NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Πώς θα μειώσεις την εξάρτηση από το κινητό σου!

Πώς θα μειώσεις την εξάρτηση από το κινητό σου!
29_11_2019 01_12_2019

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Food for Thought, How To

Πρέπει να το πάρεις απόφαση. Η τεχνολογία βρίσκεται παντού. Σε κάθε τομέα της ζωής σου. Και όσο πιο πολύ εξαρτάσαι από αυτήν και όσο περισσότερο την χρησιμοποιείς χωρίς να την χρειάζεσαι στην πραγματικότητα, τόσο δυσκολότερο είναι να δημιουργείς σχέσεις με νόημα.

Κάποιες φορές μάλιστα, μπορεί να κάνει τα πράγματα πολύπλοκα. Σκέψου για παράδειγμα κάποιες συμπεριφορές που ενδεχομένως έχεις υιοθετήσει και σχετίζονται άμεσα με την τεχνολογία και τη σχέση σου με τους γύρω σου: Είναι καλύτερο να περιγράψεις το νέο σας project στον συνάδελφό σου μέσω email ή θα ήταν καλύτερο να το συζητήσετε από κοντά; Μπορείς να βγεις έξω με τους φίλους σου χωρίς να τσεκάρεις το email σου; Είναι απαραίτητο να φορτίζεις το κινητό σου ακριβώς δίπλα σου όταν κοιμάσαι το βράδυ;

Ίσως είναι καιρός να βγάζεις την τεχνολογία από την ζωή σου, όταν αυτό είναι εφικτό. Μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο ή να μην θεωρείς ότι το έχεις ανάγκη, αλλά θα εκπλαγείς με το πόσο καλά θα νιώσεις. Μπορείς να αρχίσεις με μικρά βήματα που θα σε βοηθήσουν να διακόψεις τον εθισμό σου από την τεχνολογία και.. το κινητό σου. Τα tips που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις. Ή έστω να κάνεις μία αρχή.

1. Κρύψε το κινητό σου

Ένα πρώτο βήμα είναι να εξαφανίσεις το κινητό σου από το οπτικό σου πεδίο για κάποιες ώρες της ημέρας, όπως όταν είσαι στη δουλειά. Δοκίμασε να το βάλεις σε ένα συρτάρι του γραφείου σου ή να το αφήσεις στην τσέπη του μπουφάν σου κάθε πρωί με το που φτάνεις στο γραφείο σου. Θα διαπιστώσεις ότι με αυτόν τον τρόπο είσαι περισσότερο αποδοτικός και μπορείς επιβραβεύεις τον εαυτό σου χρησιμοποιώντας το, κάθε φορά που ολοκληρώνεις κάτι. Επίσης απομάκρυνε το κινητό σου ή βάλε το σε λειτουργία πτήσης κατά την διάρκεια ενός σημαντικού meeting, όταν τρως, όταν συζητάς με ένα άλλο άτομο ή όταν προσπαθείς να συγκεντρωθείς. Όσο περισσότερο το κάνεις, τόσο πιο εύκολο θα είναι στο μέλλον να μην το τσεκάρεις συνεχώς.

2. Μην κοιμάσαι μαζί του

Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα. Έχεις σκεφτεί ποτέ να φορτίσεις το κινητό σου έξω από την κρεβατοκάμαρά σου ή να μην το έχεις όλη τη νύχτα στο κομοδίνο σου; Η ευκολία που αισθάνεσαι όταν είναι δίπλα σου είναι αυτή ακριβώς που δημιουργεί ένα είδος εξάρτησης. Αν το απομακρύνεις από κοντά σου, αυτόματα σταματάς να (νομίζεις ότι) το χρειάζεσαι 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβομάδα. Και όταν ξυπνάς το πρωί, θα σηκώνεσαι από το κρεβάτι σου και αντί να παραμένεις στο κρεβάτι σου για να δεις όλα όσα έχασες επειδή κοιμόσουν, θα είσαι έτοιμος να αδράξεις την ημέρα σου.

3. Δοκίμασε ένα Σαββατοκύριακο χωρίς μηνύματα

Αν δεν μπορείς να κάνεις στιγμή χωρίς το κινητό σου, γιατί δεν δοκιμάζεις να επαναπροσδιορίσεις τον τρόπο που το χρησιμοποιείς; Αν για παράδειγμα ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που επικοινωνούν με τους άλλους κατά κύριο λόγο μέσω μηνυμάτων προσπάθησε να κάνεις μια αλλαγή. Σκέψου: Πριν τα μηνύματα, το να μιλάς στο τηλέφωνο με κάποιον, ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος να έχεις μία συζήτηση με νόημα μαζί του. Και μάντεψε. Ακόμα είναι! Τι θα έλεγες για ένα Σαββατοκύριακο ή μία φορά την εβδομάδα να χρησιμοποιείς οποιονδήποτε τρόπο επικοινωνίας εκτός των μηνυμάτων; Και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται κάθε εφαρμογή μέσω της οποίας στέλνεις μηνύματα. Προτίμησε την προσωπική επαφή ή έστω ένα τηλεφώνημα από ένα μήνυμα.

4. Χρησιμοποίησε χαρτί

Οι εφαρμογές σου δίνουν την δυνατότητα να οργανώσεις κάποια πράγματα, όπως για παράδειγμα μία λίστα με όλα όσα πρέπει να κάνεις ή να προσθέσεις ένα ραντεβού στο calendar σου. Αν το καλοσκεφτείς αυτά μπορείς να τα κάνεις και μόνος σου χρησιμοποιώντας δύο πράγματα: χαρτί και στυλό. Γράψε σε ένα χαρτί την to-do λίστα σου, κάνε ένα προσχέδιο της παρουσίασής σου και κράτησε σημειώσεις κατά την διάρκεια ενός meeting. Θα δεις ότι αυτός ο τρόπος είναι το ίδιο – αν όχι περισσότερο – αποτελεσματικός από τις εφαρμογές του κινητού σου.

Έρευνα του 2014 υποστηρίζει ότι το στυλό είναι πιο ισχυρό από το πληκτρολόγιο και πως όσοι επιλέγουν τον πιο παραδοσιακό τρόπο σημειώσεων είναι πιο έξυπνοι και πιο προσηλωμένοι σε σχέση με όσους προτιμούν το πληκτρολόγιο, καθώς έτσι μαθαίνεις καλύτερα και διατηρείς το μυαλό σου σε φόρμα.

5. Σκέψου διαφορετικά

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις την εξάρτησή σου είναι να βρεις την ρίζα του προβλήματος. Τι φοβάσαι μήπως χάσεις αν απομακρύνεις το κινητό σου; Τι περιμένεις και τι σε αγχώνει περισσότερο;

Όταν είσαι σε θέση να απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, αντιμετώπισε τους φόβους σου. Αν περιμένεις ένα πολύ σημαντικό email, φτιάξε ένα αυτόματο μήνυμα που να λέει πώς μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σου αν είναι επείγον. Αν φοβάσαι μήπως χάσεις κάποια ανάρτηση ή μία είδηση, φτιάξε ένα alert που θα σε ειδοποιήσει όταν αυτό δημοσιευθεί.

Τώρα αναρωτήσου τα εξής: προτιμάς να είσαι κολλημένος με το κινητό σου ή να βγεις έξω με τους φίλους σου; Προτιμάς να διαβάσεις ένα email, ένα newsletter ή να πας για ένα ποτό με έναν συνάδελφο; Προτιμάς να χαζεύεις στο Instagram ή να κάνεις γυμναστική; Δεν είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις και τα δύο, αλλά αν το δεις έτσι, η απόφαση να περιορίσεις τη χρήση του κινητού σου είναι πιο εύκολη!

Για να περιορίσεις την εξάρτησή σου, δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάξεις κάθε gadget σου. Αρκεί να παρακολουθείς τις συνήθειές σου και να κάνεις τις σωστές επιλογές που μπορούν να σου εξασφαλίσουν μια ισορροπημένη ποιοτική ζωή.


Αρχική δημοσίευση από Ελίνα Δελενίκα, Συντάκτρια Thrive Global Greece, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr