NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Φορολογικά & Ασφαλιστικά
ανάγνωση

Το τριπλό άνοιγμα των ασφαλιστικών στην κλιματική αλλαγή και το ρίσκο

Το τριπλό άνοιγμα των ασφαλιστικών στην κλιματική αλλαγή και το ρίσκο

Έρευνα - χαρτογράφηση κινδύνων - πρόληψη, χρηματοδότηση αποζημιώνοντας τις ζημιές από τις φυσικές καταστροφές, μακροπρόθεσμες επενδύσεις: είναι οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους λειτουργούν οι ασφαλιστικές, τους οποίους επιχειρούν να ευθυγραμμίσουν με την στρατηγική της ΕΕ, του ΟΗΕ και του Πράσινου Ταμείου για να διευρύνουν το ρόλο τους και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, στο συνέδριο που διοργάνωσε η Ένωση, ζήτησε την θέσπιση επενδυτικών κινήτρων, προκειμένου να προσελκύσει η χώρα πράσινες επενδύσεις, τονίζοντας ότι η ΕΑΕΕ «έχει προτάσεις να καταθέσεις προς την Πολιτεία» και προειδοποιώντας ότι αν δεν ευθυγραμμιστούν οι πολιτικές με τρέχουσες εξελίξεις «απλά τα κεφάλαια θα βρουν άλλο χώρο».

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ, Μαργαρίτα Αντωνάκη, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει, με την κλιματική αλλαγή, να φτάσουμε στο σημείο που δεν θα υπάρχει επιστροφή».

Ήδη οι μεγάλες ασφαλιστικές, όπως είναι η Munich Re, Swiss Re, Hannover Re, Generali, Allianz, Zurich Insurance, AXA SA και άλλες, μειώνουν θέσεις σε προϊόντα άνθρακα, ωστόσο διευκρινίστηκε πως το κόστος για την μετάβαση προϋποθέτει και ένα ασφαλιστικό ρίσκο το οποίο μπορεί να προκύψει μεταξύ άλλων από λανθάνουσες επιλογές.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τόνισε ο καθηγητής, Χρήστος Ζερεφός Επόπτης από το Κέντρον Ερευνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Αθηνών, θα συνεχίσουν να αυξάνονται, η μέση θερμοκρασία εκτιμάται πως θα αυξηθεί κατά 3 – 4 C και κατά 30 εκατοστά η στάθμη των θαλασσίων υδάτων, υπογραμμίζοντας ότι ο κίνδυνος των ελληνικών ακτογραμμών από το 15% που βρίσκεται σήμερα ανεβαίνει στο 30%.

Από την πλευρά του ο καθηγητής του τομέα Περιβαλλοντικής Υδραυλικής & Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείου Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης, επεσήμανε ότι οι πλημμύρες έχουν ξεπεράσει τους σεισμούς, προσθέτοντας ότι επειδή οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, οι μελέτες επικινδυνότητας που έχουν οι ασφαλιστικές χρειάζεται να επαναληφθούν και να γίνονται κάθε δέκα χρόνια. Τόνισε ότι για 30 εκατοστά ανόδου της στάθμης του νερού θα χάνονται περί τα 45 μέτρα χερσαίου εδάφους, συμπληρώνοντας ότι μπορεί να διαχειριστεί η κατάσταση με καθορισμένο πλάνο αντιμετώπισης κρίσης, με εμπλουτισμό και υδατογραφήματα.

Οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στατιστικά της ΕΑΕΕ, έχουν καταβάλλει αποζημιώσεις ύψους 348 εκατομμυρίων ευρώ για 24.000 ζημιές μεταξύ 1993-2018, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο Ελληνας είναι ανασφάλιστος.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr