NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Startup Safary: Ανοίγοντας ένα παράθυρο στον κόσμο των startup

Startup Safary: Ανοίγοντας ένα παράθυρο στον κόσμο των startup

Το Βερολίνο φάνηκε στον Maciek Laskus το ιδανικό μέρος για να κάνει ένα διάλειμμα από την επιχειρηματικότητα. Και όμως, λίγους μήνες αφού μετακόμισε εκεί μια μικρή εκδήλωση που διοργάνωσε με έναν φίλο του "απλά για να περάσουν καλά" έγινε τόσο δημοφιλής που μετεξελίχθηκε στο Startup Safary, "ένα παράθυρο στον κόσμο των start up" που σε λίγες μέρες ανοίγει και στην Αθήνα.

Μίλησέ μας για τις σπουδές σου και τη δουλειά σου.

Σπούδασα αγγλική φιλολογία στη Βαρσοβία με κατεύθυνση τις αμερικανικές σπουδές. Δηλαδή καμία σχέση με startup ή διοίκηση επιχειρήσεων. Ωστόσο, προσπαθούσα να ιδρύσω τη δική μου εταιρεία ήδη πριν ξεκινήσω το πανεπιστήμιο. Είχα μια μικρή επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου στο λύκειο και ξεκίνησα μερικές εταιρείες όσο ήμουν στο πανεπιστήμιο. Μεταξύ άλλων, είχα μια εταιρεία διανομής σοκολάτας, μια εταιρεία υπηρεσιών διαδικτύου και μια startup στον τομέα της ενισχυμένης πραγματικότητας (Augmented Reality). Η τεχνολογία που αναπτύξαμε ήταν ενδιαφέρουσα, αλλά ήταν ακόμα πολύ νωρίς.

Πώς και πότε προέκυψε η ιδέα για το Startup Safary;

Όταν πρωτοήρθα στο Βερολίνο δεν είχα σκοπό να ξεκινήσω εταιρεία. Ήθελα να κάνω ένα διάλειμμα από την επιχειρηματικότητα, και το Βερολίνο μου φάνηκε το κατάλληλο μέρος. Λίγους μήνες αφού μετακόμισα, είχα αρχίσει να βαριέμαι, οπότε μαζί με έναν καλό μου φίλο αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μια μικρή εκδήλωση. Υποτίθεται ότι θα ήταν για να περάσουμε καλά και σε καμία περίπτωση δεν το βλέπαμε σαν επιχείρηση. Τελικά η εκδήλωση ήταν τόσο δημοφιλής που αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να την διοργανώνουμε και κάποια στιγμή μετεξελίχθηκε στο Startup Safary όπως το ξέρουμε σήμερα.

Μπορείς να μας περιγράψεις τις αντιδράσεις και την ανταπόκριση του κοινού στην πρώτη έκδοση του Startup Safary στο Βερολίνο;

Όπως είπα, οι συμμετέχοντες το λάτρεψαν. Λάβαμε πολλά μηνύματα από ανθρώπους που μας ευχαριστούσαν και μας ρωτούσαν πότε θα διοργανώσουμε το επόμενο. Αυτό μας έκανε να σκεφτούμε αν υπάρχει προοπτική σε αυτή την ιδέα.

Πώς ακριβώς λειτουργεί; Ποιος το οργανώνει, ποιο είναι το κοινό-στόχος και πού πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις, τα σεμινάρια, οι συναντήσεις, οι ξεναγήσεις στα γραφεία, κλπ;

Ουσιαστικά εκείνες τις μέρες το οικοσύστημα των startup ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό. Startups, accelerators, incubators, VCs, ανοίγουν τις πόρτες των γραφείων τους και προσκαλούν το κοινό να δει πώς δουλεύουν και να γνωρίσει τα άτομα που συμμετέχουν στην ομάδα τους.

Ποιος είναι ο στόχος και ο βασικός σκοπός του Startup Safary;

Πρόκειται για ένα παράθυρο στον κόσμο των startup. Αν κάποιος θέλει να δουλέψει ή να επενδύσει σε startup ή να δημιουργήσει τη δική του startup, πρέπει να πάει στο Startup Safary. Ακόμα κι αν έχει ήδη σχετική εμπειρία σε αυτούς τους τομείς, είναι παρόλα αυτά μια καλή ευκαιρία να μάθει ποιες είναι οι ενδιαφέρουσες εταιρείες που ιδρύονται σε συγκεκριμένες πόλεις.

Πόσες χώρες και πόλεις έχουν ήδη λάβει μέρος σε αυτό το είδος καινοτόμου «σαφάρι»; Σχεδιάζετε να επεκτείνετε τον αριθμό τους;

Μέχρι στιγμής το Startup Safary έχει λάβει χώρα μόνο στο Βερολίνο. Η Αθήνα είναι η πρώτη πόλη στην οποία επεκτεινόμαστε, αλλά πρόκειται να ανακοινώσουμε τουλάχιστον 3-4 ακόμα πόλεις τους επόμενους μήνες. Απώτερος στόχος μας είναι οι εκδηλώσεις του Startup Safary να λαμβάνουν μέρος σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως το TEDx ή το Startup Weekend.

Ποια είναι σε τελική ανάλυση τα οφέλη για τους συμμετέχοντες;

Για όσους θέλουν να δουλέψουν σε startup, τα οφέλη είναι ότι μπορούν να γνωρίσουν από κοντά διάφορες εξαιρετικές εταιρείες, να δουν πού δουλεύουν, να γνωρίσουν την ομάδα τους, να καταλάβουν πραγματικά το πνεύμα της εταιρείας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποφασίσουν εάν θα τους άρεσε να δουλεύουν με μια συγκεκριμένη ομάδα πριν ακόμα υποβάλουν αίτηση. Ταυτόχρονα, έχουν μια πολύ καλή ευκαιρία να οικοδομήσουν μια αρχική σχέση, η οποία θα τους βοηθήσει και στη διαδικασία υποβολής της αίτησής τους στη συνέχεια.

Για όσους θέλουν να ιδρύσουν οι ίδιοι startup, είναι μια εκπληκτική ευκαιρία μάθησης και δικτύωσης. Πέραν του ότι έχουν την ευκαιρία να μάθουν τι είδους εταιρείες έχουν ιδρυθεί από πιο έμπειρους επιχειρηματίες, να λύσουν τις απορίες τους και να δουν πώς λειτουργούν αυτές οι εταιρείες, μπορεί επίσης να γνωρίσουν πιθανούς συνεργάτες, συνιδρυτές ή πελάτες. Τέλος, καθώς στους συμμετέχοντές μας περιλαμβάνονται επίσης accelerators και επενδυτές, μπορούν να διαπιστώσουν ποιες ευκαιρίες χρηματοδότησης υπάρχουν και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για τέτοιου είδους επενδύσεις.

Όσο για τους επενδυτές, είναι μια ευκαιρία να βρουν εξαιρετικές εταιρείες για να επενδύσουν.

Γιατί στην Αθήνα; Ποια είναι η γνώμη σου για το περιβάλλον των startup στην Ελλάδα σήμερα; Κατά τη γνώμη σου, ποιες είναι οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές μεταξύ του περιβάλλοντος των startup στην Ελλάδα και στο Βερολίνο;

Απλώς γιατί έχουμε μια φανταστική ομάδα με επικεφαλής τον Βασίλη Μπαρτζώκα, που θα μεταφέρει την εκδήλωση στην Αθήνα. Το Startup Safary είναι franchise, γι' αυτό και επεκτεινόμαστε σε πόλεις στις οποίες μπορούμε να συνεργαστούμε με ένα ντόπιο διοργανωτή που παίρνει την ιδέα μας και την εφαρμόζει στις τοπικές συνθήκες. Η συνεργασία μας με τον Βασίλη ξεκίνησε πολύ νωρίς, ήταν Ambassador (πρεσβευτής) στην πρώτη μας εκδήλωση και ήταν φυσικό να σκεφτούμε την Αθήνα για την εκδήλωσή μας.

Όσο για τις διαφορές ανάμεσα στα δύο οικοσυστήματα, δεν είμαι τόσο εξοικειωμένος με τις συνθήκες στην Αθήνα για να μπορώ να συγκρίνω, αλλά η πρώτη μου εντύπωση είναι ότι μοιάζει περισσότερο με τα οικοσυστήματα σε κάποιες πόλεις της Πολωνίας, από όπου κατάγομαι, παρά με το Βερολίνο. Το Βερολίνο είναι ένα πολύ δυναμικό και αρκετά καθιερωμένο οικοσύστημα που αποτελείται από χιλιάδες startup. Στην Αθήνα το περιβάλλον των startup είναι ακόμα στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής του, αλλά παραδόξως η οικονομική κρίση ευνοεί την ανάπτυξη του οικοσυστήματος, καθώς πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν σταθερή δουλειά και είναι πιθανότερο να κάνουν το βήμα προς την επιχειρηματικότητα.

Μπορείς να μας δώσεις κάποιες πρακτικές πληροφορίες σχετικά με το Startup Safary στην Αθήνα;

Μην περιμένετε την τελευταία στιγμή για να γραφτείτε στις εκδηλώσεις. Οι θέσεις στις πιο δημοφιλείς εκδηλώσεις του προγράμματός μας εξαντλούνται πολύ γρήγορα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια και οι προσδοκίες σας όσον αφορά το Startup Safary;

Θα θέλαμε να εγκαινιάσουμε την εκδήλωση σε πολύ περισσότερες πόλεις το 2015, οπότε προς το παρόν ο στόχος μας είναι να επεκταθούμε σε πολύ περισσότερα μέρη. Σύντομα θα μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό.

Εάν θέλετε να παρακολουθήσετε τις δράσεις του Startup Safary Athens κλείστε θέση έγκαιρα εδώ, καθώς αν και οι δράσεις είναι δωρεάν, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Ενώ εάν θέλετε να παρουσιάσετε την Startup σας ή να διοργανώσετε κάποιο event δηλώσετε συμμετοχή εδώ.

Η μετάφραση της συνέντευξης έγινε από το Yourtranslator.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr