NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Φορολογικά & Ασφαλιστικά
ανάγνωση

Η Γαλλία προτείνει ελάχιστο συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων 12,5%

Η Γαλλία προτείνει ελάχιστο συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων 12,5%

Η Γαλλία προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες την Τρίτη να εγκαταλείψουν τις επιφυλάξεις τους προς μια μεταρρύθμιση του διεθνούς φορολογικού καθεστώτος του ΟΟΣΑ και πρότειναν τον καθορισμό ελάχιστου συντελεστή εταιρικού φόρου ύψους 12,5%.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης βρίσκεται στο μέσο της μεγαλύτερης αναθεώρησης των διεθνών φορολογικών κανόνων που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1920. Πολλές κυβερνήσεις θεωρούν ότι οι υφιστάμενοι κανόνες είναι ακατάλληλοι για την ψηφιακή εποχή, επιτρέποντας στους μεγάλους διαδικτυακούς γίγαντες να καταγράφουν έσοδα σε χώρες με χαμηλή φορολογία, όπως η Ιρλανδία.

Οι αλλαγές θα καθορίσουν το ύψος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα πρέπει να πραγματοποιεί μια εταιρεία σε μια χώρα για να φορολογηθεί εκεί και θα καθορίζει τα κέρδη που θα μπορούν να φορολογηθούν.

Μιλώντας σε διάσκεψη του ΟΟΣΑ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε ότι η Γαλλία υποστήριξε τις τελευταίες προτάσεις και δήλωσε ότι παρόμοια θα πρέπει να πράξουν και οι ΗΠΑ.

«Υπήρξαν ανησυχίες, θεωρούμε ότι αντιμετωπίσατε όλες τις ανησυχίες των Αμερικανών για τον πρώτο πυλώνα και δεν υπάρχει πλέον λόγος να μην υποστηρίζουν όλοι την πρόταση του ΟΟΣΑ», δήλωσε ο Le Maire.

Ενώ ο πρώτος πυλώνας της μεταρρύθμισης θα αναθεωρήσει το πώς οι κυβερνήσεις φορολογούν τις επιχειρήσεις, ένας δεύτερος πυλώνας αποσκοπεί στη δημιουργία ενός διεθνούς πλαισίου για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο.

Ο ΟΟΣΑ δεν έχει ακόμη προτείνει συγκεκριμένο ποσοστό, αλλά ο Le Maire δήλωσε ότι θα πρέπει να καθοριστεί στο 12,5%, πράγμα που συμβαίνει επίσης με τον συντελεστή φορολογίας εταιρειών της Ιρλανδίας.

«Για εμάς το 12,5% φαίνεται να είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης και σημείο αναφοράς για έναν ελάχιστο συντελεστή» δήλωσε ο Le Maire.

Ο μέσος νόμιμος συντελεστής φόρου εταιρειών στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 23,7%.

Με πληροφορίες από euronews

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr