NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

ΕΒΕΠ: «Επιτυχία της οικονομικής διπλωματίας η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κίνα»

ΕΒΕΠ: «Επιτυχία της οικονομικής διπλωματίας η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κίνα»
07_11_2019 | 12:30 07_11_2019 | 14:58
epixeiro icon Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κίνα, στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία, ως προς την επίτευξη των εμπορικών στόχων.

Αναλυτικά, το ΕΒΕΠ υποστηρίζει πως με την Ελλάδα τιμώμενη χώρα στην China International Import Expo 2019, ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από πολυμελή ελληνική επιχειρηματική αποστολή, πήγε στη Σαγκάη με προτεραιότητα να επανασυστήσει την Ελλάδα στην αγορά της Κίνας και να πείσει τους Κινέζους επενδυτές ότι τώρα είναι η ώρα να δουν τη χώρα μας ως μια μεγάλη ευκαιρία. Σε επίπεδο πολιτικής και Οικονομικής Διπλωματίας, η επιτυχής έκβαση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, αναμένεται να ολοκληρωθεί με την άμεση ανταπόδοση της επίσκεψης του Κινέζου Πρόεδρου, Ji Xinping στην Ελλάδα, στις 10-12 Νοεμβρίου. Στη Αθήνα, οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν σημαντικές διακρατικές συμφωνίες, επιβεβαιώνοντας έτσι την αμφίδρομη ελληνοκινεζική οικονομική συνεργασία.

Μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα των συναντήσεων του Κ. Μητσοτάκη, δύο πολύ μεγάλες τράπεζες στην Κίνα και παγκοσμίως, η Bank of China και η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας, ανακοίνωσαν το άνοιγμα υποκαταστημάτων τους στην Αθήνα. Η κινέζικη τράπεζα ICBC ήδη συμμετέχει σε επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ σε ηλιοθερμικά συστήματα στην Κρήτη ενώ εξετάζει τις δυνατότητες για άλλες επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας.

Η Συμφωνία Γεωγραφικών Ενδείξεων μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας ήταν μία μεγάλη επιτυχία για τους Έλληνες παραγωγούς, καθώς πλέον προστατεύονται από απομιμήσεις έξι σημαντικά ελληνικά προϊόντα: η φέτα, το ούζο, οι ελιές Καλαμάτας, η μαστίχα Χίου, τα κρασιά Σάμου και το λάδι Λασιθίου. Σημαντική εξέλιξη, επίσης, προέκυψε με τη ένταξη ελληνικών προϊόντων στην κινέζικη ηλεκτρονική πλατφόρμα, “Alibaba”, η οποία διατηρεί πελατολόγιο 700 εκατομμυρίων καταναλωτών και με την αξία του αριθμού των πωλήσεων, να φτάνει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια (27 εκατ. ευρώ), από τη διακίνηση 1 δις δεμάτων σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, ζητήθηκε η τουριστική προβολή της Ελλάδας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “Ali Express”, η οποία προσφέρει και τουριστικές υπηρεσίες. Το γεγονός ότι υπάρχουν απευθείας δρομολόγια της Air China στη γραμμή Αθήνα-Πεκίνο και από το ερχόμενο καλοκαίρι θα υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση με τη Σαγκάη, δημιουργεί τις προϋποθέσεις το 2020 οι τουρίστες από τη Κίνα που θα έρθουν στην Ελλάδα να ξεπεράσουν κατά πολύ τις σημερινές 200.000 και το 2021, να προσεγγίσουν τις 500.000 αφίξεις.

Στις επαφές του πρωθυπουργού με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ, η οποία διαθέτει ήδη παρουσία στην Ελλάδα, εξετάστηκε η δυνατότητα δημιουργίας τεχνολογικού πάρκου, καθώς και εργοστασίου μεταποίησης το οποίο θα μπορεί να παράγει προϊόντα για την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε όλες τις συναντήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας, με εκπροσώπους άλλων μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων, υπήρξε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά. Το άνοιγμα της Κινεζικής αγοράς σε υψηλής ποιότητας ελληνικά αγροτικά προϊόντα, αναμφισβήτητα, αποτέλεσε προτεραιότητα των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου που είχαν δυναμική παρουσία στο ελληνικό περίπτερο της διεθνούς εμπορικής έκθεση.

Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία για το ΕΒΕΟ είχε η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στα γραφεία της έδρας της Cosco, μετά και την έγκριση της κυβέρνησης του νέου “master plan” με επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις. Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Ναυτιλίας κατέστησαν σαφές, πως όλα τα επόμενα βήματα, που θα αναδείξουν το λιμάνι του Πειραιά σε ένα από τα τρία μεγαλύτερα της Ευρώπης, θα γίνουν με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, δηλώνει ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ναυτιλίας που ανέδειξαν το θέμα να χρησιμοποιείται ελληνικής κατασκευής εξοπλισμός και να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία της Cosco με ελληνικές επιχειρήσεις ναυτιλιακών υπηρεσιών, εντός, εκτός, από και προς τον Πειραιά. Ειδικότερα, για την ελληνική ναυτιλία, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι, περισσότερα από 1.000 ελληνόκτητα πλοία ναυπηγήθηκαν στην Κίνα τα τελευταία 15 χρόνια, που αντιστοιχούν αθροιστικά σε μια επένδυση που υπερβαίνει τα 50 δις δολάρια. Εάν μάλιστα αυτά τα πλοία αλλά, κυρίως αυτά που θα επισκευαστούν και θα κατασκευαστούν στο μέλλον, μπορούν να αξιοποιήσουν τον υψηλής ποιότητας εξοπλισμό, όπως συστήματα περιβαλλοντικής προστασίας, φωτισμό, ηλεκτρικά συστήματα ή συστήματα πλοήγησης, που έχουν κατασκευαστεί από ελληνικές εταιρίες, αυτό θα βελτίωνε τη συνεργασία με αμοιβαία επωφελή τρόπο. Η επένδυση της Cosco σε Ελληνικές υποδομές αποτελεί “success story”, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και την Κίνα. Ο Πειραιάς συνιστά παράδειγμα για το πώς μία Κινεζική εταιρεία ήταν αρκετά τολμηρή ώστε να επενδύσει στο πρώτο μεγάλο Ευρωπαϊκό λιμάνι στη διαδρομή από την Ασία προς την Ευρώπη, μετά τη διέλευση από τη Διώρυγα του Σουέζ. Αντίστοιχα όμως, μέσω της Ελλάδας, τα αγαθά από την Ασία μπορούν να φτάσουν στην Ευρώπη επτά έως δέκα ημέρες ταχύτερα, σε σύγκριση με άλλες θαλάσσιες οδούς, εξοικονομώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πολύτιμο χρόνο και χρήμα.

Μία πρώτη αποτίμηση του ΕΒΕΠ από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Κίνα, είναι το ηχηρό μήνυμα ενός κλίματος εμπιστοσύνης, μεταρρυθμίσεων και οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και η ανάδειξη του φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που δημιουργείται, σε συνδυασμό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για επενδύσεις σε πολλούς τομείς στην Ελλάδα.

Τέλος, το ΕΒΕΠ χαιρετίζει την συμβολή της, υψηλού επιπέδου, ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας από τους χώρους της ναυτιλίας, του εμπορίου, του τουρισμού, της τεχνολογίας, της ενέργειας, των logistics, της αγροδιατροφής και των υπηρεσιών, που έπαιξαν ρόλο στη δημιουργία ενός άριστου κλίματος συνεργασίας με έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά.

Σχόλια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr