NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Καφεκοπτεία Λουμίδη: «Η καινοτομία αποτελεί εδώ και έναν αιώνα βασική μας επιδίωξη»

Καφεκοπτεία Λουμίδη: «Η καινοτομία αποτελεί εδώ και έναν αιώνα βασική μας επιδίωξη»

Ο Ιάσωνας Λουμίδης, Εμπορικός Διευθυντής των Καφεκοπτείων Λουμίδη, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για τον κλάδο του καφέ στην Ελλάδα και τη «σχέση» του Έλληνα με το συγκεκριμένο προϊόν, με αφορμή και τη συμπλήρωση 100 ετών λειτουργίας για τη γνωστή αλυσίδα καφεκοπτείων.

Μιλήστε μας, με λίγα λόγια, για την ιστορία των Καφεκοπτείων Λουμίδη, μιας «οικογενειακής», όπως χαρακτηρίζεται, επιχείρησης που συμπληρώνει τα 100 χρόνια λειτουργίας.

Η ιστορία των Καφεκοπτείων Λουμίδη έχει αφετηρία τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ο Αντώνης, ο Νίκος και ο Ιάσων Λουμίδης, έφτασαν στον Πειραιά αναζητώντας εργασία. Τα τρία αδέρφια από την Κάρυστο απασχολήθηκαν αρχικά σε αρκετές προσωρινές δουλειές, μέχρι να καταφέρουν να ανοίξουν το δικό τους παντοπωλείο, πουλώντας αποικιακά προϊόντα.

Σύντομα, καλλιεργήθηκε η αγάπη και το μεράκι τους για τον καφέ, μέσα από την επαφή τους με το χαρμάνιασμα και το καβούρδισμά του. Με όρεξη, ενθουσιασμό και έχοντας αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία, παίρνουν την απόφαση για ένα νέο εγχείρημα, την ίδρυση του 1ου Καφεκοπτείου Λουμίδη το 1920 στην οδό Ρετσίνα στον Πειραιά.

Οι επόμενες γενιές της οικογένειας συνεχίζουν με τον ίδιο ζήλο να δραστηριοποιούνται στο χώρο του καφέ, διευρύνοντας το δίκτυο των Καφεκοπτείων Λουμίδη σε όλη την Ελλάδα. Η οικογενειακή επιχείρηση έχει πετύχει έτσι την καθιέρωσή της στον κλάδο ως η πιο επώνυμη επιχείρηση που βασίζεται στην υψηλή αναγνωρισιμότητα και συναισθηματική αξία της ιστορίας του ελληνικού επιχειρείν.

Διατηρώντας την παράδοση, ενώ παράλληλα δίνοντας έμφαση στην εξέλιξη και την καινοτομία, τα Καφεκοπτεία Λουμίδη έχουν πάντα ως στόχο να προσφέρουν αυθεντικές εμπειρίες μέσα από τον κόσμο του καφέ.

iaswn_loumidhs.jpg?mtime=20200125202351#asset:163179

Ποια είναι σήμερα τα προϊόντα που μπορεί να βρει κάποιος στα καταστήματα σας; Πώς έχετε εμπλουτίσει την γκάμα σας γύρω από τον καφέ;

Προσφέρουμε την πιο πλούσια ποικιλία καφέδων που μπορεί να βρει κανείς στην αγορά σήμερα, τόσο στο δίκτυο λιανικής όσο και στο δίκτυο χονδρικής που διαθέτουμε. Δίνουμε τη δυνατότητα στους επισκέπτες μας να απολαύσουν εκλεκτές ποικιλίες φρεσκοκομμένου καφέ που καβουρδίζονται καθημερινά από τους εξειδικευμένους ψήστες μας και κόβονται πάντα παρουσία πελάτη.

Η γκάμα μας περιλαμβάνει από ελληνικούς καφέδες, σε μοναδικά χαρμάνια, μονοποικιλιακούς και αρωματικούς, μέχρι και espresso χύμα και σε κάψουλες συμβατές με σύγχρονες οικιακές μηχανές espresso της εταιρίας Nespresso*, καφέδες φίλτρου με ξεχωριστά αρώματα, καθώς και στιγμιαίους καφέδες που αναδύουν τη δύναμη τους κυριολεκτικά «στη στιγμή». Τους υψηλής ποιότητας καφέδες, συνοδεύει η ποικιλία διαφόρων εδεσμάτων, Ελλήνων παραγωγών, που προσφέρουμε και η οποία περιλαμβάνει: λουκούμια, παραδοσιακά γλυκίσματα, ζαχαρώδη και αποξηραμένα φρούτα, βουτήματα και σοκολατένια κεράσματα. Καταφέρνουμε έτσι να παρέχουμε μια ολοκληρωμένη και πραγματική εμπειρία καφέ.

Ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος του καφέ στην Ελλάδα, όσον αφορά και στο θέμα της φορολογίας;

Η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αποτελεί σίγουρα ένα σημαντικό ζήτημα που πλήττει την αγορά του καφέ και εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξή της, καθώς είναι δυσβάσταχτος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές. Αλυσιδωτές δυσμενείς επιπτώσεις που έχει επιφέρει ο ΕΦΚ στη χώρα μας είναι η αύξηση εμφάνισης φαινομένων λαθρεμπορίου και διακίνησης αμφισβητούμενης ποιότητας πρώτων υλών, ένα ζήτημα εξίσου κρίσιμης σημασίας για τον κλάδο.

Από τη μεριά μας δεσμευόμαστε ως προς την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας στα προϊόντα καφέ που προσφέρουμε στα Καφεκοπτεία Λουμίδη, πραγματοποιώντας αυστηρούς ελέγχους από το πρώτο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, που είναι η διαλογή της πρώτης ύλης, μέχρι και το τελευταίο στάδιο, δηλαδή τη διάθεση των τελικών προϊόντων στους καταναλωτές.

kafekopteia_loumidh4.jpg?mtime=20200125203459#asset:163182

Ποια είναι σήμερα η «σχέση» του Έλληνα με τον καφέ; Ποια η προτίμηση που δείχνει σε είδη όπως ο ελληνικός, σε σύγκριση με τον espresso κτλ;

Οι Έλληνες έχουν σήμερα μια εξαιρετική σχέση με τον καφέ. Αποτελεί μια συνήθεια που ξεκίνησε την περίοδο της Τουρκοκρατίας και πιο συγκεκριμένα τον 18ο αιώνα. Κορυφαία θέση στις προτιμήσεις τους συνεχίζει να κατέχει ο ελληνικός καφές, αποτελώντας εδώ και πολλά χρόνια αγαπημένο είδος.

Τα τελευταία 20 χρόνια υπάρχει στη χώρα μας μια τάση προτίμησης του espresso, ο οποίος αποτελεί τη βάση παρασκευής πολλών ροφημάτων και συνηθίζεται να απολαμβάνεται περισσότερο εκτός σπιτιού. Γενικότερα, ο καφές έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας του Έλληνα και έτσι υπάρχει διαρκής ενημέρωση γύρω από αυτόν, σχετικά με νέες γεύσεις που εμφανίζονται στην αγορά.

Ως αποτέλεσμα παρατηρούμε όλο και περισσότερους πελάτες μας να αναζητούν υψηλής ποιότητας χαρμάνια και μονοποικιλιακούς για την καθημερινή τους απόλαυση, ανάλογα με τις γευστικές τους προτιμήσεις.

Ως μια επιχείρηση με ιστορία 100 ετών, ποιος ο ρόλος της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών για εσάς; Ποια η γενικότερη σημασία τους και οι νεότερες εξελίξεις για τον κόσμο του καφέ;

Η καινοτομία αποτελεί εδώ και έναν αιώνα βασική επιδίωξη της οικογενειακής μας επιχείρησης. Σκοπός μας είναι να συμβάλλουμε ενεργά στη διαμόρφωση των εξελίξεων στον κλάδο του καφέ και όχι απλώς να ακολουθούμε τις τάσεις που επικρατούν. Η έμφασή μας στην καινοτομία, μας έχει οδηγήσει στο να επενδύουμε τόσο στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού μας, όσο και στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της μονάδας παραγωγής μας, εφαρμόζοντας παράλληλα πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ποιες οι B2B συνεργασίες που διαθέτετε σήμερα; Μιλήστε μας και για τις δυνατότητες που προσφέρονται μέσω της δημιουργίας «Γωνιάς Καφέ».

Η αυθεντική εμπειρία του εκλεκτού, φρεσκοκομμένου καφέ σε συνδυασμό με την πλούσια γκάμα των ποιοτικών προϊόντων που προσφέρουμε, έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός πανελλαδικού δικτύου συνεργατών χονδρικής, το οποίο απολαμβάνει άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση. Στη σύγχρονη μονάδα παραγωγής μας, παράγουμε καφέδες σε συσκευασίες χονδρικής, εξυπηρετώντας έτσι, μεταξύ άλλων, πελάτες HO.RE.CA, χονδρέμπορους και τροφοδοσίες. Μέρος της ανάπτυξης και των συνεργασιών μας, αποτελούν και οι «Γωνιές Καφέ». Πρόκειται για επιλεγμένα σημεία πώλησης σε super markets, παντοπωλεία, φούρνους, deli shops κλπ σε όλη τη χώρα, στα οποία φρεσκοκόβονται παρουσία πελάτη οι εκλεκτοί καφέδες των καφεκοπτείων μας.

kafekopteia_loumidh3.jpg?mtime=20200125203449#asset:163181

Δραστηριοποιήστε στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Ποια η γνώμη σας για αυτό; Ποιες οι ενδεχόμενες προτάσεις σας, προς βελτίωση των συνθηκών για τις ελληνικές επιχειρήσεις;

H δεκαετία που μας πέρασε ήταν σίγουρα οδυνηρή για τη χώρα, καθώς κλόνισε την οικονομία της και επηρέασε σε σημαντικό βαθμό την αγοραστική συμπεριφορά και δύναμη των καταναλωτών. Επέφερε αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου του καφέ. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, διακρίνουμε σημάδια βελτίωσης στην αγορά και ένα θετικό κλίμα στο επιχειρηματικό περιβάλλον, κάτι που μας γεμίζει αισιοδοξία. Παρατηρούμε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης επιδρούν θετικά με τη σειρά τους στην ψυχολογία των Ελλήνων καταναλωτών και έχουν συμβάλλει στη στροφή τους προς τα προϊόντα ελληνικής παραγωγής, ιδιαίτερα όσον αφορά την αγορά των τροφίμων.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για τα Καφεκοπτεία Λουμίδη; Ποιοι οι επόμενοι στόχοι, κλείνοντας και τα 100 χρόνια;

Συμπληρώνοντας επίσημα τα 100 χρόνια λειτουργίας μας τη φετινή χρονιά, θέτουμε νέους στόχους. Ανάμεσα στις προτεραιότητές μας είναι να συνεχίσουμε να καινοτομούμε στο χώρο του καφέ μέσα από τα προϊόντα που προσφέρουμε, δίνοντας παράλληλα έμφαση στη διαρκή αναβάθμιση της εμπειρίας τόσο των πελατών μας όσο και των συνεργατών μας. Εξίσου σημαντικό βήμα για εμάς είναι να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε, χωρίς να ξεχνάμε τις ρίζες της εταιρείας μας. Επιδιώκουμε την ανάπτυξη νέων συνεργασιών με Έλληνες παραγωγούς τοπικών προϊόντων και παραμένουμε σταθερά δίπλα στον πελάτη, προσφέροντάς του την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση. Πάντα με γνώμονα την άριστη ποιότητα και την τήρηση των αξιών μας «Mεράκι, Πείρα, Φιλοξενία, Κοινωνική Ευθύνη», προσφέρουμε μια μοναδική εμπειρία καφέ. Τέλος, εστιάζουμε στην ανάπτυξη του δικτύου χονδρικής και νέων B2B συνεργασιών με άλλες εταιρείες στη χώρα μας.


* Εμπορικό σήμα ιδιοκτησίας τρίτου που δεν συνδέεται, άμεσα ή έμμεσα, με την Καφεκοπτεία Λουμίδη ΑΒΕΕ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr