NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Brexit: το Κοινοβούλιο προειδοποιεί για τα δικαιώματα των πολιτών

Brexit: το Κοινοβούλιο προειδοποιεί για τα δικαιώματα των πολιτών

Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές εξετάζουν το ζήτημα των δικαιωμάτων των πολιτών στο πλαίσια του Brexit και τονίζουν ότι η συγκατάθεσή τους για της Συμφωνία Αποχώρησης θα λάβει υπόψη «την πείρα που αποκτήθηκε και τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν» σχετικά με την προστασία τους. Το Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του ειδικά όσον αφορά το χαρακτήρα του συστήματος εγκατάστασης των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο (ζητώντας την αντικατάστασή του από μια διοικητική διαδικασία δηλωτικού χαρακτήρα), τη μη έκδοση εγγράφων για την απόδειξη του δικαιώματός των πολιτών της ΕΕ να διαμένουν στο ΗΒ, και της προσβασιμότητάς του, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Οι ευρωβουλευτές αμφισβητούν τη σύσταση και την αυτονομία της «ανεξάρτητης αρχής του ΗΒ» που προβλέπεται από τη Συμφωνία Αποχώρησης, δηλώνοντας ότι θα χαιρέτιζαν την κατάρτιση μιας κοινής εποπτικής δομής μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Βρετανικού Κοινοβουλίου.

Το κείμενο που υιοθετήθηκε ζητά να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκστρατείες για να προετοιμαστούν οι πολίτες και παροτρύνει τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ των 27 να υιοθετήσουν μια συνεπή και γενναιόδωρη προσέγγιση ώστε να υπάρξει ασφάλεια δικαίου για τους Βρετανούς πολίτες που διαμένουν στο έδαφός τους.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 610 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 68 αποχές σε συνέχεια συζήτησης στην ολομέλεια την Τρίτη, η οποία σε μεγάλο βαθμό επικεντρώθηκε στο μέλλον της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών, τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΒ κατά τη μεταβατική περίοδο και το μετριασμό των επιπτώσεων του Brexit στην καθημερινότητα των πολιτών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr