NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Reload Greece YEP: Αναπτύσσοντας επιχειρηματικές ιδέες σε βιώσιμες startups [Συνέντευξη]

Reload Greece YEP: Αναπτύσσοντας επιχειρηματικές ιδέες σε βιώσιμες startups [Συνέντευξη]

Η Βερονίκη Ζέρβα, Programme Manager του Reload Greece Young Entrepreneurs Programme, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για τον τρόπο με τον οποίο το συγκεκριμένο πρόγραμμα εμπνέει, εκπαιδεύει και προετοιμάζει νέους επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές ιδέες τους σε βιώσιμες startups.

Μιλήστε μας για το Young Entrepreneurs Programme 2019-20 του Reload Greece. Τι ακριβώς είναι αυτό και ποιοι οι στόχοι του;

Το Young Entrepreneurs Programme (RG YEP) είναι το πιο μεγάλο πρόγραμμα του οργανισμού μας σε διάρκεια αλλά και συντελεστών με την ιδιότητα των συμμετεχόντων, μεντόρων, ομιλητών και εθελοντών. Eίναι χαρά μου να διευθύνω το πρόγραμμα για 3η χρονιά, έχοντας συναναστραφεί με πάνω από 4.000 ενδιαφερόμενες και ενδιαφερόμενους. Καταφέραμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και όντας μια πολύ μικρή ομάδα να επεκτείνουμε το πρόγραμμα σε 5 χώρες και να αναπτύξουμε συνεργασίες με σημαντικούς ευρωπαϊκούς και βαλκανικούς φορείς.

Οι εργασίες του προγράμματος κινούνται σε 3 φάσεις (IGNITE- ACCELERATE - PITCH). Φέτος, πραγματοποιήθηκαν 10 εργαστήρια σε κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα και χώρους καινοτομίας στο Η.Β., την Ολλανδία, την Κύπρο και την Ελλάδα από τον Οκτώβριο 2019 έως τον Δεκέμβριο 2019. Σε κάθε ένα από τα IGNITE εργαστήρια, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εμπνευστούν από τις ιστορίες επιτυχημένων επιχειρηματιών, να παρουσιάσουν τις ιδέες τους και να τις δουλέψουν σε συνεργασία με μέντορες από το επιχειρηματικό και το ακαδημαϊκό περιβάλλον προκειμένου να προκριθούν στην επόμενη φάση του RG YEP. Το ενδιαφέρον του οργανισμού φέτος στοχεύει περισσότερο σε ιδέες που προέρχονται από τους τομείς MedTech, AgriTech, GreenTech, BioTech, FinTech, Αεροναυπηγικής, Κατασκευών και Τουρισμός, τομείς δηλαδή κλειδί για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης, ACCELERATE, οι φιναλίστ, λαμβάνουν 7 εβδομάδες εξατομικευμένης καθοδήγησης από διαπιστευμένους μέντορες του δικτύου του Reload Greece και masterclasses σε Δημιουργία Πρωτοτύπου, Κατοχύρωση Πατεντών, Growth Hacking, Οικονομικά για startups και Pitching. Οι μέντορες του Reload Greece είναι έμπειροι επιχειρηματίες και σύμβουλοι νεοφυών επιχειρήσεων, υψηλόβαθμα στελέχη σε πολυεθνικές εταιρείες και υποστηρίζουν τις ομάδες ώστε να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους, να χτίσουν ένα αποτελεσματικό επιχειρηματικό πλάνο και να δημιουργήσουν ένα πετυχημένο pitch deck για την εκδήλωση του τελικού, PITCH, που θα διεξαχθεί στις 28 Μαρτίου 2020 στο Λονδίνο, προκειμένου να κερδίσουν σημαντικά βραβεία και να παρουσιάσουν την πρόοδο της ιδέας τους μέσα στην περίοδο του mentoring.

Μέσα στο Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκαν τα εργαστήρια σε Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη. Πώς έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων δύο πόλεων; Δώστε μας μια εικόνα από το πώς εξελίχθηκαν αυτά, όσον αφορά και στα αποτελέσματα που υπάρχουν.

Οι δράσεις του Reload Greece σε πόλεις εκτός Αθηνών ήταν μια πρωτοβουλία που ξεκινήσαμε από την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά, με μεγάλη χαρά, σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Κρήτη. Κατά τη σχεδίαση της, στρατηγικής μας στόχος ήταν να πάμε ενδεικτικά σε περιοχές με κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα και έντονη επιχειρηματική / βιομηχανική δραστηριότητα σε συγκεκριμένους κλάδους ενδιαφέροντος, προκειμένου να δώσουμε την ευκαιρία σε αξιόλογους τελειόφοιτους, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς φοιτητές, ερευνητές και επαγγελματίες να ενταχθούν σε ένα διεθνές πρόγραμμα, να γνωριστούν, να εμπνευστούν και να συναγωνιστούν με άλλους συμμετέχοντες από άλλες χώρες. Θα ήταν φανταστικό αν μπορούσαμε να επισκεφτούμε περισσότερες πόλεις όπως η Αλεξανδρούπολη, η Ξάνθη, ο Βόλος, τα Τρίκαλα. Ωστόσο, όντας μικρή ομάδα και με ένα αυστηρό χρονικό διάστημα, νομίζω καταφέραμε να βάλουμε το λιθαράκι μας στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της σύνδεσης πανεπιστημίου - αγοράς και ανυπομονούμε να κάνουμε περισσότερα μέσα στο 2020.

reloadgreeceyoung2.jpg?mtime=20200108193252#asset:160525

Η όλη διαδικασία ξεκινάει και από τις επιχειρηματικές ιδέες των επίδοξων επιχειρηματιών. Τελικά, ποια η σημασία της αρχικής ιδέας και πώς/πόσο αυτή μπορεί να μεταβληθεί στην πορεία;

Το Young Entrepreneurs Programme είναι, όπως τείνω να λέω, ένα δημιουργικό ταξίδι, καθώς δεν θα γίνουν όλοι οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες αλλά θα αποκτήσουν επιχειρηματική σκέψη, θα έρθουν σε επαφή με τα όρια τους, θα εμπνευστούν από τις ιδέες και τον επαγγελματικό βίο των άλλων συμμετεχόντων και θα αναπτύξουν σχέσεις με μέντορες, επενδυτές και άλλους εθελοντές από το δίκτυο του Reload Greece.

Περνάμε πλέον στον επόμενο πυλώνα, που είναι η εκπαίδευση. Πώς θα πραγματοποιηθεί αυτό; Που θα εστιάσει η διαδικασία;

Aυτή την περίοδο, έχοντας επιλέξει τις ομάδες φιναλίστ, εργαζόμαστε πάνω στην υλοποίηση της Accelerate φάσης που περιλαμβάνει εντατικό 1:1 mentoring από τους κορυφαίους μέντορες που δίνουν τόσο γενναιόδωρα το χρόνο τους στο Reload και masterclasses στις θεματικές που αναφέραμε και νωρίτερα.

Γενικότερα, πώς μπορεί κάποιος να αναπτύξει μια βιώσιμη επιχείρηση, που να έχει, παράλληλα, θετικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο στην χώρα μας; Ποια είναι τα απαραίτητα «εφόδια»;

Είναι πολύ σημαντικό να δραστηριοποιείται σε κλάδους που μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα, καινοτομία και κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα. Μπορεί να είναι μια επιχειρηματική ιδέα σχετική με την ενέργεια, τον τουρισμό ή ακόμη και την προσφυγική κρίση, όπως έτυχε να έχουμε πέρσι μια ομάδα με Ισπανή ιδρύτρια. Η έμπειρη ομάδα μας αξιολογεί όχι μόνο τη βιωσιμότητα της ιδέας, τη δυνατότητα οικονομικής προόδου, αλλά και την καλή επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας και τη διάθεση να λάβουν συμβουλές και να αλλάξουν κατεύθυνση αν χρειαστεί. Προσωπικά, θεωρώ πως η καλή ομάδα είναι το Α και το Ω σ’ αυτή την επίπονη αλλά δημιουργική διαδικασία, καθώς, ακόμα και αν η αρχική ιδέα αλλάξει για να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες, η ομάδα θα μείνει γιατί θα πιστεύει σ’ ένα όραμα.

Η νικήτρια του RG YEP 2018-2019, η Digital Health Technologies, προερχόταν από τον τομέα του MedTech. Ποιοι τομείς θεωρείτε ότι προσφέρουν σήμερα τις περισσότερες ευκαιρίες για τους Έλληνες startuppers;

Οι κλάδοι της βιοτεχνολογίας, της αγροτικής παραγωγής, της ενέργειας, των κατασκευών και του τουρισμού είναι τομείς που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη της χώρας στα επόμενα χρόνια. Γίνονται σημαντικές πρωτοβουλίες από διαφορετικούς φορείς και θεωρούμε πως και η ίδια η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη της. Πρόσφατα παρακολούθησα τον διαγωνισμό καινοτομίας του ΣΕΒ, όπου κάλεσαν ομάδες να λύσουν προβλήματα σε διαδικασίες του βιομηχανικού κλάδου. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά αξιόλογο. Ένας ακόμη χώρος που μοιάζει να αποκτά μια ιδιαίτερη δυναμική, χωρίς να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την κλασσική έννοια του επιχειρείν, είναι εκείνος της ενδυνάμωσης του κοινωνικού ιστού με πρωτοβουλίες κοινωνικής επιχειρηματικότητας που δίνει βοήθεια σε λιγότερο προνομιούχες κοινωνικές ομάδες.

Κλείνοντας, μιλήστε μας για την τελική εκδήλωση Pitch, το τρίτο βήμα για τους συμμετέχοντες του προγράμματος.

H τελική εκδήλωση Pitch είναι η μέρα της επιβράβευσης της σκληρής δουλειάς που έχουν κάνει τόσο οι ομάδες όσο και οι μέντορές τους και η ομάδα του Reload Greece. Κάθε ομάδα - φιναλίστ θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει την επιχειρηματική της ιδέα σε ένα πάνελ αξιότιμων κριτών, στους μέντορές τους καθώς και σε ένα διεθνές κοινό με σκοπό να κερδίσουν βραβεία και δώρα. Αυτά μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μια περιοδεία καινοτομίας στο Cern της Γενεύης καθώς και εγγυημένη πρόσβαση στο RG Challenge20, το εντατικό 11-ημερο <επιταχυντή> του Reload Greece που βοηθά startups να προσελκύσουν τον πρώτο γύρο χρηματοδότησής τους, συμβουλευτική υποστήριξη από την PwC, ένα ταξίδι στην Κρήτη και άλλα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr