NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), βάσει στοιχείων της AirDNA, τα συνολικά έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα, κατά την περίοδο από τον Ιούνιο 2018 ως τον Μάιο 2019 (12μηνο), ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Αναλυτικά, κατά την προαναφερθείσα περίοδο, υπήρξαν διαθέσιμα στην Ελλάδα από τις πλατφόρμες Airbnb και HomeΑway 170.542 καταλύματα για μίσθωση, εκ των οποίων τα 137.484 μισθώθηκαν τουλάχιστον μια φορά. Τα συνολικά έσοδα ήταν €1,15 δις.

Από το σύνολο των καταλυμάτων που διατέθηκαν στην αγορά, το 81% νοικιάστηκε τουλάχιστον μια φορά και η μέση πληρότητα των ενεργών καταλυμάτων ανήλθε σε 52%, η ADR στα 139 ευρώ, το RevPAR σε 72 ευρώ και το μέσο Ετήσιο Έσοδο ανά Κατάλυμα σε 8.333 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, είναι ξεκάθαρο ότι οι μισθώσεις μέσω Airbnb και HomeAway ακολουθούν την εποχικότητα του τουρισμού στην Ελλάδα με ελαφρά μικρότερη ένταση κατά την διάρκεια της θερινής σεζόν. Παρατηρείται κορύφωση στην υψηλή περίοδο του καλοκαιριού και έπειτα αναμενόμενη πτώση και στασιμότητα τους χειμερινούς μήνες, με την αύξηση να έρχεται πάλι από την άνοιξη /Πάσχα και έπειτα.

Η μεγαλύτερη πληρότητα παρατηρείται τον Αύγουστο του 2018 με 68% και ακολουθούν ο Ιούλιος του 2018 με 60% και ο Σεπτέμβρης 2018 με 54%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιδιαιτερότητα των επιμέρους περιοχών της Ελλάδας, ως προς τη ζήτηση, την πληρότητα, την ADRκαι τα έσοδα. Επιγραμματικά, η Σαντορίνη εμφανίζει τη μεγαλύτερη πληρότητα στα ενεργά καταλύματα, 62%, και ακολουθούν η Αθήνα με 60% και η Κεφαλονιά με 59%.

Η ADR της Σαντορίνης είναι στα € 341, ενώ την πρώτη θέση έχει η Μύκονος με € 496. Παρά την υψηλή πληρότητα, η ADR της Αθήνας είναι χαμηλή, μόλις στα € 66, ενώ την πιο χαμηλή ADR παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη με μόλις € 45. Αθήνα, Χανιά και Πολύγυρος κυριαρχούν στο πλήθος των διαθέσιμων καταλυμάτων και σε αυτά που δέχτηκαν τουλάχιστον μια κράτηση, όχι όμως στα ετήσια έσοδα ανά ενεργό κατάλυμα, όπου πάλι η Μύκονος και η Σαντορίνη είναι πρώτες με απόσταση.

Το πλήθος των καταλυμάτων που δέχθηκαν τουλάχιστον μια κράτηση, αντιστοιχεί στο 70-90% του συνολικού πλήθος διαθέσιμων καταλυμάτων, με μόνη εξαίρεση την Κω που φτάνει στο 65%.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr