NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Η κρίση ηλεκτρικής ενέργειας της Ζάμπια και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες

Η κρίση ηλεκτρικής ενέργειας της Ζάμπια και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες

Η Ζάμπια αντιμετωπίζει καθημερινές διακοπές ρεύματος, ακόμη και για 12-18 ώρες σε ορισμένες περιοχές. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη νερού, καθώς τα επίπεδα νερού στο φράγμα Kariba, την μεγαλύτερη τεχνητή δεξαμενή στον κόσμο, είναι τόσο χαμηλά όσο ποτέ ξανά.

Το φράγμα είναι η μόνη και μεγαλύτερη πηγή ενέργειας για τη Ζάμπια και τη γειτονική Ζιμπάμπουε. Η εξάρτηση της Ζάμπια από την υδροηλεκτρική ενέργεια είναι ένας πολύ γνωστός παράγοντας κινδύνου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή τη περίοδο του χρόνου, καθώς η θερμοκρασία και η υγρασία είναι υψηλές, ολόκληρη η Ζάμπια, από την πρωτεύουσα Λουσάκα μέχρι τους εξαρτώμενους από τη βροχή αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα, προσδοκούν με ανυπομονησία την πολύ αναγκαία ανακούφιση από την αρχή της περιόδου βροχών.

Φέτος, υπάρχει μια ιδιαίτερα έντονη αίσθηση επείγουσας ανάγκης λόγω της βαθιάς ενεργειακής κρίσης της χώρας, η οποία επιδεινώθηκε από την καθυστερημένη εμφάνιση των βροχών. Οι ατέρμονες περικοπές ισχύος σβήνουν την οικονομική δραστηριότητα ακόμη και στον κλάδο των ορυχείων που είναι υψηλής αξίας για την Ζάμπια.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χαμηλά επίπεδα διαθέσιμου αερίου και υπερβολικά δαπανηρές γεννήτριες, πολλά νοικοκυριά έχουν επανέλθει στην χρήση κάρβουνου για μαγείρεμα. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, με εγκατεστημένες γεννήτριες, έχουν δει αύξηση του κόστους παραγωγής, ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις έχουν μειώσει την παραγωγή ή λειτουργούν τη νύχτα όταν η ηλεκτρική ενέργεια είναι σε διάθεση. Ο ήδη ταλαιπωρημένος κλάδος των ορυχείων, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας (55%), χρειάστηκε να μειώσει τη χρήση ενέργειας κατά 30%.

Έτσι, ενώ η εγκατεστημένη δυναμικότητα της Ζάμπια υπερτερεί συνεχώς της ζήτησης, η πραγματική παραγωγή, η οποία περιορίζεται από τα αποθέματα ύδατος, έχει μειωθεί από τη ζήτηση από το 2006. Τα επόμενα χρόνια, η χώρα γνώρισε περιοδικές περικοπές ρεύματος, αλλά τίποτα συγκρίσιμο σε κλίμακα ή διάρκεια έως την τρέχουσα κρίση.

Ενώ ο πληθυσμός εναποθέτει τις ελπίδες του στους θεούς των καιρικών συνθηκών, η κρίση, δυστυχώς, είναι απίθανο να επιλυθεί μόνο από βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τις όλο και πιο απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες στην περιοχή. Ενώ μια κανονική εποχή των βροχών θα βοηθήσει στην άμβλυνση της άμεσης κρίσης, δεν θα λύσει συνολικά το πρόβλημα. Η αναπλήρωση των δεξαμενών νερού απαιτεί αρκετά χρόνια ισορροπημένης βροχόπτωσης και χρήσης. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ρεύματος θα συνεχιστεί.

Αυτή η κρίση, αν και πολύ ατυχής για την περιοχή, δημιουργεί πολλές ευκαιρίες στις εταιρείες για επενδύσεις και εμπορικές συναλλαγές, τόσο για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, όσο και για τη συμβολή στην επίλυση ενός προβλήματος που πλήττει τους κατοίκους της Ζάμπια, που υποφέρουν αρκετά.

Η αγορά έχει πλημμυρίσει από μετατροπείς ενέργειας με μπαταρίες, κάθε είδους και προέλευσης. Οι γεννήτριες που χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια αποδεικνύονται ακριβές για να αγοράσουν οι περισσότεροι και να λειτουργήσουν λόγω των τιμών του πετρελαίου και της ρύπανσης που δημιουργούν. Αλλά ακόμα κάτι λείπει.

Οι ηλιακοί μετατροπείς για μικρές, μεσαίες και μεγάλες εγκαταστάσεις. Μερικοί, ήδη υπάρχουν στην αγορά, αλλά με κακή ποιότητα και ιδιαίτερα με έλλειψη τεχνογνωσίας από τις εταιρείες που τις πωλούν και εγκαθιστούν. Είναι η ποιότητα και η γνώση που λείπει, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ευρώπης. Τα προϊόντα ασιατικής προέλευσης συνήθως δεν διαρκούν και δεν έρχονται με υπηρεσίες πριν και μετά την πώληση που χρειάζεται η αγορά, καθώς είναι λιγότερο δαπανηρή.

Η λύση στην κρίση θα είναι η πράσινη ενέργεια, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Επιπλέον, ο φωτισμός έκτακτης ανάγκης, που είναι χαμηλού κόστους, θα βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους. Επομένως, οι εταιρείες που πηγαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση θα επωφεληθούν αλλά ταυτόχρονα θα βοηθήσουν τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών ενός έθνους που έχει υποφέρει αρκετά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr