NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Όρεσουντ, Βαλένθια, Ελσίνκι: Τα «διαμάντια» καινοτομίας στον υγειονομικό τομέα

Όρεσουντ, Βαλένθια, Ελσίνκι: Τα «διαμάντια» καινοτομίας στον υγειονομικό τομέα

Ο τομέας των υπηρεσιών υγείας αναμένεται να αποτελέσει παγκοσμίως έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους τον 21ο αιώνα, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού (κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες), της γήρανσης (ιδίως στις αναπτυγμένες), της αύξησης του προσδόκιμου ζωής καθώς και των κοινωνικοοικονομικών αλλαγών σε όλον τον κόσμο. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες υγείας και φάρμακα σε όλον τον κόσμο.

Οι κυβερνήσεις εξ ορισμού πρέπει να αναδιοργανώσουν τα εθνικά συστήματα υγείας με γνώμονα το κόστος και την ποιότητα. Από την άλλη πλευρά, οι ιδιωτικοί οργανισμοί υγείας προχωρούν σε στρατηγικές συμμαχίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυνητικές προκλήσεις. Ακόμη, λαμβάνουν χώρα συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με διακύβευμα την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας.

Η Ribera Salud αποτελεί μια συστοιχία υγειονομικών μονάδων στην χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου. Ιδρύθηκε το 1997 για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και είναι η μόνη ισπανική εταιρεία που ασχολείται αποκλειστικά με το μοντέλο ΣΔΙΤ. Στην κοινότητα της Βαλένθια συμμετέχει στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Alzira, της Torrevieja, της Denia και της Vinalopo, ενώ είναι παρούσα και στην κοινότητα της Μαδρίτης. Σε διεθνές επίπεδο, συμμετέχει στα νοσοκομεία Callao και Villa Maria del Triunfo στο Περού, ενώ είναι και προμηθευτής τεχνολογίας για διάφορα δημόσια νοσοκομεία στη Χιλή με ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία της Φλωρεντίας.

Από το 1997, η Ribera Salud έχει αναπτύξει το λεγόμενο «μοντέλο Alzira» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον τομέα της υγείας, με μια στρατηγική και μακροπρόθεσμη προοπτική που βασίζεται στην εύλογη συνεργασία με τη Δημόσια Διοίκηση, τη δέσμευση προς τους πολίτες να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και με την εγγύηση της εφαρμογής των πιο γνωστών πρακτικών. Ο τομέας δράσης της είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των υπηρεσιών υγείας και των εταίρων στον τομέα της υγείας. καθώς και στην ανάπτυξη σχεδίων στον τομέα της υγείας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η Medicon Valley είναι ένα κορυφαίο διεθνές σύμπλεγμα των επιστημών της ζωής το οποίο καλύπτει την περιοχή Øresund της Ανατολικής Δανίας και της νότιας Σουηδίας. Είναι ένας από τους ισχυρότερους ομίλους της Ευρώπης στον τομέα της επιστήμης της ζωής, με μεγάλο αριθμό εταιρειών βιοεπιστημών και ερευνητικών ιδρυμάτων που βρίσκονται σε σχετικά μικρή γεωγραφική περιοχή. Το όνομα έχει επίσημα χρησιμοποιηθεί από το 1997. Οι κύριοι τομείς της επιστήμης της ζωής στο σύμπλεγμα της Medicon Valley περιλαμβάνουν τη φαρμακολογία, τη βιοτεχνολογία και την ιατρική τεχνολογία. Είναι γνωστό για τις ερευνητικές του δυνάμεις στους τομείς των νευρολογικών διαταραχών, των φλεγμονωδών ασθενειών, του καρκίνου και του διαβήτη.

Η διασυνοριακή περιοχή Medicon Valley έχει πληθυσμό περίπου 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Το 2008, το 60% των σκανδιναβικών φαρμακευτικών εταιρειών βρίσκονται στην περιοχή. Η περιοχή περιλαμβάνει 12 πανεπιστήμια, 32 νοσοκομεία και περισσότερες από 300 εταιρείες επιστήμης της ζωής. 20 είναι μεγάλες εταιρείες φαρμακευτικής ή ιατρικής τεχνολογίας και 170 αφοσιωμένες εταιρείες βιοτεχνολογίας. Από το 1998 έως το 2008 δημιουργήθηκαν 100 νέες εταιρείες βιοτεχνολογίας και ιατρικής τεχνολογίας. Ο τομέας της βιοτεχνολογίας απασχολεί περίπου 40.000 άτομα στην περιοχή, εκ των οποίων 4.000 είναι ακαδημαϊκοί ερευνητές. Διεθνείς εταιρείες με σημαντικά ερευνητικά κέντρα στην περιοχή περιλαμβάνουν τις Novo Nordisk, Lundbeck, LEO Pharma και Ferring Pharmaceuticals. Υπάρχουν επτά επιστημονικά πάρκα στην περιοχή, όλα με ιδιαίτερη έμφαση στην επιστήμη της ζωής, συμπεριλαμβανομένου του Medicon Village στο Lund, το οποίο ιδρύθηκε το 2010.

Η Medicon Valley αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% του συνολικού ΑΕΠ της Δανίας και της Σουηδίας. Οι οργανώσεις ξεκίνησαν από την τοπική βιομηχανία το 1997, η οποία αποτελούσε ήδη μια ισχυρή βάση γνώσεων με πέντε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, τη ζυθοποιία Carlsberg, το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία και το Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία. Το Medicon Valley προωθείται από την Περιφέρεια Skåne και την Κοπεγχάγη. Πολλά από τα πανεπιστήμια της περιοχής έχουν ισχυρή κληρονομιά στη βιολογική και ιατρική έρευνα και έχουν παραγάγει αρκετούς νικητές του Βραβείου Νόμπελ, με σχεδόν αιωνόβια παρουσία αρκετών ερευνητικών και πλήρως ολοκληρωμένων φαρμακευτικών εταιρειών, όπως Novo Nordisk, H. Lundbeck, AstraZeneca και LEO Pharma, έχουν επίσης συμβάλει σημαντικά στην ιατρική έρευνα και την επιχειρηματική ανάπτυξη της περιοχής, ενισχύοντας τις ικανότητες στο πλαίσιο της εφαρμοσμένης έρευνας, προσελκύοντας προμηθευτές και δημιουργώντας spin-off.

Η γέφυρα του Øresund που άνοιξε το 2000, κάνει εύκολη τη μεταφορά μέσω του στενού Øresund και αποτέλεσε τον βασικό λόγο για την επιτυχία του cluster. Το 2011, οι οργανώσεις της MVA και της Invest in Skåne, ξεκίνησαν την ιδέα των «φάρων». Οι φάροι είναι έργα για τη δημιουργία διεπιστημονικών διεπιστημονικών ερευνητικών περιβαλλόντων που επικεντρώνονται σε τομείς όπου υπάρχει ιδιαίτερο δυναμικό για συνεργίες στο Medicon Valley. Μετά από μακρά διεξοδική διαδικασία επιλογής, εγκρίθηκαν οι τέσσερις φάροι της βιολογίας των συστημάτων, της δομικής βιολογίας, της ανοσολογικής ρύθμισης και της χορήγησης φαρμάκων.

Το Health Innovation Village της GE είναι ένας κόμβος και ένας συνεργατικός χώρος ψηφιακής υγείας στην καρδιά του Ελσίνκι στην περιοχή «Silicon» Vallila. Με βάση την πανεπιστημιούπολη GE Healthcare φιλοξενεί πάνω από 35 εταιρείες εκκίνησης. Η GE Healthcare στο Ελσίνκι φιλοξενεί περίπου 800 υπαλλήλους της GE καθώς και πολλές μεσαίες επιχειρήσεις τεχνολογίας υγείας. Πρόκειται για ένα μοναδικό κέντρο ψηφιακών οικοσυστημάτων για την υγεία των μικρών, μεσαίων και μεγάλων εταιρειών που εργάζονται για την τεχνολογία υγείας, για τη μετατροπή της υγειονομικής περίθαλψης. Το Health Innovation Village είναι επίσης το σπίτι της StartUp Health Finland, του μεγαλύτερου επιταχυντή Digital Health στον κόσμο. Το Health Innovation Village ξεκίνησε το 2014 και γρήγορα έγινε παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την ανοιχτή καινοτομία. Είναι ένα mashup μεγάλων και μικρών, που μοιράζονται κοινό σκοπό. Η κρίσιμη μάζα των εταιρειών και η εξειδικευμένη τεχνογνωσία στην περιοχή φέρνουν και άλλους ενδιαφερόμενους όπως επενδυτές, πελάτες, επαγγελματίες του τομέα της υγείας, ερευνητές, πανεπιστήμια, συνεργάτες, ρυθμιστές, διανομείς κλπ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr