NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Οι «χρυσές» κινηματογραφικές συμφωνίες και η εκδίκηση μιας παρέας υπερηρώων

Οι «χρυσές» κινηματογραφικές συμφωνίες και η εκδίκηση μιας παρέας υπερηρώων
Φωτογραφία: George Tan

​Είναι πολλές οι ιστορίες που μιλούν για χαμένες επιχειρηματικές ευκαιρίες και για «deal» που δεν προχώρησαν λόγω του ότι κάποιο στέλεχος, κάπου, σε κάποιο γραφείο ενός κολοσσού, δεν μπόρεσε να δει τις προοπτικές. Και σήμερα, ρίχνουμε μια ματιά σε μια ιστορία που αφορά σε μερικούς υπερήρωες. Μεταξύ αυτών, ο Spider-Man, ο Iron Man, ο Thor και ο Black Panther.

Στις 27 Δεκεμβρίου του 1996, η Marvel, γνωστή για τα κόμικ της και τους χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν σε αυτά, καταθέτει αίτημα πτώχευσης σε αμερικανικό δικαστήριο. Η εταιρεία χάνει, εκείνη την εποχή, λεφτά... με το τσουβάλι. Ακόμα χειρότερα, χρωστάει πολλά λόγω δανείων. Πάνω από το ένα τρίτο των εργαζομένων της απολύονται. Για μια εταιρεία που έχει δημιουργήσει μερικούς από τους πιο αναγνωρισμένους χαρακτήρες σε όλο τον κόσμο, το μέλλον δείχνει ζοφερό.

Δύο χρόνια μετά, αναζητά απεγνωσμένα μια ένεση ρευστότητας, μετά και την ανάκαμψη από την πτώχευση. Την ίδια στιγμή, ένα νεαρό στέλεχος της Sony, ο Yair Landau, έχει αναλάβει να εξασφαλίσει τα κινηματογραφικά δικαιώματα του Spider-Man. Η εταιρεία του έχει τα δικαιώματα για τα DVD του ήρωα, αλλά χρειάζεται και τα κινηματογραφικά δικαιώματα για μια ταινία. Ο Landau αποφασίζει να συναντήσει τον CEO της Marvel, Ike Perlmutter, και να εξασφαλίσει μια συμφωνία.

Είναι η εποχή που η Marvel προσπαθεί να φτιάξει νέα φιλμ με τους ήρωες της. Όταν ο Perlmutter θα ακούσει την πρόταση του Landau και της Sony, έχει κάτι ακόμη καλύτερο να προτείνει: Η Sony, αντέτεινε, μπορεί να έχει τα κινηματογραφικά δικαιώματα σχεδόν για κάθε χαρακτήρα της Marvel - του Iron Man, του Thor, του Ant-Man, του Black Panther και πολλών άλλων - έναντι «μόλις» 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η πρώτη ταινία Iron Man, που κυκλοφόρησε το 2008, «έβγαλε» 585 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Landau θα πάρει την πρόταση του επικεφαλής της Marvel και θα επιστρέψει στα γραφεία της Sony, στα αφεντικά του. Όταν θα ακούσουν την αντιπρόταση που είχε η Marvel, η απάντηση τους θα είναι οριστική και πολύ συγκεκριμένη: «Κανείς δεν δίνει δεκάρα για τους άλλους χαρακτήρες της Marvel. Πήγαινε πίσω και κάνε συμφωνία μόνο για τον Spider-Man» (να σημειώσουμε πως η αρχική φράση δεν είχε μέσα «δεκάρα» αλλά κάτι διαφορετικό). Μπορεί, κάποιος, να πει πως «έριξαν» πόρτα σε μια παρέα υπερηρώων (που θα έπαιρνε αργότερα την «εκδίκηση» της).

Κάπως έτσι, η Marvel έδωσε μόνο τα δικαιώματα του Spider-Man στην Sony. Το κόστος της συμφωνίας έφτανε τα 10 εκατομμύρια δολάρια, συν ένα 5% από τα ακαθάριστα κέρδη των ταινιών αλλά και τα μισά κέρδη από τις πωλήσεις ειδών που σχετίζονταν με την ταινία. Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα της εποχής, στον επικεφαλής της Marvel δεν άρεσε η συμφωνία, αλλά χρειαζόταν τα λεφτά για να προχωρήσει στα επόμενα βήματα, προς μια ανάκαμψη.

Το 2002, μετά από επιτυχίες ταινιών που βασίζονταν σε κόμικ, όπως τα Blade, X-Men, και Spider-Man, θα κάνει την εμφάνιση του το πρώτο Iron Man (από τα Marvel Studios), με πρωταγωνιστή τον Robert Downey Jr. Η ταινία θα γίνει τεράστια επιτυχία (και θα δει και αρκετές συνέχειες) και κάπως έτσι θα γεννηθεί το Marvel Cinematic Universe. Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, τα έσοδα του «σύμπαντος» στο box office, μετά από 23 ταινίες, έχουν ξεπεράσει τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2009, η Disney θα εξαγοράσει την Marvel Entertainment έναντι ενός ποσού που έφτανε τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια (ένα deal που είχε «πέσει» στο τραπέζι αρκετά χρόνια νωρίτερα και που δεν προχώρησε γιατί τα στελέχη της Disney θεωρούσαν την Marvel «edgy» και πως θα προκαλούσε προβλήματα στην εικόνα της - η οποία κινούνταν περισσότερο γύρω από τους γνωστούς χαρακτήρες για τους οποίους έγινε γνωστή όλα αυτά τα χρόνια).

Το The Amazing Spider-Man του 2012 και το The Amazing Spider-Man 2 του 2014 θα χαρακτηριστούν ως αποτυχίες. Το 2014, το αφεντικό της Marvel, Kevin Feige, που λειτουργούσε την εταιρεία για λογαριασμό της Disney, θα αποφασίσει πως ήρθε η ώρα να πάρει πίσω τον Spider-Man. Θα συναντηθεί για γεύμα με την επικεφαλής της Sony Pictures Entertainment, Amy Pascal, το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, και θα της ζητήσει να είναι η Marvel η παραγωγός της επόμενης ταινίας με πρωταγωνιστή τον γνωστό υπερήρωα.

Η Pascal θα ταραχτεί, θα του ρίξει το σάντουιτς που έτρωγε και θα του πει, μεταξύ σοβαρού και αστείου: «get the f... out». Στο τέλος, η Sony θα καταλήξει να συμφωνήσει, με την εταιρεία να κρατά τα κέρδη του box office και την Marvel να παίρνει όλα τα έσοδα από τα παιχνίδια. Ο Peter Parker προσχώρησε επισήμως στο Marvel Cinematic Universe στην ταινία Captain America: Civil War και το Spider-Man: Homecoming αποτέλεσε μια μεγάλη επιτυχία.

Η ιστορία αφήνει, φυσικά, κάποια αναπάντητα ερωτήματα. Τι θα είχε συμβεί στους χαρακτήρες της Marvel εάν η Sony είχε συμφωνήσει στο «deal» των 25 εκατομμυρίων δολαρίων; Θα είχε εξαγοράσει η Disney την Marvel, για 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2009, εάν η τελευταία δεν διέθετε τα κινηματογραφικά δικαιώματα των χαρακτήρων της; Και να σκεφτεί κανείς ότι η Sony θα μπορούσε να έχει κάνει κάτι παρόμοιο, αρκετά χρόνια πριν, με 25 εκατομμύρια δολάρια...

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr