NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Συμμετοχή της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό έργο για τις υποδομές κβαντικής επικοινωνίας

Συμμετοχή της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό έργο για τις υποδομές κβαντικής επικοινωνίας
18_12_2019 | 15:42 18_12_2019 | 15:43
epixeiro icon Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα, Διεθνή

Η Κροατία, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Λιθουανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Σουηδία και η Φινλανδία συμφώνησαν να συνεργαστούν με άλλες δέκα χώρες της ΕΕ για την ανάπτυξη μιας υποδομής κβαντικής επικοινωνίας (QCI) σε όλη την Ευρώπη.

Οι συγκεκριμένες υπέγραψαν τη δήλωση συνεργασίας που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019. Οι υπογράφοντες θα διερευνήσουν από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού QCI μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Αυτό θα συνδέσει ευαίσθητα δημόσια και ιδιωτικά μέσα επικοινωνίας σε ολόκληρη την ΕΕ, χρησιμοποιώντας κβαντικές τεχνολογίες για τη διασφάλιση της ασφαλούς μετάδοσης και αποθήκευσης σημαντικών πληροφοριών.

Η κβαντική βιομηχανία της Ευρώπης εξέφρασε επίσης την ισχυρή υποστήριξή της για ένα QCI για την Ευρώπη σε πρόσφατη Λευκή Βίβλο που υπέγραψαν μέχρι στιγμής εκπρόσωποι 24 μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών που παράγουν προϊόντα και συστήματα κβαντικής τεχνολογίας.

Όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, «οι διαδικασίες που χρησιμοποιούμε για την κρυπτογράφηση, την ασφάλεια και τη χρήση ψηφιακών συστημάτων επικοινωνίας είναι ευάλωτες σε εκμεταλλεύσεις και απειλές από κακόβουλους πίσω από όλο και ισχυρότερους κβαντικούς υπολογιστές. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα αποφάσισε να προσχωρήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα κράτη μέλη και να συνεισφέρει στο πρόγραμμα EuroQCI.

Όταν διακυβεύεται η ασφάλεια, έχουμε την υποχρέωση να συνεργαστούμε και να συνεργαστούμε ως ενιαία ευρωπαϊκή κοινότητα και αυτό είναι ακριβώς το στρατηγικό πλεονέκτημα της ΕΕ. Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα αυτό συμβάλλει περαιτέρω στη διαμόρφωση ενός βιομηχανικού συγκριτικού πλεονεκτήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι υπογράφουσες χώρες αναμένεται να ολοκληρώσουν τις προκαταρκτικές εργασίες τους μέχρι τα τέλη του 2020

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr