NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Οικονομία, ναυτιλία και παιδεία στο επίκεντρο του 30th Annual Greek Economic Summit

Οικονομία, ναυτιλία και παιδεία στο επίκεντρο του 30th Annual Greek Economic Summit
09_12_2019 | 12:10
epixeiro icon Ειδήσεις | Events

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε το 30ο επετειακό συνέδριο «Greek Economic Summit» που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2019 στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental.

Τις εργασίες της δεύτερης μέρας του 30ου «Greek Economic Summit» άνοιξε με την ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Αθανάσιος Σαββάκης ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Χρειαζόμαστε μια αναπτυξιακή έκρηξη με έμφαση στην προσέλκυση εμβληματικών επενδύσεων ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα της οικονομίας».

Στη συζήτηση που ακολούθησε με θέμα την Ελλάδα και τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, συντονιστής ήταν ο κ. Απόστολος Γκουτζίνης Partner, Milbank και συμμετείχαν ο κ. Αλέξης Πατέλης προϊστάμενος στο Οικονομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, η κα. Γεωργία Μουρλά, Διευθύντρια Διεύθυνσης Εισηγμένων Τίτλων, Ελληνικά Χρηματιστήρια - Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κ. Σπύρος Τσιλόγλου, Managing Director, Head of Greece and Cyprus Investment Banking, and Capital Markets, Credit Suisse International, ο κ. Θεόδωρος Γιατράκος, Managing Director and Head of Investment Banking for Central and South East Europe, Citi και ο κ. Αλέξανδρος Αργυρός, Managing Director and Head of Investment Banking.

O Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, δήλωσε από το βήμα του «Greek Economic Summit»: «Η περιφερειακή οικονομία, και η οικονομική συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πρέπει να προωθηθεί χρησιμοποιώντας το συγκριτικό γεωγραφικό πλεονέκτημα της. Καταλυτικός ρόλος για τη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί το ανθρώπινο κεφάλαιο αλλά και η αξιοποίηση της ευφυΐας και της επιχειρηματικότητας με εξειδίκευση στις τεχνολογικές καινοτομίες, διπλώματα ευρεσιτεχνίας».

Στο επίκεντρο του 30ου «Greek Economic Summit» βρέθηκε και ο τομέας της ναυτιλίας. Τη συζήτηση συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Αλέξανδρος Κωστόπουλος και συμμετείχαν: ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Managing Director, Maran Gas Maritime Inc κ. Σταύρος Χατζηγρηγόρης και ο Partner, Advisory Services CSE Head Supply Chain & Operations, CESA South East cSLs CP&R Leader and CESA Supply Chain & Operations Solutions Leader, EY κ. Θάνος Μαύρος.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι μακράν η πρώτη παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη. Εμείς ως χώρα είμαστε αυτοί που ουσιαστικά θα πρέπει να διαμορφώνουμε τις εξελίξεις για τις προοπτικές αλλά και για το πώς φανταζόμαστε το μέλλον της παγκόσμιας ναυτιλίας. Όταν το 90% του εξαγωγικού εμπορίου μεταφέρεται μέσω πλοίων αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντική είναι η παγκόσμια ναυτιλία και ιδιαιτέρως η Ελληνική» και συνέχισε λέγοντας ότι: «Τα λιμάνια μας μπορούν να αποτελέσουν ατμομηχανές ανάπτυξης σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Αποτελούν ουσιαστικά hub ευρύτερων γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών εξελίξεων».

Σε εποικοδομητική συζήτηση γύρω από την εκπαίδευση, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα. Νίκη Κεραμέως συζήτησε με μαθητές και φοιτητές για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον τομέα της εκπαίδευσης, όπως τα προγράμματα και το πλαίσιο σπουδών αλλά και τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

Τη συζήτηση συντόνισε η κα. Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Ταμίας, Πρόεδρος Επιτροπής Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και Πρόεδρος, EVIA IP, η οποία πρότεινε στην Υπουργό Παιδείας τη σύσταση του «Συμβουλίου Σοφών» στα πλαίσια του οποίου τα μέλη της ομάδας, από τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο με την Υπουργό και θα παρουσιάζουν αφιλτράριστα την οπτική και την εμπειρία των πρωταγωνιστών από την καθημερινότητα της εκπαίδευσης. Η κα. Κεραμέως χαιρέτησε την πρόταση και όρισε την πρώτη συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ακολούθησε συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα και τo μέλλον του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μεταξύ του κ. Θεοδόση Μιχαλόπουλου, CEO,Microsoft Hellas, Cyprus and Malta και του κ. Απόστολου Μαγγηριάδη, Δημοσιογράφος, ΣΚΑΙ.

Ο κ. Νίκος Xρυσός, Director of Innovation EMEAR, Strategy and Planning, Ciscο και ο κ. Νίκος Χριστοδούλου Partner & Consulting Leader, Deloitte συζήτησαν για τη στρατηγική που θα μπορούσε να αναπτύξει η χώρα μας με σκοπό να μπορέσει να εκμεταλλευτεί όσο γίνεται περισσότερο τις τεχνολογικές αλλαγές που συμβαίνουν παγκοσμίως.

Στην ενότητα με θέμα «Simplifying Citizens Services through Advanced Technologies» συντονίστρια ήταν η κα Γιώτα Παπαριδου, Πρόεδρος του ΣΕΠΕ και συμμετείχαν ο κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, ο κ. Αθανάσιος Λιακόπουλος, WW Business Development Manager– Intelligent Edge, Hewlett Packard Enterprise και η κα. Chiara Tomasi, Public Policy, and Government Relations Senior Analyst, Google.

Στην ενότητα με θέμα: «Advanced Technologies and Sustainability: Scaling Cloud, AI and Blockchain to Drive Growth» συντονιστής ήταν ο κ. Νίκος Μανιάτης Sales Director, IBM Greece & Cyprus και συμμετείχαν ο Δρ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης, Director of the Institute of Informatics & Telecommunications (IIT), NCSR “Demokritos”, ο κ. Κώστας Ζαρίφης Group IT Operations & Infrastructure Head, Eurobank και ο κ. Κώστας Καλλιανος CIO, The Mart.

Ακολούθησε η συζήτηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την οποία συντόνισε ο κ. Ηλίας Σπυρτούνιας, Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γρήγορης Ζαριφόπουλος, ο CEO, Microsoft Hellas, Cyprus and Malta, κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, ο Director of Innovation EMEAR, Strategy and Planning, Ciscο, κ. Νίκος Xρυσός, ο Managing Director, Hewlett Packard Enterprice Greece & Cyprus ο κ. Μιχάλης Κασσιμιώτης, και ο Sales Director, IBM Greece & Cyprus κ. Νίκος Μανιάτης.

Στη συζήτηση για τον τομέα των επενδύσεων και τη δικαιοσύνη συμμετείχαν ο κ. Πάνος Αλεξανδρής, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Α΄Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. και ο κ. Γιάννης Κυριακίδης Managing Partner, Kyriakides Georgopoulos Law Firm, Πρόεδρος της Επιτροπής Νομοθετικής Μεταρρύθμισης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Σειρά είχε ο τομέας της υγείας όπου μεταξύ άλλων αναλύθηκε το πώς μπορεί ο εξορθολογισμός των διαδικασιών της κράτους να συμβάλει ουσιαστικά στο να αναβαθμιστεί ο χώρος της Υγείας. Στη συζήτηση συμμετείχαν η κα Βίκυ Λοίζου, Γενική Γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών της Προεδρίας της Κυβέρνησης, ο κ. Μάκης Παπαταξιάρχης, Πρόεδρος της φαρμακευτικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και Διευθύνων Σύμβουλος Janssen-Cilag Pharmaceutical S.A.C.I. , ο κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης, President & Managing Director, Pfizer Hellas και ο κ. Πασχάλης Αποστολίδης , Managing Director, AbbVie Pharmaceuticals.

Στην τελευταία ενότητα του 30ου «Greek Economic Summit» αναλύθηκε η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο κ. Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας (CompeteGR), Επίτιμος Πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Πετσιάβας Α.Ε., ο κ. Βασίλης Καφάτος, Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και Partner της Deloitte ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η Δρ. Βενετία Κουσία, Γενική Διευθύντρια του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας (CompeteGR)

Ο κ. Σίμος Αναστασόπουλος δήλωσε: «Οφείλουμε να υιοθετήσουμε άμεσες ενέργειες και διαδικασίες που να ενσωματωθούν σε καίριους τομείς της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας και να την καταστήσουν ανταγωνιστική. Το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας έχει σαν στόχο να συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι κεντρικός ομιλητής στο δείπνο της 13ης Ιανουαρίου 2020.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr