NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Ο συναισθηματικά ονειρεμένος κόσμος και ο «φτωχός» Άγιος Βαλεντίνος του 2040!

Ο συναισθηματικά ονειρεμένος κόσμος και ο «φτωχός» Άγιος Βαλεντίνος του 2040!

Και ναι! Στην αυγή της 3ης χιλιετίας, η ανθρωπότητα ξυπνάει, τεντώνεται, τρίβει τα μάτια της και κάπου εκεί... μια φευγαλέα ματιά στο ημερολόγιο του κινητού, της υπενθυμίζει πως πλησιάζει η στιγμή που θα έρθει αντιμέτωπη με τον έρωτα, την αγάπη, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου!

Δύσκολοι καιροί για συναισθηματισμούς. Ιδιαίτερα όταν αυτοί απαιτούν και χρόνο και χρήμα. Και προφανώς ένα μεγάλο μερίδιο της «ισορροπημένης» έως τώρα ψυχοσύνθεσής μας. Εξάλλου αυτό δεν είναι ο έρωτας; Ένα συναίσθημα χωμένο στο πετσί του ανθρώπινου είδους υποδόρια, μια αέναη ενέργεια κόντρα στη στιγμή του θανάτου. Γιατί ο πρώτος δημιουργεί, ο δεύτερος καταστρέφει. Συμπλέουν και συμπλέκονται σε ένα αξεδιάλυτο δίπολο ζεύγμα.

14 Φεβρουαρίου, η ημέρα των ερωτευμένων. Ναι, αυτή η θεσμοθετημένη αφορμή για έναν απολαυστικά ακόρεστο καταναλωτισμό με τζίρο πολλών δισεκατομμυρίων παγκοσμίως στο όνομα της αγάπης! Χιλιάδες σοκολατένιες καρδιές, κατακόκκινα ολόφρεσκα τριαντάφυλλα και υπερμεγέθεις κάρτες με προβλέψιμες ευχές, αναγκάζουν και τους πιο δύσπιστους να αφιερώσουν έστω και λίγο απ’ τον χρόνο τους ώστε να διερωτηθούν: «Μήπως εάν δεν αγοράσω κάτι, με απορρίψει; Ποιο να είναι το αγαπημένο της εστιατόριο; Ταιριάζουμε πραγματικά; Είμαι όντως ευτυχισμένος/ή; Γιατί είμαι μόνος τόσο καιρό και δεν μπορώ να βρω έναν σταθερό σύντροφο; Τι κάνω λάθος τέλος πάντων;

Προς τι όμως όλες αυτές οι ερωτήσεις, οι σκέψεις και οι προβληματισμοί; Τι είναι αυτό που έρχεται να ταράξει τις συνδέσεις των νευρώνων μας και να χαλάσει έστω για λίγο την «ισορροπημένη» καθημερινότητα μας; O μεγάλος εχθρός όλων! Ονομάζεται φόβος και εμφανίστηκε απ’ τα αρχέγονα μόλις χρόνια, σαν προστασία σε κάθε μορφή κινδύνου ή απειλής. Φόβος στο αν θα είμαστε επαρκείς για το έτερον ήμισυ, φόβος για το αν θα βρούμε το πραγματικό άλλο μας μισό, φόβος για το αν στην πραγματικότητα συμβιβαζόμαστε, φόβος μήπως μείνουμε για πάντα αγκαλιά με τη μοναξιά μας, ίσως και φόβος ενός επικείμενου χωρισμού με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα. Μα και ο κυριότερος φόβος του ανθρώπου απέναντι στον έρωτα - ο φόβος του να δοθούμε βαθιά! Όλες αυτές αποτελούν καταστάσεις οι οποίες υπονομεύουν την ανθρώπινη ευτυχία, προκαλούν δυσφορία στην ψυχική μας διάθεση, αυξάνουν το άγχος και τα περιστατικά κατάθλιψης δίνουν και παίρνουν.

Και κάπου εδώ, εμφανίζεται ένα αντίδοτο... Υπόσχεται να το προσφέρει απλόχερα η ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας με κόστος «απλά» την αποδόμηση του εαυτού μας και την μετατροπή μας σε υποσυστήματα τα οποία θα αποκωδικοποιηθούν από πανίσχυρους αλγόριθμους. Θα μιλάμε πλέον με αριθμούς οι οποίοι θα γνωρίζουν ακριβώς ποιοι είμαστε και ποιο είναι το «καλύτερο» για εμάς. Στην δεκαετία του 2040 οι άνθρωποι θα έχουν ήδη ενσωματωμένα στο σώμα τους πλήθος βιομετρικών συσκευών, βιονικών οργάνων και νανορομποτ. Αυτά θα παρακολουθούν κάθε ανάσα που θα παίρνουμε, κάθε κίνηση που θα κάνουμε, κάθε συναλλαγή στον τραπεζικό μας λογαριασμό, κάθε δεσμό που θα χαλάμε, τους χτύπους της καρδιάς μας, καθώς και όλες τις σεξουαλικές μας περιπέτειες. Η Google θα μπορεί να συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες που αφορούν το ιστορικό μας και σαν αδέκαστος προσωπικός μας σύμβουλος θα μας ωθεί στην καταλληλότερη επιλογή με 100% ποσοστό επιτυχίας.

Ήδη η Microsoft σχεδιάζει ένα περισσότερο πολύπλοκο ψηφιακό σύστημα που θα αποτελέσει έναν προσωπικό βοηθό τεχνητής νοημοσύνης και θα συμπεριληφθεί στις μελλοντικές εκδόσεις των Windows. Οι χρήστες θα ενθαρρύνονται να δίνουν στο προηγμένο αυτό ψηφιακό σύστημα, πρόσβαση στα αρχεία, την αλληλογραφία και τις εφαρμογές τους, ώστε να μπορεί να τους χαρτογραφήσει και να αποτελέσει έναν εικονικό πράκτορα ο οποίος θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα του χρήστη. Ο ψηφιακός αυτός σύμβουλος θα ενημερώνει για το δώρο που θα λατρέψει το εκάστοτε ταίρι, για το εστιατόριο το οποίο θα απογειώσει το ραντεβού, καθώς και τον ιδανικό χρόνο που χρειάζεται το συγκεκριμένο φλερτ για να ευοδώσει. Αλλά ακόμα και για τους πιο μοναχικούς, το σύστημα θα εντοπίζει τον ιδανικό για εσάς σύντροφο, συγκρίνοντας τα ιστορικά σας και βάσει γραφημάτων και ποσοστών θα βγάζει το ποσοστό επιτυχίας αυτής της σχέσης, το ενδεχόμενο ενός καλού γάμου μακροπρόθεσμα, καθώς και την διάρκεια του.

Τέλος λοιπόν στα δάκρυα, τέλος στις αποτυχημένες επιλογές, στους δύσκολους χωρισμούς και ίσως και τέλος στα διαζύγια. Ένας συναισθηματικά ονειρεμένος κόσμος και ένας Άγιος Βαλεντίνος του 2040 φτωχότερος από ποτέ! Η ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας σίγουρα θα μεταμορφώσει τον κόσμο, παρόλα αυτά τα σενάρια για το μέλλον παραμένουν προβλέψεις και όχι βεβαιότητες. Εάν δεν σας αρέσουν κάποιες από αυτές τις πιθανότητες, κάλλιστα μπορείτε να σκεφτείτε και να συμπεριφερθείτε με νέους τρόπους που θα εμποδίσουν τις προβλέψεις αυτές να υλοποιηθούν.

Και ναι! Στην αυγή της 3ης χιλιετίας, η ανθρωπότητα ξυπνάει, τεντώνεται, τρίβει τα μάτια της... και λίγο πριν φτάσει στην εποχή της τελειότητας, «τρώει τα μούτρα» της και πολλά σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς. Ίσως για μια τελευταία φορά. Ίσως και όχι. Γιατί το πιθανότερο είναι ότι ποτέ δεν θα μπορέσει να ψηφιοποιηθεί ο έρωτας!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr