NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Κ. Τσουτσοπλίδης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει ενεργά την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

Κ. Τσουτσοπλίδης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει ενεργά την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

Ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την επιχειρηματικότητα, για το θέμα της οικονομικής κρίσης αλλά και για το μέλλον της Ένωσης, με αφορμή και τις τρέχουσες διαδικασίες γύρω από το Brexit.

Στις αρχές Οκτωβρίου, αναλάβατε την θέση του επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Τι φέρνει ο συγκεκριμένος ρόλος για εσάς; Ποιες οι αρμοδιότητες και η φιλοσοφία σας για τη συγκεκριμένη θέση;

Είναι ιδιαίτερη τιμή να υπηρετήσω την υπόθεση της συμμετοχής της χώρας μας στο μεγάλο εγχείρημα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα επικοινωνεί σε τοπικό επίπεδο τις δράσεις και τις αποφάσεις του ΕΚ, με στόχο να διασφαλίσει ότι οι Έλληνες πολίτες καταλαβαίνουν την επίδραση του θεσμού στις ζωές τους.

Κύριοι στόχοι μας είναι η συνεργασία με τους πολίτες, ιδίως τους νέους, με ενδιαφερόμενους φορείς, με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και με τα ΜΜΕ, προκειμένου να δημιουργηθεί μια πανευρωπαϊκή κοινότητα που θα διευκολύνει το συνεχή διάλογο μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των πολιτών και θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Ποια θα λέγατε πως ήταν τα μηνύματα που πέρασαν οι ψηφοφόροι στις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές, βάσει και της συμμετοχής τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση;

Το συνολικό ποσοστό συμμετοχής στις πρόσφατες ευρωεκλογές ανήλθε στο 50,6%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τα τελευταία 20 χρόνια. Σε σύγκριση μάλιστα με το 2014 (42,6%), μιλάμε για θεαματική άνοδο. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη προσέλευση στις κάλπες συνδέεται με την αυξημένη συμμετοχή των νέων, εξέλιξη ιδιαίτερα αισιόδοξη για το μέλλον της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, η αίσθηση του καθήκοντος του πολίτη και η θετική άποψη για την ΕΕ ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν τους Ευρωπαίους στις κάλπες. Οι ψηφοφόροι πιστεύουν πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό ότι η συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στην Ευρώπη. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι έχουν και μεγαλύτερες απαιτήσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, περιμένουν απτές λύσεις με πραγματικό αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή.

Το Brexit φαίνεται πως επηρέασε επίσης την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων, καθώς από την ανάλυση προκύπτει ότι οι σχετικές συζητήσεις ενθάρρυναν τους πολίτες να ψηφίσουν αντί να απέχουν.

Ποιος είναι σήμερα ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Ποιος ο βαθμός επιρροής που έχουν οι ευρωβουλευτές στην χάραξη της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα είναι ενισχυμένος, με περισσότερες δημοκρατικές, ελεγκτικές και νομοθετικές αρμοδιότητες. Σε αυτό συνέβαλε αποφασιστικά η συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2009 και ενίσχυσε τις εξουσίες του ΕΚ ως συννομοθέτη με αυξημένες δημοσιονομικές αρμοδιότητες.

Σήμερα, η μεγάλη πλειονότητα των ευρωπαϊκών νόμων θεσπίζονται από κοινού από το ΕΚ και το Συμβούλιο, όπου εκπροσωπούνται οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Ως το μοναδικό άμεσα εκλεγμένο θεσμικό όργανο της ΕΕ, το ΕΚ εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πολιτών και είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εντός και εκτός Ευρώπης.

Η αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στις τελευταίες ευρωεκλογές συμβάλει περαιτέρω στο βαθμό επιρροής του ΕΚ και των ευρωβουλευτών στη χάραξη της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποια είναι η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, όσον αφορά και στην βελτίωση των όρων και των συνθηκών με τους οποίους καλούνται να δραστηριοποιηθούν οι επιχειρήσεις;

Όλα αυτά τα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει ενεργά την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, τόσο με χρηματοδότηση όσο και με την προώθηση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας. Πολλά μεγάλα έργα στη χώρα μας έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και πολλές είναι οι επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν από τα συγκεκριμένα προγράμματα κι επέκτειναν τις δραστηριότητές τους.

Ειδικότερα στα χρόνια της κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση στάθηκε αρωγός στις προσπάθειες της Ελλάδας να ξεπεράσει τα προβλήματά της και να χτίσει τις βάσεις για μία βιώσιμη ανάπτυξη. Να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι η αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης στα διάφορα έργα που εκτελούνται στη χώρα μας, επέτρεψε την ολοκλήρωσή τους σε μία περίοδο που το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είχε κυριολεκτικά καταρρεύσει.

Είναι, λοιπόν, σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την Ελλάδα, όπως στηρίζει και κάθε κράτος μέλος της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένας από τους βασικούς στόχους της ΕΕ είναι η προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου και η ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα νέο πρόγραμμα επενδύσεων και χρηματοδότησης για την περίοδο 2021-2027, το InvestEU. Στόχος αυτού του προγράμματος είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων ύψους πάνω από 698 δισ. ευρώ σε όλη την ΕΕ στις βιώσιμες υποδομές, στην έρευνα, στην καινοτομία και στην ψηφιοποίηση, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις κοινωνικές επενδύσεις και δεξιότητες.

Ποια θα λέγατε πως είναι τα «μαθήματα» που πήρε η Ευρωπαϊκή Ένωση από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών; Πόσο πιθανό είναι να αντιμετωπίσει η ευρωζώνη κάτι παρόμοιο και ποιες οι «δικλείδες ασφαλείας» απέναντι σε κάτι τέτοιο;

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών ανέδειξε τα τρωτά σημεία στην αρχιτεκτονική του ενιαίου νομίσματος. Η ΕΕ βρέθηκε αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις. Βραχυπρόθεσμα, έπρεπε να διατηρήσει τη σταθερότητα και την ακεραιότητα της ζώνης του ευρώ, αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς οικονομικές και κοινωνικές διαταραχές. Επιπλέον, έπρεπε να σχεδιάσει και να δρομολογήσει αλλαγές στη λειτουργία της ευρωζώνης, ώστε να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος μακροπρόθεσμα.

Έκτοτε έχει πραγματοποιηθεί σημαντική πρόοδος. Η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται για έβδομη συνεχή χρονιά, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί. Η απασχόληση έχει φτάσει σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, ενώ η ανεργία μειώνεται συνεχώς. Η συνολική σταθερότητα της ευρωζώνης έχει ενισχυθεί, ενώ η δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης θωρακίζει τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η ευρωζώνη θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μία οικονομική κρίση. Σίγουρα, όμως, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και η ζώνη του ευρώ είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει δύσκολες οικονομικές συγκυρίες. Η ατζέντα για την περαιτέρω θωράκιση της Ευρωπαϊκής οικονομίας είναι μεγάλη και αναμένονται σημαντικές νέες πρωτοβουλίες.

Μια άποψη που ακούγεται συχνά από τους πολίτες είναι πως δεν είναι πάντα εμφανής ή ξεκάθαρος ο τρόπος λειτουργίας των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σχόλιο σας; Θα λέγατε πως μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις σε αυτό το θέμα;

Οι πολίτες ζητούν μεγαλύτερη ενημέρωση για τη δράση των Ευρωπαϊκών οργάνων και διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας των θεσμών. Δικός μας στόχος είναι η καλύτερη δυνατή ενημέρωση των πολιτών για το πως λειτουργούν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί, και δη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως επίσης και για το πως επηρεάζουν και διαμορφώνουν την καθημερινότητά μας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες θα δείξουν ενδιαφέρον για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα γίνουν μέτοχοι του ευρωπαϊκού οράματος.

Θέλουμε την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής ατζέντας και υποστηρίζουμε δράσεις που προάγουν το διάλογο με την κοινωνία των πολιτών και ιδιαίτερα με τους νέους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε αυτό το θέμα και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο. Το Γραφείο μας ήδη σχεδιάζει δράσεις με στόχο την ενίσχυση του διαλόγου με τους πολίτες, σε συνέχεια της ενημερωτικής εκστρατείας για τις Ευρωπαϊκές εκλογές.

Κλείνοντας, από την θέση του επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ποια «βλέπετε» πως θα είναι η πορεία που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στα επόμενα χρόνια; Ποιες οι σκέψεις σας γύρω από το παρόν και το μέλλον της ΕΕ;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παρόν κι έχει μέλλον. Η οικονομική κρίση, το προσφυγικό και το Brexit δοκίμασαν τις αντοχές της ΕΕ. Η ΕΕ άντεξε και βγήκε πιο δυνατή από αυτές τις δοκιμασίες. Σύμφωνα με το μετεκλογικό Ευρωβαρόμετρο, το 68% των ερωτηθέντων στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ. Αυτό δείχνει ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν την αξία της ΕΕ και τη θετική επίδραση που έχει στην καθημερινότητά τους.

Όσον αφορά στο μέλλον, ένα θέμα που σίγουρα θα μας απασχολήσει πολύ είναι η κλιματική αλλαγή. Η ΕΕ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες που γίνονται για το κλίμα και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι βασική προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο. Είναι ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους, το οποίο όμως μπορεί να λυθεί μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων των χωρών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr