NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Το Περισκόπιο της Ασφάλισης: Η αναζήτηση συμμαχιών, οι αναπόφευκτες αλλαγές

Το Περισκόπιο της Ασφάλισης: Η αναζήτηση συμμαχιών, οι αναπόφευκτες αλλαγές

Την αλήθεια ειπείν, διαβαίνουμε την χρονιά, όχι τόσο των μεγάλων αλλαγών για την ελληνική αγορά, όσο των αναπόφευκτων αλλαγών. To Περισκόπιο, με το που μπήκαμε στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο στο Βόρειο Ημισφαίριο που ο άξονας της Γης, την 21η και 22η Δεκεμβρίου περιστρέφονταν στη μεγαλύτερη απόσταση από τον ήλιο, μέσα από κλειστό χώρο τριγύρισε επιμελώς στα σημεία της αγοράς και παρακολούθησε με ακρίβεια κινήσεις λίγες ημέρες πριν μπει το 2020. Στάθηκε και φωτογράφησε «πεδία μαχών», αποκωδικοποιώντας συμβάντα με την βοήθεια των εργαλείων που διαθέτει. Κατέγραψε τα σημαντικότερα γεγονότα του 2019 και μπαίνει στην φάση σχεδιασμού νέας ρότας για το 2020.

To Περισκόπιο τριγύρισε σε πολλά σημεία, στάθηκε σε 10 διαφορετικά θέματα

  • Μέσα στο 2019 κατέγραψε μία ηχηρή αποτυχία, αυτή της «απόσχισης» της Εθνικής Ασφαλιστικής από την «μαμά» της. Ακούστηκαν ονόματα διαφόρων μνηστήρων. Οι προτάσεις δεν τελεσφόρησαν. Κάποιοι δεν ήταν φερέγγυοι, αλλά είδαμε το σύστημα να τους στηρίζει. Κάποιοι που ήταν, όπως η Munich Re, Hannover Re, Pimco, Fairfax (Eurolife) αποσύρθηκαν.
  • Κάποιες ειδήσεις για την πώληση έβγαιναν από την ΕΤΕ, μας είπαν και μεταδίδονταν από δικά της «κανάλια». Τώρα ακούγεται ότι επιστρέφει και χτυπά την πόρτα η Fosun. Μας είπαν ότι δεν θέλουν μνηστήρες funds και περιμένουν μήπως δουν να έρχεται πρόταση από ασφαλιστική, βλέποντας και ως λύση της εισαγωγή μέρους στο Χρηματιστήριο (αρκετά δύσκολο).
  • Η διάθεση των μετοχών είναι αναπόφευκτη σε νέο μέτοχο, και ας ευχηθούμε ότι δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο έγκρισης αφερέγγυων υποψηφίων αγοραστών από τους Σύμβουλους, όπως συνέβη στο παρελθόν που χρειάστηκε χρόνος για να ξεμπλέξουν τις υποθέσεις τους.
  • Να θυμηθούμε ότι ο Σταύρος Κωνσταντάς από αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στην Εθνική Ασφαλιστική ανέλαβε τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου στις 20 Δεκεμβρίου του 2018.

Το καλό νέο της χρονιάς που άνοιξε πόρτες

  • Το Περισκόπιο κατέγραψε μία επιτυχία για την αγορά. Αυτή της ίδρυσης της Resolute, εταιρεία διαχείρισης αποζημιώσεων και εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών με ιδρυτές την Νάντια Σταυρογιάννη, Γιώργο Κώτσαλο και Robert Romain. Η εταιρεία έχει ήδη συνάψει πολύ καλές συνεργασίες και συνεχώς αυξάνει την παραγωγή της. H εταιρεία διαθέτει προοπτικές μεγάλες, έχοντας ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών της.

Να θυμίσουμε ότι η Νάντια Σταυρογιάννη, που βρίσκεται στο τιμόνι της Resolute, είχε αποχωρήσει νωρίτερα από την DAS Hellas και από την θέση του διευθύνουσας συμβούλου. Γιατί άραγε; Όσοι δεν βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα δεν έπεσαν και έξω.

Κεραυνός για κάποιους, αναμενόμενο για αυτούς που γνώριζαν την αγορά

  • Κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν ό,τι η ERGO αποκτά τις μετοχές της DAS Hellas. Χρονολογείται την περίοδο που αποχώρησε από την εταιρεία Νομικής Προστασίας η Νάντια Σταυρογιάννη. Δεν ήταν τότε λογικό να αποχωρήσει, γιατί να ήταν αυτή η οποία θα οδηγούσε την DAS στην συγχώνευση της με την ERGO; Και από τότε και έπειτα πώς πορεύτηκε η DAS Hellas;
  • Ακούσαμε και διαβάσαμε στις εγκυκλίους που κυκλοφορούν ότι έξι άτομα έφυγαν 31 Δεκεμβρίου 2019 από την DAS Hellas, η επόμενη φουρνιά θα είναι στις 31 Μαρτίου 2020, και μετά στις 28 Ιουνίου 2020.
  • Οι διαμάχες και οι ίντριγκες χαρακτηρίζουν ορισμένες φορές τον κλάδο, αλλά όταν οι διεκδικήσεις μεταξύ προσώπων αποκτούν νομικό περιεχόμενο και διακυβεύονται έννομα συμφέροντα και στη συνέχεια κάποιοι παίρνουν υψηλόβαθμες θέσεις απλά για να σωπάσουν, τότε τα πράγματα είναι κρίσιμα για την αγορά.
  • Kαι μια και πιάσαμε την DAS, ας δούμε λίγο περισσότερο την ERGO. Πόσος χρόνο χρειάζεται για να καλύψει το κενό στα αποθεματικά της ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ;
  • Πάντως πρόσφατα λίγο πριν την λήξη του 2019, H διοίκηση του ομίλου ERGO Deutschland AG ανακοίνωσε ότι ο Θεόδωρος Κοκκάλας από την 1η Μαΐου 2020 θα διαδεχθεί τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ERGO Deutschland AG Achim Kassow, ο οποίος θα αναλάβει νέα καθήκοντα ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της μητρικής Munich Re. Ο Θεόδωρος Κοκκάλας ήταν αυτός που ολοκλήρωσε την μεγαλύτερη και πιο σύνθετη συγχώνευση ασφαλιστικών εταιρειών που έγινε στην Ελλάδα.
  • Τι γίνεται όμως παρά τις συγχωνεύσεις, παρά τις θετικές συγκυρίες, παρά τα πελατολόγια, θεαματικές διαφορές δεν βλέπουμε στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Τι δεν λείπει για να δέσει η «μαγιά»; Μήπως η αγορά να αναζητήσει νέες διεξόδους;

Κάποιοι ψάχνουν οάσεις

  • Δύο τουλάχιστον εταιρείες Γενικών Ασφαλίσεων (ή ασφαλιστικές κατά Ζημιών) ψάχνουν να βρουν επενδυτές. Μία ακόμα είναι ήξεις – αφίξεις και μία ζητά μόνιμα εδώ και καιρό επενδυτή.
  • Τα καλά νέα έρχονται από την Υδρόγειο Ασφαλιστική. Ακούγεται ότι μένει ένας μήνας να υπογράψει την συμφωνία της με την VIG Re και μάλιστα με πολύ καλούς όρους για την οικογένεια Κασκαρέλη και τους εργαζόμενους.
  • Από τις εταιρείες κατά Ζημιών να θυμίσουμε ότι ο Μάριος Μήτρος το 2019 από Εμπορικός Διευθυντής στην εταιρεία Prime Insurance ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή.

Η ΕΑΕΕ αναλαμβάνει δράση

  • Μέσα στο Δεκέμβριο η ΕΑΕΕ, πήρε μπρος και διοργάνωσε συνέδριο για την κλιματική αλλαγή αναδεικνύοντας το σχέδια συμπράξεων μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ηταν καιρός να επικοινωνήσει ένα μέρος του ρόλου των ασφαλιστών δημοσίως, μετά τα ουπς που δημιουργούν συσκότιση και μπερδεύουν το μυαλό.
  • Απαντήθηκε το ερώτημα του συνταξιοδοτικού.
  • Επικράτησαν στην Ελλάδα τα πολιτικά παιχνίδια από κάθε λογής παράταξη, παρά η λογική στο θέμα των συντάξεων και της ασφάλισης. Στο και πέντε, όταν κόσμος έχασε τις συντάξεις του και αφού στέρεψαν οι πολιτικές σκηνοθεσίες, το ερώτημα για το πώς θα σταθεί το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό απαντήθηκε με μία απάντηση που ήτο αναπόφευκτη:
  • Τρεις πυλώνες ασφάλισης προκειμένου να διασφαλιστεί μία αξιοπρεπής διαβίωση των ασφαλισμένων. Δεν αποτελεί είδηση, ούτε κάτι νέο, εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο. Η απάντηση εδόθη στο συνέδριο των αντασφαλιστών πιο διοργάνωσε η ΕΑΕΕ στην Ύδρα τον Οκτώβριο του 2019 από την Νότη Μηταράκη ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση.
  • Και για να ολοκληρώσουμε την εικόνα των τριών πυλώνων ασφάλισης, να πούμε ότι η ανάπτυξη του δεύτερου και τρίτου πυλώνα στην Ελλάδα αποτελούν την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ως αναπόσπαστο μέρος της Eυρωπαϊκής Ένωσης Κεφαλαιαγορών.
  • Το δημογραφικό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα προσθέτει και νέα βάρη στις συντάξεις και αυξάνει το κίνδυνο ενός νέου δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Το νέο σχέδιο για το ασφαλιστικό αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2019.

Και πάμε να κλείσουμε το έτος με την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση

  • Συσπειρώνεται και οργανώνεται η ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Η 1η η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών εκλεγμένων στα Επιμελητήρια της χώρας έθεσε τις βάσεις για το μέλλον της. Αποκτά μία φωνή και έχει σύμμαχο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και το πρόεδρο Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου.
  • Και μία και μιλάμε για διαμεσολάβηση, η Interlife και πάλι πρωτοπορεί. Ίδρυσε το «ΤΕΑ INTERLIFE – Ν.Π.Ι.Δ.», Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα με ιδρυτικά μέλη την πλειοψηφία των εργαζομένων στον Ομιλο. Έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν όλοι οι εργαζόμενοι του Ομίλου καθώς και όλο το Δίκτυο των Συνεργαζόμενων με την Εταιρία Διαμεσολαβητών.

Εδώ δεν θα ευχηθούμε όπως συνηθίζεται το 2020 να μας φέρει... εμείς να φέρουμε μέσα στο 2020 αυτά που επιθυμούμε. Είναι πολύ εύκολο να εναποθέτεις τις επιθυμίες σου στους άλλους παρά να αναλαμβάνεις δράση να τις εκπληρώνεις εσύ.

Είθε μέσα στο 2020 η ασφαλιστική αγορά να εκπληρώσει τις επιθυμίες της.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr