει ως κριτήρια την προϋπηρεσία και την ηλικία των υπαλλήλων της. Επίσης, η τράπεζα Πειραιώς δίνει στους εργαζόμενούς της τη δυνατότητα να επιλέξουν, ανάμεσα σε αρκετά υποπρογράμματα, αυτό που είναι πιο κοντά στις απαιτήσεις τους καθώς και την επιλογή με το πέρας κάποιων υποπρογραμμάτων να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι τα προγράμματα της εθελούσιας εξόδου, παρόλο που ήταν καινούργια, είχαν αρκετά μεγάλη απήχηση από τους εργαζόμενους των ελληνικών τραπεζών αλλά και άλλων επιχειρήσεων. Αυτό αποδεικνύεται από τη μεγάλη συμμετοχή των υπαλλήλων και την υιοθέτησή τους από πολλούς οργανισμούς εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr