NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Η Αυστραλία αιτείται αποζημίωσης από τη Μ. Βρετανία εξαιτίας του Brexit

Η Αυστραλία αιτείται αποζημίωσης από τη Μ. Βρετανία εξαιτίας του Brexit
15_11_2019 | 15:03 15_11_2019 | 16:21
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή

15 κράτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ινδίας και της Νέας Ζηλανδίας, εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη Γενεύη.

Μάλιστα, Αυστραλοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι εξαγωγείς μοσχαρίσιου και αρνίσιου έχουν ήδη πληγεί από τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις του Brexit. Παράλληλα, πηγές υποστηρίζουν πως η Αυστραλία έχει αιτηθεί εμπορικής αποζημίωσης από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση κατόπιν των νέων δεδομένων που προκύπτουν από την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας.

Το κύριο ζήτημα για τις 15 χώρες είναι η αλλαγή στο υπάρχον σύστημα το οποίο επιτρέπει ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ορισμένα προϊόντα, κυρίως αγροτικής παραγωγής. Επίσης, σύμφωνα με τα έως σήμερα δεδομένα, τα προϊόντα των παραπάνω χωρών μπορούν να εξαχθούν με χαμηλότερους έως και μηδενικούς δασμούς προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Ως εκ τούτου, καθίσταται πιο επικερδής, για παράδειγμα, η εξαγωγή αγροτικών προϊόντων της Αυστραλίας προς την ΕΕ. Το Brexit περιπλέκει τα πράγματα. Κατόπιν του Brexit, το ενιαίο ποσοστό δασμών θα σταματήσει με την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να συνάπτουν ξεχωριστές συμφωνίες και όρους με τους εμπορικούς εταίρους.

Παρόμοια στάση τηρούν και άλλες χώρες όπως η Βραζιλία, η οποία υποστηρίζει πως τα σχέδια του Brexit για την Βόρειο Ιρλανδία παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ορισμένες από αυτές τις χώρες όπως η Αυστραλία αιτούνται αποζημίωσης με τη μορφή μειωμένων δασμών στα εξαγόμενα προϊόντα τους.

Με πληροφορίες από BBC

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr