NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Κ. Μαραγκός, Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Η Γερμανία, με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο, στάθηκε στην Ελλάδα

Κ. Μαραγκός, Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Η Γερμανία, με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο, στάθηκε στην Ελλάδα

Ο Κωνσταντίνος Μαραγκός, Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για το πώς μπορεί η Ελλάδα να εξελιχθεί σε έναν «ελκυστικό» επενδυτικό προορισμό, για την παρουσία των γερμανικών επιχειρήσεων και επενδύσεων στην χώρα μας αλλά και για τον ρόλο της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης.

Βρίσκεστε στη θέση του Προέδρου από τα μέσα Ιουλίου. Ποιοι είναι οι στόχοι της νέας διοίκησης και πώς εξελίσσονται οι διαδικασίες για την επίτευξη τους;

Βασικός στόχος του Επιμελητηρίου είναι να επιμείνει στην πρώτη γραμμή δράσης, για την τόνωση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο φορέας θα συνεχίσει να λειτουργεί ως κεντρική «πύλη» εξωστρέφειας για όσες ελληνικές επιχειρήσεις προσανατολίζονται εμπορικά, αλλά και επενδυτικά, εκτός των ελληνικών συνόρων και ιδιαίτερα στη Γερμανία και, ταυτόχρονα, θα έχει το ρόλο του άτυπου «πρεσβευτή» της Ελλάδας στη γερμανική επιχειρηματική κοινότητα, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες, έχοντας πλέον επιστρέψει στην κανονικότητα, με την προοπτική εξασφάλισης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Ποια η πρώτη εικόνα που έχετε σχηματίσει από τη νέα κυβέρνηση και την πολιτική που ακολουθεί; Ποιες οι βασικές προτάσεις σας προς αυτήν;

Εκτιμώ ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις, στοχευμένες, εστιασμένες σε μία οικονομία που θέλει να αναπτυχθεί, προσελκύοντας επιχειρηματίες και επενδυτές να δραστηριοποιηθούν έντονα στην Ελλάδα. Παράλληλα, λαμβάνει μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στις οποίες η εγχώρια οικονομία πρέπει να στηριχθεί, ώστε ο δρόμος προς την κοινωνική ευημερία να είναι διαρκής και ανεμπόδιστος. Η νέα κυβέρνηση καλείται να δώσει λύσεις σε μία σειρά ζητημάτων, που εμποδίζουν την ελεύθερη επιχειρηματικότητα, όπως η γραφειοκρατία και η αργή απόδοση της δικαιοσύνης και να δημιουργήσει ένα παραγωγικό δημόσιο, που θα στηρίζει τον πολίτη, τον επιχειρηματία και τον επενδυτή. Καλείται, τέλος, να λύσει στον ταχύτερο δυνατό χρόνο το ζήτημα των κόκκινων δανείων, ώστε το τραπεζικό σύστημα να απελευθερώσει περισσότερα κεφάλαια προς χρηματοδότηση της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Πώς μπορεί η Ελλάδα να εξελιχθεί σε έναν «ελκυστικό» επενδυτικό προορισμό, ιδίως για τις γερμανικές εταιρείες; Ποιες οι ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει;

Εκτιμώ ότι αν η νέα κυβέρνηση επιμείνει στα όσα προανέφερα, η Ελλάδα θα αποτελέσει έναν πραγματικά ελκυστικό και πολλά υποσχόμενο επενδυτικό προορισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα κρύβει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες σε τομείς όπως η ενέργεια, η διαχείριση των απορριμμάτων, ο αγροτικός τομέας, η εκπαίδευση και, φυσικά, ο τουρισμός, τομείς για τους οποίους υπάρχει γερμανικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Η αντιμετώπιση των αδυναμιών, μακροοικονομικών και διοικητικών, όπως η θεσμοθέτηση φορολογικών και χρηματοοικονομικών κινήτρων, είναι που θα «ξυπνήσουν» το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Γενικότερα, ποια η γνώμη σας για το περιβάλλον στο οποίο καλούνται να δραστηριοποιηθούν σήμερα οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όσον αφορά και σε θέματα φορολογίας και γραφειοκρατίας;

Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι ο Έλληνας, αλλά και ο ξένος επιχειρηματίας, δεν ενδιαφέρονται τόσο για το επίπεδο των φόρων - μια και με ρωτάτε για τη φορολογία - όσο κυρίως για τη σταθερότητα του θεσμικού πλαισίου και τη συνέχεια και συνέπεια του κράτους, ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν με το μικρότερο δυνατό ρίσκο τα μακροχρόνια πλάνα τους. Οι πολιτικές που ασκούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις πρέπει να διαθέτουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα και όχι διάρκεια τετραετίας και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουν ένα κράτος μη γραφειοκρατικό, αποτελεσματικό, ευέλικτο και φιλικό προς τις επιχειρήσεις.

Είναι η Γερμανία μια αγορά στην οποία στοχεύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις; Ποιος ο ρόλος του Επιμελητηρίου σε αυτό και ποιες οι εξαγωγικές ευκαιρίες που προσφέρει η γερμανική αγορά;

Αποτελώντας την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, προφανώς και η Γερμανία συγκαταλέγεται στους πρώτους εξαγωγικούς στόχους των Ελλήνων παραγωγών. Αρκεί να επισημάνουμε ότι οι ελληνικές εξαγωγές στη Γερμανία το 2018 έφτασαν τα 2,142 δισ. ευρώ, με πρωταγωνιστές τα τρόφιμα, τα προϊόντα αργιλίου, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τις συσκευές κ.α. Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο διευρύνει συνεχώς το φάσμα των δραστηριοτήτων του σε επίπεδο υπηρεσιών, ώστε να εντείνει την ελληνική επιχειρηματική εξωστρέφεια. Μόνο πέρυσι διοργάνωσε δεκάδες εξωστρεφείς εκδηλώσεις και δράσεις, ενώ πραγματοποίησε 5 επιχειρηματικές αποστολές από και προς Γερμανία. Ανάλογες είναι και οι πρωτοβουλίες μας σε ό,τι αφορά την υποστήριξη ελληνικών επιχειρήσεων στις μεγαλύτερες Διεθνείς Γερμανικές Εκθέσεις, αλλά και σε εκθέσεις άλλων εθνικών αγορών, για τις οποίες το Επιμελητήριο είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος στην Ελλάδα και Κύπρο. Την περασμένη χρονιά, 488 εκθέτες και 9.975 επισκέπτες από την Ελλάδα και την Κύπρο υποστηρίχθηκαν από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και δήλωσαν «παρών» σε γερμανικές εκθέσεις, ανοίγοντας νέους δρόμους για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Ποια είναι σήμερα η παρουσία των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα; Ποια παραδείγματα θα ξεχωρίζατε, ποιες είναι οι σημαντικότερες γερμανικές επενδύσεις και πώς εξελίσσονται αυτές;

Θα χαρακτήριζα το αποτύπωμα των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα ως ιδιαιτέρως ισχυρό. Μόνο το 2017, οι γερμανικές επενδύσεις στη χώρα έφτασαν τα 4,2 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το περίπου 3% του ελληνικού ΑΕΠ. Σε αξία ο τζίρος των γερμανικών εταιρειών στην Ελλάδα υπολογίζεται, βάσει πάντα στοιχείων 2017, στα 8,3 δισ. ευρώ και οι εργαζόμενοι που απασχολούν, σε 27.000. Από του μεγαλύτερους Γερμανούς επενδυτές, ξεχωρίζει η Fraport, που την περίοδο αυτή τρέχει τη μεγάλη επένδυση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, για τα οποία θα διαθέσει συνολικά περί το 1,3 δισ. ευρώ σε κεφάλαια, ο ΟΤΕ που επιμένει επενδυτικά στα δίκτυα νέας γενιάς, οι Allianz και ERGO από τον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης, η Boehringer Ingelheim με επενδύσεις 100 εκ. ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης από τον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας και η Lidl από την οργανωμένη λιανική και υπάρχουν βέβαια και άλλες πολύ αξιόλογες γερμανικές επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Δίνετε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της διττής εκπαίδευσης. Μιλήστε μας για αυτό αλλά και για τις δράσεις σας.

Ο τουρισμός, η αγροδιατροφή και τα «πράσινα επαγγέλματα» είναι τρεις τομείς, στους οποίους το Επιμελητήριο δίνει ιδιαίτερη έμφαση, βασιζόμενο στα γερμανικά πρότυπα υλοποίησης ανάλογων προγραμμάτων. Ειδικότερα, στον τουρισμό και την εστίαση, το Επιμελητήριο υλοποιεί με δική του πρωτοβουλία ένα τριετές πρόγραμμα διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης, υπό τον τίτλο DUAL HELLAS, σε τρεις ειδικότητες τουριστικών επαγγελμάτων: Ειδικός/ή Εστιατορίου (F&B), Ξενοδοχοϋπάλληλος, Μάγειρας/Μαγείρισσα, το οποίο περιλαμβάνει θεωρητική και εργαστηριακή κατάρτιση διάρκειας πέντε μηνών κατ’ έτος και υποχρεωτική ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση έξι μηνών κατ’ έτος, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν αποδοχές και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Επίσης, σε συνεργασία με την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ) το Επιμελητήριο υλοποιεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην ειδικότητα του Ζυθοποιού – Βυνοποιού. Το 3ετές πρόγραμμα ξεκίνησε την 1 Ιουνίου 2019. Στόχος είναι η εκπαίδευση επαγγελματιών ζυθοποιών-βυνοποιών, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των ελληνικών ζυθοποιών και μικροζυθοποιών.

Επιπλέον, από το Σεπτέμβριο του 2017 τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα συνεργασίας GRÆDUCATION, που αφορά στην ανάπτυξη προγραμμάτων διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης στον κλάδο των «Πράσινων Επαγγελμάτων», με σκοπό την αντιμετώπιση των ελλείψεων που παρουσιάζει ο κλάδος της «Πράσινης Επιχειρηματικότητας» σε εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και την ανάπτυξη νέων εργαλείων επαγγελματικού προσανατολισμού.

Στο πλαίσιο πάντα της διττής εκπαίδευσης, το Επιμελητήριο άνοιξε επίσης το δρόμο της αγοράς για περισσότερους από 70 νέους εργαζόμενους τους οποίους απορρόφησε η Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ. Α.Ε., η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού, στις θέσεις του «Τεχνίτη Μηχανοτρονικού Ηλεκτρολόγου Οχημάτων», του «Τεχνίτη Ηλεκτρονικών Συσκευών» και του «Μηχανοτρονικού Εφαρμοστή Οχημάτων», οι οποίοι συμμετείχαν στον πρώτο εκπαιδευτικό κύκλο του πιλοτικού προγράμματος, που ξεκίνησε το 2017.

Προς το κλείσιμο, θα ήθελα την άποψη σας για τον ρόλο της Γερμανίας, της γερμανικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Παράλληλα, όσον αφορά σε αυτό το θέμα, θα λέγατε πως η Ελλάδα «φεύγει» από αυτό το σημείο ή υπάρχουν ακόμη σημαντικές ανησυχίες και προβληματισμοί;

Εκτιμώ ότι η Γερμανία, με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο, στάθηκε στην Ελλάδα, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και πιέζοντας όλες τις κυβερνήσεις της περιόδου 2009 – 2019 να ακολουθήσουν το δρόμο της ανάπτυξης, των μεταρρυθμίσεων, της πραγματικής απελευθέρωσης των αγορών, της εξυγίανσης των μακροοικονομικών της στοιχείων. Ήταν ένα πραγματικά δύσκολο εγχείρημα, κατά το οποίο η χώρα, η οικονομία και η κοινωνία, δοκίμασαν τα όριά τους και από εδώ και πέρα ανυπομονούν για την ανάκαμψη.

Η Ελλάδα, αφού τελικά κατάφερε να υλοποιήσει το τρίτο σε σειρά μνημόνιο, έχει πλέον γυρίσει σελίδα, βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης κι αν «κοιτάξει» προς τη σωστή κατεύθυνση, προς το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων και της πλήρους απελευθέρωσης των αγορών, θα έχει σύμμαχό της όχι μόνο τη Γερμανία, αλλά και την Ευρώπη συνολικά. Και για του λόγου το αληθές, σημειώνω, ότι στο πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γερμανία, στο πλαίσιο των επαφών που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας με πολιτικούς όρους τη «γλώσσα» της αγοράς, συμφώνησαν στην οργάνωση ενός κοινού ελληνογερμανικού επιχειρηματικού φόρουμ, με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Κλείνοντας, να αναφερθούμε και στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Ποια ήταν τα συμπεράσματα από αυτό; Ποια είναι τα θέματα που απασχολούν το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιμελητηρίων, οι προκλήσεις και οι προτάσεις;

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να σκιαγραφήσουν το όραμα για την Ευρώπη του «αύριο», για μια νέα Ευρώπη, η οποία θα χαρακτηρίζεται από περισσότερη δικαιοσύνη στις εθνικές της αγορές, στις τοπικές της οικονομίες και, φυσικά, θα εξασφαλίζει περισσότερη δικαιοσύνη στον Ευρωπαίο πολίτη. Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων, δημιούργησε ένα νέο πλαίσιο για την προώθηση συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ της Γερμανίας και άλλων κρατών, όπου η χώρα δηλώνει παρούσα μέσω του Παγκόσμιου Δικτύου των 140 Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων.

Κι ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται μόνο με την οργάνωση και προώθηση νέων επιχειρησιακών μοντέλων, των μοντέλων του αύριο, σε μια Ευρώπη που καλείται να διαδραματίσει κεντρικό γεωστρατηγικό ρόλο στο λεγόμενο «One Belt One Road», στη διαμόρφωση της νέας δημοσιονομικής της πολιτικής, όπως και στην επίλυση ανθρωπιστικών προβλημάτων με χαρακτηριστικότερο το μεταναστευτικό.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr