NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Δημόσιες ομιλίες: Συμβουλές από τον άνθρωπο που έγραφε τα κείμενα του Obama

Δημόσιες ομιλίες: Συμβουλές από τον άνθρωπο που έγραφε τα κείμενα του Obama

​«Πώς θα γίνω ένας καλός δημόσιος ομιλητής;» Αυτή είναι η απορία πολλών τα τελευταία χρόνια και το θέμα πολλών άρθρων εδώ στο epixeiro.gr. Σήμερα, ρίχνουμε μια ματιά στο τι πιστεύει επί του συγκεκριμένου θέματος ο άνθρωπος που έγραφε τις ομιλίες ενός πρώην πλανητάρχη.

Ο David Lit, μεταξύ άλλων, έγραφε τις ομιλίες του πρώην Αμερικανού Προέδρου Barack Obama, υπηρετώντας στον Λευκό Οίκο από το 2011 έως το 2016. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημαντικότερη ομιλία που έγραψε για τον Obama ήταν εκείνη που απηύθυνε το 2015 στο ετήσιο συνέδριο του NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) γύρω από το θέμα της μεταρρύθμισης του ποινικού δικαίου.

Πίσω στο δικό μας θέμα όμως και στο τι πιστεύει ο κειμενογράφος του Obama γύρω από το πώς θα γίνει κάποιος ένας καλό δημόσιος ομιλητής. «Υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που θα σας βοηθήσουν να είστε καλύτερος δημόσιος ομιλητής, αλλά ακολουθούν μερικές που πιστεύω ότι παραβλέπονται» όπως έγραφε ο ίδιος, το 2018, στο Quora:

Σκεφτείτε το κοινό

Πάρα πολλοί ομιλητές δίνουν τις σκέψεις τους, τις ιδέες τους, τις γραμμές τους, χωρίς να σκεφτούν τι θα βρει πραγματικά ενδιαφέρον ή συναρπαστικό το κοινό. Όλοι μας έχουμε κάνει μια βαρετή ομιλία. Εάν ήσασταν στο ακροατήριο, θα θέλατε να σας ακούσουμε; Εάν όχι, αλλάξτε την ομιλία σας.

Βρείτε εκείνο για το οποίο θέλετε να πείτε

Τι είναι εκείνο που θα θέλατε ένα μέλος του ακροατηρίου να ανακαλέσει μια εβδομάδα μετά την ομιλία σας; Εάν δεν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτήν την ερώτηση, η ομιλία σας πιθανόν να φαίνεται "σκορπισμένη". Αλλά εάν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση - και να έχετε την πειθαρχία να απομακρύνετε οτιδήποτε δεν υπηρετεί την κεντρική σας ιδέα - θα είστε πιθανότατα τόσο αξέχαστοι όσο ελπίζετε να είστε.

Πείτε ιστορίες

Οι ομιλητές συχνά μας επιβαρύνουν με γεγονότα και αριθμούς και υπάρχει χώρος και για αυτά - αλλά είμαστε φτιαγμένοι να θυμόμαστε και να απολαμβάνουμε ιστορίες και όχι στατιστικά στοιχεία. Ακόμη και μια ομιλία που θέτει ένα επιχείρημα μπορεί να γίνει στο πλαίσιο μιας ιστορίας με αρχή, μέση και τέλος.

Bonus

Αν διαβάζετε από το χαρτί, αυξήστε το κάτω περιθώριο κατά λίγα εκατοστά. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε να κολλήσετε το πηγούνι στο στήθος σας καθώς διαβάζετε τη σελίδα.

Εντούτοις, υπάρχουν και άλλα tips που μπορεί κανείς να πάρει από τις δημόσιες ομιλίες του πρώην Αμερικανού Προέδρου. Σύμφωνα με το Presentation Training Switzerland:

Ιστορίες

Το tip με τις ιστορίες εμφανίζεται και εδώ. Σχεδόν όλες οι ομιλίες του Obama περιλαμβάνουν μια ιστορία, και συχνά στην αρχή. Οι ιστορίες είναι εξαιρετικά ισχυρά εργαλεία, καθώς μια καλά αφηγημένη ιστορία μπορεί να μας κάνει να κατανοήσουμε την κατάσταση, να αισθανθούμε τον πόνο και μοιραστούμε ακόμη και την ελπίδα. Μια ιστορία δημιουργεί συναισθήματα. Μας κάνει να γελάμε και να κλαίμε. Μας παρακινεί να δράσουμε. Μια ιστορία είναι αξέχαστη.

Επαφή με τα μάτια, όπως μιλάει σε κάθε άτομο

Ο Obama κοιτάζει ευθεία τους ακροατές, σαν να θέλει να μιλήσει σε όλους, ακόμα και μέσω της τηλεόρασης. Δεν φωνάζει. Χρησιμοποιεί την επαφή με τα μάτια, όπως μιλάει σε ένα άτομο που σέβεται. Αυτή είναι και η ιδανική συμβουλή για τη σύνδεση με το κοινό και ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσει κάποιος το φόβο της δημόσιας ομιλίας. Κοιτάξτε ένα άτομο στο ακροατήριο και προσποιηθείτε ότι μιλάτε μόνο σε αυτόν, σα αυτός ή αυτή είναι ο καλύτερος φίλος σας. Μπορείτε να αλλάξετε από ένα άτομο σε ένα άλλο μετά από μια πρόταση ή δύο.

Χρησιμοποιήστε την φωνή

Ο Obama αλλάζει τον τόνο, τον όγκο και την ταχύτητά της φωνής του με φυσικό τρόπο. Σταματάει για να τονίσει κάτι. Όταν οι άνθρωποι είναι καλοί σε αυτό, φαίνεται φυσικό, αλλά οι περισσότεροι πρέπει να εξασκηθούν για να αναπτύξουν αυτή την ικανότητα.

Εμφανίζεται ανθρώπινος

Μοιράζεται την προσωπική του κατάσταση, μιλάει για το παρελθόν και την οικογένειά του με αυθεντικότητα που δείχνει γνήσια. Δείχνει πάθος, συναισθήματα και χιούμορ που εξαπλώνεται μέσω του προσώπου και της γλώσσας του σώματος. Στρέφει την ιστορία του στο πολιτικό μήνυμα. Χρησιμοποιεί κοινή γλώσσα και συνδέεται με τους ανθρώπους. Φαίνεται να χρησιμοποιεί την ενσυναίσθηση, γίνεται αμέσως πιστευτός και συμπαθής. Παρά το ότι δείχνει συναισθήματα, παραμένει ήρεμος, ορθολογικός.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr