NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Αισιοδοξία Στουρνάρα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Αισιοδοξία Στουρνάρα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου βιβλίου του Κωνσταντίνου Γκράβα με τίτλο «Οικονομικός Πόλεμος και Νομισματική Ειρήνη: Η Ελληνική Οικονομική Κατάθλιψη», ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, αναφέρθηκε στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας δήλωσε: Το παρόν μας επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, ύστερα από την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή που βιώσαμε, τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας ως προς το κόστος εργασίας και τις τιμές, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται και βεβαίως την αναδιάταξη του τραπεζικού μας συστήματος.

Αναφορικά με το μέγεθος του Ακαθάριστου Εθνικού Προιόντος ο Διοικητής της Τράπεζας επεσήμανε τα εξής: «Οι προοπτικές σήμερα είναι θετικές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,3% το δεύτερο εξάμηνο του 2019 από 1,5% το πρώτο εξάμηνο και κατά 1,9% συνολικά για το 2019, παρά τη σημαντική επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Έχουν επίσης βελτιωθεί οι χρηματοπιστωτικοί δείκτες, πράγμα που δείχνει την αυξημένη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η ανάκαμψη βεβαίως γίνεται με συγκρατημένους ρυθμούς εξαιτίας της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Ο δείκτης όμως του οικονομικού κλίματος βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, η ρευστότητα και η χρηματοδότηση των τραπεζών εξομαλύνεται, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν σε ιστορικά ρεκόρ και η αγορά των ακινήτων βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Η κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου υιοθετεί μια πολιτική φιλική προς την επιχειρηματικότητα, δίνει έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις, ενώ έχει θέσει ως πρωταρχικό της στόχο την προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων».

Παρά το θετικό κλίμα ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της πολιτική και τη δημιουργία κινήτρων για την έλευση ξένων επενδύσεων. «Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι πρέπει να επαναπαυθούμε στις πρόσφατες επιτυχίες μας και να μειώσουμε τις προσπάθειές μας, γιατί οι προκλήσεις μπροστά μας είναι ακόμη πολλές. Με δεδομένους τους δημογραφικούς περιορισμούς, η πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων και η αύξηση του ρυθμού των επενδύσεων, κυρίως των άμεσων ξένων επενδύσεων που βοηθούν την κάλυψη του επενδυτικού κενού χωρίς δανεισμό, είναι μονόδρομος για την αύξηση της παραγωγικότητας και το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα» ήταν τα λόγια του κ. Στουρνάρα.

Τέλος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έθιξε το σοβαρό ζήτημα των «κόκκινων δανείων» το οποίο συνιστά τροχοπέδη για το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας. «Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ως ποσοστό του συνόλου των δανείων βρίσκονται σε επίπεδα μεγαλύτερα του 40%, είναι ένας βρόχος που πνίγει το τραπεζικό μας σύστημα. Το σχέδιο «Ηρακλής» που εκπόνησε η κυβέρνηση είναι ένα σημαντικό βήμα για την επίλυση του προβλήματος. Δεν αρκεί όμως, με δεδομένο τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που φτάνει τα 75 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΤτΕ επεξεργαζόμαστε λύσεις που αντιμετωπίζουν συνολικά το πρόβλημα, μαζί με τα ζητήματα που θέτει η αναβαλλόμενη φορολογία» τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr