NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Το Project της Νέας Επιχείρησης – Μέρος 3ο

Το Project της Νέας Επιχείρησης – Μέρος 3ο

Ολοκληρώνουμε με το 3ο μέρος του άρθρου πάνω στην σχέση μεταξύ επιχειρηματικότητας και project management, παρουσιάζοντας τις γνωστικές περιοχές του Ποιότητας και των Ανθρωπίνων Πόρων του έργου.

Ποιότητα (Quality)

Ποιότητα σε ένα έργο σημαίνει απλά ότι το έργο ικανοποιεί τις ανάγκες για τις οποίες το αναλάβαμε. Άρα, διαχείριση ποιότητας έργου είναι όλες οι ενέργειες που θα κάνουμε για να σιγουρευτούμε ότι θα ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες.

Θα πρέπει λοιπόν να δούμε τι θα κάνουμε για να νοιώσουμε πιο όσο πιο σίγουροι γίνεται ότι τα σχέδιά μας θα μπορέσουν να υλοποιηθούν και η επιχείρησή μας θα έχει κέρδη. Μερικά πιο συγκεκριμένα παραδείγματα:

  • Αφιέρωση ικανού χρόνου στον σχεδιασμό της επιχείρησης.
  • Καλή ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης.
  • Εστίαση στις ανάγκες των δυνητικών μας πελατών (prospects).
  • Σαφείς προδιαγραφές των προϊόντων / υπηρεσιών μας.
  • Στήριξη των προβλέψεών μας σε αξιόπιστα και ρεαλιστικά στοιχεία.
  • Καλή ανάλυση κινδύνων (τόσο απειλές αλλά και ευκαιρίες).
  • Χρήση αξιόπιστων συνεργατών, προμηθευτών, εργολάβων κλπ.
  • Καθορισμός στόχων και σημείων ελέγχου για την πορεία της επιχείρησής μας.
  • Ιδιαίτερο βάρος στο προσωπικό μας (εάν χρησιμοποιούμε).

alt

Εικ. 6: Προγραμματισμός & Παρακολούθηση Πωλήσεων

Ανθρώπινοι Πόροι (Human Resources)

Μια νέα επιχείρηση μπορεί να αποτελείται από έναν και μόνο άνθρωπο: τον επιχειρηματία. Συχνά όμως είναι απαραίτητη και η πρόσληψη κάποιου προσωπικού για να ξεκινήσει την λειτουργία της η επιχείρηση.

Σε αυτή την περίπτωση, τόσο η επιλογή, όσο και η κατάλληλη προετοιμασία / εκπαίδευση του προσωπικού είναι θεμελιώδης για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Το προσωπικό είναι ο «καθρέφτης» της επιχείρησης προς τον κόσμο. Μπορεί ο επιχειρηματίας να είναι τέλειος, αλλά εάν το προσωπικό δεν ξέρει / δεν θέλει / δεν μπορεί να εξυπηρετήσει, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Μία από τις προϋποθέσεις για αποτελεσματικό προσωπικό είναι ο σαφής και καταγεγραμμένος καθορισμός των ρόλων και των καθηκόντων του, ήδη από αυτή την αρχική, προ-λειτουργική φάση. Επίσης θα πρέπει να γίνει – στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν – ο καθορισμός και η καταγραφή οδηγιών εργασίας οι οποίες θα δίνουν συγκεκριμένες οδηγίες για αντιμετώπιση συγκεκριμένων καταστάσεων.

alt

Εικ. 7: Οργανόγραμμα

Εάν η επιχείρησή μας έχει το κατάλληλο μέγεθος, η ύπαρξη ενός οργανογράμματος μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω οργάνωση όλων των παραπάνω.

Συνοψίζοντας λοιπόν, είναι σαφές ότι όπως και σε κάθε project, έτσι και στο project της δημιουργίας μιας νέας επιχείρησης, η χρήση συστηματικών μεθόδων και εργαλείων από το «οπλοστάσιο» του project management μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στην επιτυχία του επιθυμητού στόχου.

Συστηματικό project management σημαίνει πολύ απλά καλύτερο έλεγχο αποτελεσμάτων – με άλλα λόγια, καλύτερες πιθανότητες για μια κερδοφόρα και βιώσιμη επιχείρηση!

Δείτε επίσης:

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr