NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Το Project της Νέας Επιχείρησης – [Μέρος 2ο]

Το Project της Νέας Επιχείρησης – [Μέρος 2ο]

Συνεχίζοντας με το 2ο μέρος του άρθρου πάνω στην σχέση μεταξύ επιχειρηματικότητας και project management, παρουσιάζουμε τις γνωστικές περιοχές του Κόστους και των Κινδύνων του έργου.

Κόστος (Cost)

Το κόστος μιας επιχείρησης μπορεί να κατηγοριοποιηθεί – μεταξύ άλλων – στις παρακάτω δύο βασικές διαστάσεις:

  • Κόστος Έναρξης: οι οικονομικοί πόροι τους οποίους θα χρειαστούμε έτσι ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία της επιχείρησής μας.
  • Κόστος Λειτουργίας: Τι πόρους χρειαζόμαστε έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί η επιχείρησή μας; Ο προγραμματισμός μας θα πρέπει να καλύπτει χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός χρόνου, και – ακόμα και αν στηρίζεται σε παραδοχές και εκτιμήσεις – αποτελεί την βάση αναφοράς με την οποία θα κρίνουμε κατά πόσο η επιχείρησή μας είναι βιώσιμη ή όχι.

Είναι θεμελιώδους σημασίας το μην παραληφθούν / ξεχαστούν κάποιοι από τους απαιτούμενους πόρους: οποιαδήποτε εμπειρία από προηγούμενα έργα ή εξειδικευμένη γνώση θα πρέπει να αξιοποιηθεί έτσι ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

alt

Εικ. 3: Χρηματοροές – Παράδειγμα Κόστους Έναρξης Έργου (Cash Flow)

Τονίζεται ιδιαίτερα το θέμα του σαφούς και πλήρους ορισμού όλων των λειτουργικών εξόδων που θα πρέπει να πληρώνει η επιχείρηση, ανεξάρτητα από το εάν θα έχει πωλήσεις ή όχι. Το έγκαιρο και επαρκές cash flow είναι ίσως το βασικότερο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος επιχειρηματίας – ειδικά αν προέρχεται από ένα περιβάλλον μισθωτής εργασίας όπου είχε συνηθίσει σε τακτικές καταβολές μισθών!

Κίνδυνοι (Risks)

Έχοντας σαν στόχο να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας της επιχείρησής μας, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην καταγραφή των κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσει και βέβαια στους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Με απλά λόγια, αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων σημαίνει ότι δεν περιμένουμε να συμβεί πρώτα κάτι στραβό και μετά να τρέχουμε – αντιθέτως, σκεφτόμαστε από πριν τι μπορεί να πάει στραβά και προετοιμαζόμαστε:

  • Προληπτικές Ενέργειες: τι θα πρέπει να κάνουμε ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα να υλοποιηθούν οι κίνδυνοι.
  • Διορθωτικές Ενέργειες: στην περίπτωση που οι προληπτικές ενέργειες δεν είναι αποτελεσματικές, θα πρέπει να έχουμε ετοιμάσει εκ των προτέρων τα βήματα τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσουμε.

alt

Εικ. 4: Μητρώο Κινδύνων (Risk Register)

alt

Εικ. 5: Πίνακας Κινδύνων (Risk Matrix)

Όπως και σε κάθε τι που σχεδιάζουμε, η εμπειρία από προηγούμενα έργα και η εξειδικευμένη γνώση από κάποιους ειδικούς μπορούν να μας προστατέψουν από τις κακοτοπιές.

Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό όταν θα κάνουμε διαχείριση κινδύνων για το έργο της νέας μας επιχείρησης να μην ξεχάσουμε κανέναν από τους εμπλεκόμενους σε αυτό, μια και κίνδυνοι ελλοχεύουν παντού!

Δείτε επίσης:

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr