NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Christine Lagarde: Η ΕΚΤ θέλει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στα κρυπτονομίσματα

Christine Lagarde: Η ΕΚΤ θέλει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στα κρυπτονομίσματα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πρόθυμη να διευρύνει το ρόλο της στην ανάπτυξη ψηφιακών νομισμάτων που θα αφορούν στις κεντρικές τράπεζες (CBDC), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία, δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde.

Σε συνέντευξη την Τετάρτη στο γαλλικό επιχειρηματικό περιοδικό Challenges, η Lagarde επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θέλει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στα κρυπτονομίσματα. Καθώς οι επιχειρήσεις και οι άνθρωποι πραγματοποιούν ολοένα και περισσότερες διασυνοριακές πληρωμές όλο το εικοσιτετράωρο, η Lagarde τόνισε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να εξετάζει «τη σκοπιμότητα και τα πλεονεκτήματα ενός CBDC».

Η Lagarde, η οποία είχε προηγουμένως αναφέρει ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι «μπροστά» επί του θέματος των CBDC, πρόσθεσε ότι η τράπεζα δεν θέλει να εμποδίσει τα κρυπτονομίσματα που δημιουργούνται εκτός της σφαίρας επιρροής της. «Η προοπτική των πρωτοβουλιών των κεντρικών τραπεζών δεν πρέπει ούτε να αποθαρρύνει ούτε να καταργήσει ιδιωτικές λύσεις που βασίζονται στην αγορά, για γρήγορες και αποτελεσματικές πληρωμές λιανικής στη ζώνη του ευρώ» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τα CBDC ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα του μπλοκ και στις μεταβολές της νομισματικής πολιτικής, δήλωσε ο Lagarde. Η ΕΚΤ σχημάτισε μια Task Force επί του θέματος τον περασμένο μήνα, η οποία θα συνεργάζεται στενά με τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης για να κατανοήσει τα οφέλη και το κόστος της ύπαρξης ενός CBDC στην ευρωζώνη.

Επιπλέον, τα CBDC μπορούν να παρέχουν στους πολίτες ένα μέσο συναλλαγής στην περίπτωση που τα «φυσικά μετρητά τελικά μειωθούν», ενδεχομένως σε συνδυασμό με ιδιωτικές πρωτοβουλίες κρυπτογράφησης.

Παρόλο που η Lagarde ανέφερε ότι τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πολλά από τα προβλήματα με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είπε ότι ενδέχεται να παρουσιάσουν και νέους κινδύνους για τους χρήστες.

Με πληροφορίες από coindesk

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr