NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Όταν ο ιδιοκτήτης των Aldi απήχθη και πήρε έκπτωση φόρου για τα λύτρα

Όταν ο ιδιοκτήτης των Aldi απήχθη και πήρε έκπτωση φόρου για τα λύτρα
Φωτογραφία: Alan Stanton

Ο Theo Albrecht ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ιδιοκτήτης μιας από τις γνωστότερες αλυσίδων οικονομικών super market, των Aldi. Κι όμως, η ζωή του επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την απαγωγή του, της οποίας το ποσό διαπραγματεύτηκε. Ένα ποσό για το οποίο διεκδίκησε στη συνέχεια έκπτωση φόρου ως επιχειρηματικό έξοδο.

Τα πρώτα βήματα και η «γέννηση» των Aldi

Ο Theo και ο μεγαλύτερος αδερφός του, ο Karl, θα ακολουθήσουν τα βήματα της μητέρας τους. Εκείνη λειτουργούσε ένα μικρό μπακάλικο στο Essen της Γερμανίας, από τότε που ο πατέρας της οικογένειας, ο οποίος εργαζόταν στα ορυχεία, αρρώστησε βαριά. Όταν τα δύο αδέλφια θα απελευθερωθούν από αιχμάλωτοι πολέμου (ο Theo ήταν στο Γερμανικό Αφρικανικό Σώμα του Erwin Rommel και ο Karl στο ανατολικό μέτωπο) και θα επιστρέψουν στο Έσσεν, θα διαπιστώσουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης ήταν ερείπια. Αλλά το σπίτι και το μαγαζί της μητέρας τους ήταν άθικτα. Θα αρχίσουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και σε άλλα καταστήματα τροφίμων, πειραματιζόμενοι με μια μορφή αυτοεξυπηρέτησης και περιορισμένη γκάμα εμπορευμάτων.

Μέχρι το 1953, ο αριθμός των καταστημάτων τους θα φτάσει τα 31 γύρω από το Essen με πωλήσεις 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι το 1960, λειτουργούν περίπου 300 καταστήματα σε όλη τη Γερμανία, με πωλήσεις 45 εκατομμυρίων δολαρίων. Εκείνη την χρονιά, που το ημερολόγιο δείχνει αρχές της δεκαετίας του '60, τα δύο αδέλφια θα χωρίσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Ο λόγος πίσω από αυτήν τη συγκεκριμένη εξέλιξη, σύμφωνα με σχετικές αναφορές, αφορά στη διαμάχη τους για το εάν θα πωλούσαν τσιγάρα από τα καταστήματα τους. Έτσι, ο Karl ανέλαβε τα καταστήματα στη νότια Γερμανία (Aldi-Sud) και ο Theo το βόρειο τμήμα (Aldi-Nord).

Η Aldi (Albrecht-Discount) έγινε μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής πώλησης στον κόσμο, με καταστήματα σε 19 χώρες. Όπως και άλλα εκπτωτικά καταστήματα, η Aldi διατηρούσε χαμηλές τιμές πωλώντας λιγότερα από 2.000 προϊόντα, σε σύγκριση με τα 20.000-30.000 ενός μεγάλου σούπερ μάρκετ. Η εταιρεία δεν επένδυε σε πολυτελή καταστήματα, δεν έριχνε λεφτά σε μεγάλες εκστρατείες marketing και στοίβαζε τα εμπορεύματα πάνω σε παλέτες. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν του ζητήθηκε να δώσει την έγκριση του για ένα νέο κατάστημα, ο Theo θα απαντήσει ότι ο σχεδιασμός ήταν καλός, αλλά το χαρτί στο οποίο είχε σχεδιαστεί ήταν πάρα πολύ χοντρό: «Εάν χρησιμοποιείτε λεπτότερο χαρτί, θα εξοικονομήσουμε χρήματα».

Η απαγωγή του Theo Albrecht

O Theo έφυγε από την ζωή τον Ιούλιο του 2010 σε ηλικία 88 ετών. Λίγα πράγματα είναι γνωστά για την ιδιωτική ζωή της οικογένειας Albrecht, αλλά ο πλούτος του Theo εκτιμήθηκε το 2009, έναν χρόνο πριν τον θάνατο του, στα 16,7 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που σήμαινε πως ήταν ο 31ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ο δεύτερος πλουσιότερος της Γερμανίας, πίσω από τον Karl, με 23,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Συνδυαστικά, τις περιουσίες των δύο αδελφών ξεπερνούσαν μόνο ο Warren Buffett, ο Bill Gates και ο Μεξικανός μεγιστάνας Carlos Slim.

Οι Albrechts είχαν άλλωστε μανία με την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής, αποτελώντας μια οικογένεια που ζούσε σε πολυτελείς επαυλεις που έμοιαζαν με φρούρια, απαθανατίζονταν σπάνια από τους φωτογραφικούς φακούς των παπαράτσι και δεν έκαναν ποτέ δημόσιες τοποθετήσεις. Κάτι που, εν μέρει, προκύπτει και από την εμπειρία του Theo τον Δεκέμβριο του 1971. Τότε, ο Heinz-Joachim Ollenburg, ένας δικηγόρος με πολλά χρωστικά από την μανία του με τον τζόγο, και ο συνεργός του Paul Kron, θα απαγάγουν τον συνιδρυτή των Aldi υπό την απειλή όπλου. Ο Theo θα κρατηθεί όμηρος για 17 ολόκληρες ημέρες σε μια ντουλάπα στο γραφείο του Ollenburg στο Ντίσελντορφ.

Σύμφωνα με σχετικές αναφορές, η εμφάνιση του ήταν τόσο απλή που οι απαγωγείς χρειάστηκε να ζητήσουν ταυτότητα για να βεβαιωθούν πως είχαν στα χέρια τους τον σωστό άνθρωπο, τον δισεκατομμυριούχο Albrecht. Ο ίδιος παζάρεψε τα χρήματα που ζητούσαν για λύτρα, με το τελικό ποσό να καθορίζεται σε επτά εκατομμύρια γερμανικά μάρκα και να παραδίδεται σε ένα ραντεβού από τον επίσκοπο του Έσσεν. Οι δύο απαγωγείς πιάστηκαν και φυλακίστηκαν, αλλά μόνο τα μισά από τα χρήματα ανακτήθηκαν. Ο Albrecht πήγε στο δικαστήριο για να διεκδικήσει το ποσό ως φοροαπαλλασσόμενο επιχειρηματικό έξοδο, κάτι που πέτυχε. Οι απαγωγείς αργότερα αποκάλυψαν ότι ο Theo θα είχε απελευθερωθεί πολύ νωρίτερα αν δεν είχε μπει σε διαμάχη για το ποσό των λύτρων.

Ο Kron, ο οποίος ήταν ήδη καταδικασμένος για διαρρήξεις, συνελήφθη γρήγορα, αφού πιάστηκε να πληρώνει σε κατάστημα με χαρτονόμισμα που είχε προέλθει από τα λύτρα. Ο Ollenburg, συνεργός και πρώην δικηγόρος του, κατέφυγε στο Μεξικό, αλλά συνελήφθη εκεί και εκδόθηκε. Και οι δύο καταδικάστηκαν σε οκταετή ποινή φυλάκισης. Για το θέμα των λύτρων, ο Kron ισχυριζόταν ότι ο Ollenburg, ο εγκέφαλος πίσω από την απαγωγή, του είχε δώσει μόνο μερικές χιλιάδες μάρκα. Ο Ollenberg επέμεινε ότι είχε κατανείμει τα χρήματα ισόποσα, κάτι που άφηνε περίπου 3,5 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα «στα χαμένα».

Ο Kron, που έζησε στη συνέχεια με μια πενιχρή κρατική σύνταξη, δήλωσε πριν χρόνια στην γερμανική Bild: «Ειλικρινά, δεν ξέρω [για τα χρήματα που λείπουν]. Πήρα μόνο 10.000 μάρκα από τον Ollenburg. Ήταν πιο έξυπνος από μένα». Η Bild έγραφε τότε ότι είχε αναζητήσει και τον Ollenburg, ο οποίος ζούσε κοντά στα πολωνικά σύνορα, αλλά είχε αρνηθεί να μιλήσει στην εφημερίδα. Οι ντόπιοι, τόνιζε η Bild, δήλωναν πως του άρεσε να κουτσομπολεύει ότι είχε τα χρήματα στην Ελβετία.

Ο Paul Kron πέθανε σε γηροκομείο τον Ιανουάριο του 2017, σε ηλικία 87 ετών. Ο Heinz Joachim Ollenburg πέθανε τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς στην ηλικία των 93 ετών. Αφοσιωμένος Ρωμαιοκαθολικός, ο Theo Albrecht αποσύρθηκε από την καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης το 1993, αλλά παρέμενε ενεργός ως πρόεδρος του ιδρύματος που είναι ο κύριος μέτοχος της Aldi Nord.

Σχόλια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr

Ροή

ειδήσεων

    Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr

Top5

σήμερα

    Επιχειρώ - epixeiro.gr