NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Tα επόμενα έργα με σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα μετά την κρίση

Tα επόμενα έργα με σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα μετά την κρίση
10_12_2019 | 14:06 10_12_2019 | 14:07
epixeiro icon Ειδήσεις | Events

Με τη συμμετοχή περίπου 30 διακεκριμένων ομιλητών, πραγματοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, το τρίτο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ με θέμα τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στην εκδήλωση συμμετέχουν ενεργά αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας, του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και Περιφερειών, ενώ από πλευράς του ιδιωτικού τομέα συμμετέχουν επενδυτές, τεχνικοί σύμβουλοι, μελετητές, εκπρόσωποι του ΤΕΕ, της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων- ΕΕΔΣΑ, του Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών και άλλων φορέων.

Με τίτλο «Επενδύοντας στις Συμπράξεις: Νέα έργα ΣΔΙΤ/Ενέργεια, Υποδομές, Περιβάλλον» η εκδήλωση θα αναδείξει τη νέα γενιά έργων που είτε βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης, είτε προγραμματίζονται άμεσα σε όλους τους τομείς. Ανάμεσά τους το περιβάλλον και η διαχείριση απορριμμάτων όπου το μοντέλο ΣΔΙΤ υλοποιείται ήδη με επιτυχία, η ενέργεια με έργα κυρίως ενεργειακής αναβάθμισης, οι υποδομές στις οποίες για πρώτη φορά, πέρα από κτιριακά έργα, υλοποιούνται με ΣΔΙΤ και οδικοί άξονες, αλλά και οι τηλεπικοινωνίες όπου βρίσκεται υπό υλοποίηση έργο-μαμούθ για την αναβάθμιση των ευρυζωνικών δικτύων.

Αναπτυξιακοί στόχοι και Συμπράξεις: Επίκαιρα ερωτήματα

Ένας επιπλέον στόχος της εκδήλωσης που διοργανώνεται από το επενδυτικό φόρουμ A-Energy, είναι να παράσχει πρακτική και πρωτότυπη πληροφόρηση στους άμεσα ενδιαφερόμενους, να φωτίσει άγνωστες πτυχές του θεσμού, τις επιτυχημένες εμπειρίες αλλά και τις δυσκολίες και τέλος να συνδέσει τις ΣΔΙΤ με τους αναπτυξιακούς στόχους (διπλάσιοι ρυθμοί ανάπτυξης) όπως επίσης με τους στόχους άμεσης απορρόφησης του ΕΣΠΑ και λοιπών ευρωπαϊκών πόρων σε εθνικό επίπεδο.

Τα καίρια ερωτήματα που θα τεθούν είναι: Ποια η προοπτική των ΣΔΙΤ στη νέα προγραμματική περίοδο, και πώς θα «κλείσουν» αυτά που ήδη τρέχουν; Άμεση επιτάχυνση των ρυθμών ωρίμανσης των έργων. Ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις υλοποίησης. Πώς αυτές θα αντιμετωπιστούν. Ποιοι είναι οι προτεινόμενοι τρόποι καλύτερης αξιοποίησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος των ιδιωτών; Ποια είναι τα άμεσα σχέδια επέκτασης του θεσμού των ΣΔΙΤ στις κτιριακές υποδομές και στους οδικούς άξονες; Ποια και πόσα νέα έργα με Σύμπραξη μπορούν να υλοποιηθούν στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων; Και, τι γίνεται με τα σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού των ευρυζωνικών δικτύων όπως επίσης και με τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης; Ποια η συμβολή των ΣΔΙΤ στην περιφερειακή /τοπική οικονομία. Αλλά και ποιες είναι οι βασικές παράμετροι υποδοχής και αποδοχής των έργων αυτών από την Κοινωνία και ιδιαίτερα των περιβαλλοντικών ;

Η επέκταση του θεσμού ΣΔΙΤ και το Ταμείο Υποδομών

Λόγω του ευρύτατου φάσματος των έργων ΣΔΙΤ, τα παραπάνω ερωτήματα θα απαντηθούν στα πλαίσια των δυο εξειδικευμένων workshops του συνεδρίου. Το ένα από αυτά (στην πρωινή συνεδρία) αφορά τα περιβαλλοντικά ΣΔΙΤ και ειδικότερα τη διαχείριση απορριμμάτων. Το άλλο (απογευματινή συνεδρία), αφορά τους τομείς ενέργεια, υποδομές, τηλεπικοινωνίες. Κατά τη διάρκειά τους θα γίνουν παρουσιάσεις νέων έργων που υλοποιούνται με ΣΔΙΤ, θα αναπτυχθούν τεχνικά, νομικά και χρηματοοικονομικά θέματα, θα κατατεθούν εμπειρίες από την υλοποίηση, σκέψεις και προτάσεις βελτίωσης αλλά και προτάσεις νέων έργων με έμφαση στα θέματα αναφοράς.

Στις εισαγωγικές ομιλίες ο κ. Νίκος Μαντζούφας, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων θα αναφερθεί στην επόμενη γενιά έργων ΣΔΙΤ, στο υφιστάμενο επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και στη λειτουργία του Ταμείου Υποδομών, που όπως ανεμένεται θα ενισχύσει την χρηματοδότηση των έργων, ενώ ο κ. Γιώργος Καραγιάννης, Γενικός Γραμματέας Υποδομών θα αναφερθεί στην επέκταση του θεσμού των ΣΔΙΤ στις υποδομές με νέα έργα στις μεταφορές όπως οδικοί άξονες, αλλά και στα κτίρια. Από τη δική του πλευρά, ο κ. Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, θα μιλήσει για τη σύνθετη πρόκληση μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων στην πηγή, αύξησης της Διαλογής στην Πηγή και ταυτόχρονης υλοποίησης νέων μονάδων ανακύκλωσης με συμμετοχή ιδιώτη επενδυτή .

Διαχείριση Απορριμμάτων, Kυκλική Οικονομία και ΣΔΙΤ

Ο κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων θα καταθέσει σκέψεις και προτάσεις αξιοποίησης των αποβλήτων ως πρώτες ύλες ή/ και ενεργειακά στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας. Ο κ. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής θα περιγράψει αναλυτικά τα άμεσα σχέδια της Περιφέρειας Αττικής σχετικά με το μείζον θέμα των αποβλήτων αλλά και τις ανάγκες δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Στις τρέχουσες εξελίξεις του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ» θα αναφερθεί ο κ. Παναγιώτης Νίκας, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ενώ ο κ. Γιάννης Λυμπέρης, Δήμαρχος Ηλιδας και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ηλείας θα παρουσιάσει ειδικές παραμέτρους της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηλείας στην Τριανταφυλλιά όπως η τιμολογιακή πολιτική, ο όγκος Διαχείρισης και η διασύνδεση με την ανακύκλωση.

Κεντρική Μακεδονία, Αττική και Πελοπόννησος

Τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι και το μεγαλύτερο έργο σήμερα στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων θα παρουσιάσουν οι κκ Μιχάλης Γεράνης, Πρόεδρος ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και Λάζαρος Κυρίζογλου, Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Μέλος ΔΣ ΦοΔΣΑ ΚΜ με ειδική αναφορά στα βασικά κριτήρια επιλογής αναδόχου, στα οικονομικά κριτήρια /gate fee αλλά και στην εμπειρία από την πρόσφατη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών. Στις νέες πρωτοβουλίες του ΤΕΕ στον τομέα των ΣΔΙΤ με έμφαση στα έργα περιβάλλοντος αναμένεται να αναφερθεί ο κ. Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ, ενώ ο κ. Βασίλης Λιόγκας, Σύμβουλος Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων θα παρουσιάσει τις προοπτικές νέων δράσεων στον τομέα διαχείρισης βιοαποβλήτων, τις ακολουθούμενες ευρωπαϊκές πρακτικές και τις δυνατότητες συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Η κ. Φωτεινή Σάχνικα, Εταίρος, LEXPARTNERS Σφηκάκης & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρία θα αναφερθεί στο νομικό κεκτημένο στην ανάθεση συμβάσεων επεξεργασίας αποβλήτων με ΣΔΙΤ ενώ θα υπάρξουν προγραμματισμένες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις από τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα σχετικά με θέματα ωρίμανσης έργων, χωροθέτησης, μελετών, συνολικότερων στόχων διαλογής στην πηγή κα. Ο συντονισμός του work-shop θα γίνει από τον κ. Γιώργο Ηλιόπουλο, Αντιπρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων- ΕΕΔΣΑ και τον κ. Γιώργο Σιδερή, εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής του φόρουμ A-Energy.

Υποδομές - Ενέργεια

Στα πλαίσια εξάλλου του workshop με θέμα Ενέργεια-Υποδομές-Τηλεπικοινωνίες ο κ. Πάρης Μπίλλιας, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα παρουσιάσει το νέο έργο αναβάθμισης του δικτύου οδοφωτισμού της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και συνολικότερα τα έργα υποδομής που προωθεί η περιφέρεια με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ενώ ο κ. Κωνσταντίνος Καλέργης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών, θα αναφερθεί στην ανάγκη μεγαλύτερης αξιοποίησης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την κάλυψη του επενδυτικού κενού.

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Ντίνος Παπαπολύζος, Διευθύνων Σύμβουλος TREK Development Α.Ε. - Τεχνικός Σύμβουλος έργων, θα παρουσιάσει τις τεχνικές παραμέτρους στις προκηρύξεις νέων έργων ΣΔΙΤ, ο κ. Αρης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος «ΖΕΒ ΑΕΕΥ» θα αναφερθεί στις Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης ως αποτελεσματική επιλογή για έργα εξοικονόμησης ενέργειας με συμμετοχή ιδιώτη, ενώ ο κ. Φραγκίσκος Τοπαλής, Καθηγητής Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ, θα αναφερθεί στο θεσμικό πλαίσιο και στις προϋποθέσεις διευκόλυνσης έργων ΣΔΙΤ και συνολικότερα έργων με συμμετοχή ιδιώτη επενδυτή στον υπαίθριο φωτισμό, σε Περιφέρειες και Δήμους. Ο κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, Αντιπρύτανης Προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας Πανεπιστημίου Κρήτης θα παρουσιάσει τους φοιτητικούς ξενώνες του Πανεπιστημίου Κρήτης που υλοποιούνται με ΣΔΙΤ, εκπρόσωπος του ΟΑΣΑ θα παρουσιάσει την εμπειρία του Οργανισμού από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και του συστήματος τηλεματικής στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και τα αμέσως επόμενα βήματα, ενώ αντίστοιχα, εκπρόσωπος της «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (ΚτΥπ ΑΕ) θα αναφερθεί στην αποκτηθείσα εμπειρία από την υλοποίηση σχολικών κτιρίων. Θα υπάρξουν επίσης προγραμματισμένες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις από εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα και άλλους φορείς στα θέματα αναφοράς. Το συντονισμό του work-shop για την ενέργεια και τις υποδομές θα κάνουν οι κκ Πέτρος Σφηκάκης, Διευθύνων Εταίρος, LEXPARTNERS Σφηκάκης & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρία και Γιάννης Κίτσος, Πρόεδρος Τμήματος της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (A.E.E.Π.)

Οι ΣΔΙΤ ως αναπτυξιακό εργαλείο

Χαιρετισμό στο συνέδριο έχουν προσκληθεί να απευθύνουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης καθώς επίσης εκπρόσωποι του πολιτικού χώρου.

Οι τιμητικές διακρίσεις

Με την ευκαιρία εξάλλου των εργασιών και στο πλαίσιο ενθάρρυνσης του θεσμού ΣΔΙΤ στην Ελλάδα θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις φορέων, επενδυτών και ενημερωτικών μέσων που προώθησαν ή/ και υλοποίησαν με επιτυχία έργα ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, υποστήριξαν και ενημέρωσαν σωστά το άμεσα ενδιαφερόμενο αλλά και το ευρύτερο κοινό σχετικά με το θεσμό, ενώ έδωσαν και συνολικότερη ώθηση στην ανάπττυξη του θεσμού.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr