NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Η Εκπαίδευση του Μέλλοντος (Future Education) - MOOCs

Η Εκπαίδευση του Μέλλοντος (Future Education) - MOOCs

Το διαδίκτυο μετέβαλε τον τρόπο που αναζητούμε πληροφορίες και ενημερωνόμαστε, επηρεάζοντας έτσι και τον τρόπο που λαμβάνουμε πλέον εκπαίδευση. Η εύκολη προσβασιμότητα σε ποικίλες πηγές πληροφόρησης έχει αλλάξει τη διαδικασία της μάθησης και έχει συμβάλλει στη σύνδεση με τη «Δια Βίου Μάθηση».

Ο νέος τρόπος εκπαίδευσης καθιστά όλους τους χρήστες του διαδικτύου «εν δυνάμει» φοιτητές των μεγαλύτερων πανεπιστημίων ανά τον κόσμο και με πρόσβαση σε κάθε λογής μαθήματα.

Αυτά είναι τα λεγόμενα MOOCs (Massive Open Online Courses), δηλαδή ανοιχτού τύπου μαθήματα που παρέχονται δωρεάν ή με πολύ μικρό αντίτιμο σε όποιον θέλει απλά να τα παρακολουθήσει, χωρίς καμία υποχρέωση για εξετάσεις, παραλαβή πτυχίου ή άλλου πιστοποιητικού.

Τα MOOCs συνήθως έχουν έναν ή περισσότερους καθηγητές που παρουσιάζουν τη θεματολογία σε βίντεο (on demand) ή και slides και προσφέρουν σημειώσεις και υλικό απ' τις διαλέξεις των καθηγητών σε μια κοινότητα φοιτητών που ανταλλάσουν ιδέες και σχόλια για τις θεματικές του μαθήματος.

Στο τέλος κάθε διδακτικής ενότητας υπάρχουν κάποια τεστ αξιολόγησης όπου οι φοιτητές τα συμπληρώνουν online. Σε περίπτωση που το επιθυμούν, μπορούν με πολύ μικρό κόστος να αγοράσουν το δικαίωμα για παραλαβή πιστοποιητικού παρακολούθησης του συγκεκριμένου μαθήματος.

Αυτή η νέα τάση στην εκπαίδευση και την πληροφόρηση γενικότερα ήταν και το θέμα της ομιλίας του Chris Dellaroca, στο φετινό TEDxAcademy. O Chris Dellaroca, έλληνας καθηγητής του πανεπιστημίου της Βοστώνης, παρουσίασε τo μέλλον της εκπαίδευσης (future education) που έχει ήδη αλλάξει τον τρόπο που προσλαμβάνουμε την ακαδημαϊκή εκπαίδευση.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πώς θα είναι στο (όχι και τόσο μακρινό) μέλλον η εκπαίδευση: Οι φοιτητές θα διαλέγουν μόνοι τους τα μαθήματα που τους ενδιαφέρουν, θα φτιάχνουν ένα «tailor-made» πρόγραμμα σπουδών, ακριβώς στα μέτρα τους, στοχεύοντας όχι τόσο στο «πτυχίο», αλλά στην πραγματική ανάπτυξη των ταλέντων και των δεξιοτήτων τους.

Τα μαθήματα αυτά μάλιστα θα γίνονται σε μεγάλο βαθμό μέσω διαδικτύου και θα προσφέρονται δωρεάν ή με κάποιο μικρό αντίτιμο. Έτσι, μέσα από τα ποικίλα και ευέλικτα μαθήματα οι φοιτητές θα εξερευνούν διαφορετικές ειδικότητες και πεδία εκπαίδευσης έως ότου κατασταλάξουν σ' αυτό που καλύπτει τις ανάγκες τους.

Και η θέση του εκπαιδευτικού θα υποβιβαστεί; Σύμφωνα με τον Dellaroca, ο εκπαιδευτικός θα αποκτήσει το ρόλο του μέντορα. Με άλλα λόγια, ο στόχος είναι όχι η προσωρινή εκπαίδευση του ατόμου, αλλά η συνεχιζόμενη δια βίου μάθηση με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού.

Μπορείς να δεις την ομιλία του απ' το φετινό TEDxAcademy εδώ.

Θέλεις να παρακολουθήσεις online μαθήματα; Η παρακάτω λίστα έχει 10 απ' τους μεγαλύτερους παρόχους MOOCs:

  1. Udemy Free Courses
  2. ITunesU Free Courses
  3. Stanford Free Courses
  4. UC Berkeley Free Courses
  5. MIT Free Courses
  6. Duke Free Courses
  7. Harvard Free Courses
  8. UCLA Free Courses
  9. Yale Free Courses
  10. Carnegie Mellon Free Courses
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr