NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Θέλετε να γίνετε startupper το 2015;

Θέλετε να γίνετε startupper το 2015;

Εχετε αποφασίσει να δραστηριοποιηθείτε στον επιχειρηματικό στίβο τη νέα χρόνια και δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε; 

Δείτε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε πριν ιδρύσετε τη startup σας, ένα, ένα, προκειμένου να οδηγηθείτε στο στόχο σας το 2015 με επιτυχία:

1. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε, είναι να επανατοποθετηθείτε στην επαγγελματική σας ζωή. Αυτό είναι ανάγκη να γίνει είτε είσαστε νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, είτε ήσασταν εργαζόμενοι μέχρι τώρα σε κάποια επιχείρηση. Θα πρέπει να δείτε τις ευκαιρίες, να επαναπροσδιοριστείτε και να προχωρήσετε στο νέο περιβάλλον.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να σκεφτείτε και να συνδυάσετε τις δεξιότητές σας, τις αξίες σας και τις ευκαιρίες του νέου περιβάλλοντος. Θα πρέπει να θέσετε ένα στόχο και να δεσμευτείτε ότι θα προσπαθήσετε να τον πετύχετε, σχεδιάζοντας βήμα-βήμα την πορεία από την αρχή. Τα βήματα για το στόχο είναι:

  1. Αναρωτηθείτε καταρχήν με ποιον τρόπο ο στόχος που βάζετε δένει με τις αξίες και τα βαθύτερα πιστεύω σας. Τι είναι σημαντικό σε αυτό το στόχο για εσάς;
  2. Γράψτε το στόχο και προσπαθήστε να είσαι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι.
  3. Σιγουρευτείτε ότι ο στόχος που έχετε βάλει είναι ρεαλιστικός και όχι εκτός πραγματικότητας.
  4. Αφού γράψετε το στόχο, προσπαθήστε να τον «σπάσετε» σε μικρότερα κομμάτια που μπορείτε να διαχειριστείτε. Μην τα βάζετε όλα μαζί. Ένα βήμα τη φορά.
  5. Βάλτε στο στόχο σας ένα χρονικό περιθώριο. Βάλτε ένα χρονοπρόγραμμα.
  6. Αναρωτηθείτε και απαντήστε στην ερώτηση: «πόσο δεσμευμένοι είσαστε σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10, ότι θα ασχοληθείτε με το στόχο που έχετε θέσετε; (1=καθόλου δεσμευμένοι και 10=πολύ δεσμευμένοι)

2. Παράλληλα θα πρέπει να αναζητήσετε τα skills και τα strengths που διαθέτετε και αν αυτά συμβαδίζουν με την επιχειρηματικότητα και το στόχο που έχετε βάλει. Η αξιολόγηση των δυνατών σας σημείων θα μπορέσει να σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε σε συγκεκριμένους τομείς εργασίας, να γνωρίζετε ακριβώς τι είναι αυτό που μπορείτε να προσφέρετε σε μια εταιρία, με ποιον τρόπο διαφοροποιείστε από τους υπόλοιπους στην ίδια αγορά εργασίας.

Προσπαθήστε να απαντήσετε σε μερικές από τις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Tι κοινό έχουν οι εργασίες που έχετε κάνει στο παρελθόν;
  • Με τι ακριβώς σας ενδιαφέρει να ασχοληθείτε;
  • Ποια είναι τα δικά σας 5 πιο σημαντικά strengths και με ποιους τρόπους συγκεκριμένα δένουν με την εργασία που θέλετε να ασχοληθείτε;
  • Τι δεξιότητες, ικανότητες έχετε αποκτήσει μέσα από το εργασιακό περιβάλλον και την εκπαίδευσή σας;

3. Για να επιτύχετε τους στόχους σας θα πρέπει να βρείτε δρόμους που θα σας οδηγήσουν στην επίτευξή τους. Σίγουρα όμως θα πρέπει να βρείτε τρόπους να ξεπεράσετε τα εμπόδια, που θα εμφανιστούν στην πορεία. Εντοπίστε τυχόν εμπόδια και κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν στην πορεία και δημιουργήστε όσα περισσότερα εναλλακτικά πλάνα μπορείτε («μονοπάτια σκέψης»).

Αυτά τα «μονοπάτια σκέψης» είναι σημαντικά γιατί μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να ξεπεράσετε τα εμπόδια και τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν.

  • • Ξεκινήστε με την πρώτη καλύτερη διαδρομή για το στόχο
  • • Συνεχίστε με σταθερά και μικρά βήματα.
  • • Όταν μια διαδρομή δεν λειτουργεί σκεφτείτε μια άλλη διαδρομή περισσότερο λειτουργική και μην κατηγορείτε τον εαυτό σας
  • • Αν η καινούρια διαδρομή χρειάζεται μια νέα δεξιότητα, προσπαθήστε να τη μάθετε ή ψάξτε πού μπορείτε να τη βρείτε.

4. Έμφαση όμως πρέπει να δοθεί και στο networking. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξέρετε το ήδη υπάρχον δίκτυό σας και τους ανθρώπους από τους οποίους μπορείτε να πάρετε βοήθεια.

  • Κάντε μια λίστα με τους ανθρώπους που γνωρίζετε. Ανθρώπους από τις προηγούμενες εργασίες, από το σχολείο, το κολλέγιο, τα social media, φίλους φίλων κλπ. Θα εκπλαγείτε από το πόσους ανθρώπους μπορείτε να γνωρίζετε.
  • Αρχίστε να μιλάτε με τους ανθρώπους από τη λίστα σας και πείτε τους συγκεκριμένα για τι εργασία ενδιαφέρεστε και ρωτήστε αν έχουν κάποιες γνωριμίες, πληροφορίες από το συγκεκριμένο κλάδο.
  • Ίσως χρειαστεί να επαναξιολογήσετε τα δυνατά και αδύνατα σημεία του δικτύου σας. Ισως το δίκτυό σας να χρειάζεται «αναπροσαρμογή», διεύρυνση και νέες περισσότερο σχετικές επαφές με την εργασία που ενδιαφέρεστε.

Μην ξεχνάτε ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό το διάστημα να συναναστρέφεστε με θετικούς και αισιόδοξους ανθρώπους που μπορούν να σας ενθαρρύνουν ή άτομα που έχουν επιτύχει στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό στίβο που και εσείς θέλετε να δραστηριοποιηθείτε.

5. Τέλος θα πρέπει να αναπτύξετε την ανθεκτικότητα σας. Οι περίοδοι που είτε αρχίζουμε κάτι νέο είτε ψάχνουμε για δουλειά είναι πολύ στρεσογόνοι. Ανθεκτικότητα σημαίνει να μπορούμε να διαχειριζόμαστε με τέτοιον τρόπο τις δυσκολίες ώστε να προχωράμε μπροστά. Τι μπορείτε να κάνετε σε αυτές τις περιόδους;

  • Μάθετε τρόπους να διαχειρίζεστε το καθημερινό stress, να χαλαρώνετε και να παίρνετε ενέργεια για να προχωρήστε.
  • Ελέγξετε τα συναισθήματά σας ώστε να μπορείτε να παραμείνετε ήρεμος κάτω από πίεση. Εκφράστε τα με ένα βοηθητικό και παραγωγικό τρόπο. Αυτό είναι σημαντικό γιατί επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τους γύρω μας και τον τρόπο που λύνουμε τα προβλήματα
  • Διατηρήστε μια ρεαλιστική αισιοδοξία. Αυτό δεν σημαίνει ότι βλέπουμε μόνον τη θετική πλευρά των πραγμάτων, ούτε ότι όλα γύρω μας είναι ροζ. Αντίθετα, ρεαλιστική αισιοδοξία σημαίνει να έχω επίγνωση και να γνωρίζω πολύ καλά τι γίνεται γύρω μου και να μπορώ να κάνω το καλύτερο την κάθε στιγμή. Ρεαλιστική αισιοδοξία είναι να μπορώ να διατηρώ μια θετική στάση χωρίς να αρνούμαι την πραγματικότητα.
  • Επικεντρωθείτε σε αυτό που μπορείτε να ελέγξετε και όχι σε αυτό που δεν εξαρτάται από εσάς. Η ικανότητα να διαχωρίζουμε τι μπορούμε να επηρεάσουμε και τι όχι είναι σημαντική τόσο για την επίτευξη του στόχου όσο και το well-being. Όταν επικεντρωνόμαστε σε αυτά που μπορούμε να επηρεάσουμε ενδυναμώνουμε τις ικανότητές μας, είναι πιο εύκολο να δράσουμε και μπορούμε να επιτύχουμε μικρές νίκες γρήγορα. Αυτό έχει ως συνέπεια να αισθανόμαστε καλύτερα, να μειώνεται το άγχος μας, να έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας και να αυξάνεται η αυτοπεποίθησή μας.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr