NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις από Μάλτα και Κύπρο για τα «χρυσά διαβατήρια»

Η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις από Μάλτα και Κύπρο για τα «χρυσά διαβατήρια»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τη Μάλτα να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις της Bank of Valletta, όσον αφορά στην παρακολούθηση των ξένων πελατών που ζήτησαν να αποκτήσουν τη μαλτεζική ιθαγένεια στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσά διαβατήρια».

Τον περασμένο μήνα, το Reuters αναφέρθηκε σε εμπιστευτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία η μεγαλύτερη τράπεζα της Μάλτας έπρεπε να λάβει διορθωτικά μέτρα, εκθέτοντας «σοβαρές αδυναμίες» που θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες ή άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Η έκθεση της ΕΚΤ ανέφερε ότι, όταν αλλοδαποί που επιθυμούν να αγοράσουν διαβατήρια στο πλαίσιο του καθεστώτος, ανοίγουν λογαριασμό στην Bank of Valletta (BoV), η τράπεζα τους κατέγραψε ως πολίτες της Μάλτας, γεγονός που μείωνε το προφίλ κινδύνου.

Στην επιστολή που απηύθυνε στις αρχές της Μάλτας την Παρασκευή και την οποία είδε το Reuters, η γενική διευθύντρια της Επιτροπής για θέματα δικαιοσύνης, Tiina Astola, ρώτησε αν η κυβέρνηση είχε ενεργήσει σχετικά με τα ευρήματα της ΕΚΤ. Στην επιστολή της, η Astola ανέφερε ότι αυτά τα συστήματα δημιουργούν έναν αριθμό κινδύνων, συμπεριλαμβανομένου του ξεπλύματος χρημάτων, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, μόνο η Μάλτα, η Κύπρος και η Βουλγαρία χορηγούν υπηκοότητα σε αντάλλαγμα για επενδύσεις - τα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια». Η Βουλγαρία δήλωσε τον Ιανουάριο ότι θα σταματήσει αυτό το πρόγραμμα.

Η Επιτροπή έστειλε, επίσης, επιστολή στην Κύπρο την Παρασκευή, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με κυβερνητική απόφαση που πάρθηκε τον Νοέμβριο και με την οποία ανακαλούσε την κυπριακή υπηκοότητα 26 ατόμων, που χορηγήθηκε βάσει του συγκεκριμένου καθεστώτος.

Στην επιστολή, η Astola ζήτησε από τη Λευκωσία να διερευνήσει το ενδεχόμενο «κακής συμπεριφοράς» σε αυτές τις περιπτώσεις και πώς σκοπεύει να αποτρέψει άτομα με υψηλού κινδύνου προφίλ να πάρουν διαβατήρια στο μέλλον. Η Astola ζήτησε απάντηση έως 6 Ιανουαρίου.

Με πληροφορίες από Reuters

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr