NEWSFLASH...
Μαθητική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Συγκινεί η συμμετοχή του Γυμνασίου Φούρνων Ικαρίας στη Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση 2020»

Συγκινεί η συμμετοχή του Γυμνασίου Φούρνων Ικαρίας στη Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση 2020»

Κανείς δε θα πίστευε ότι ένα πολύ μικρό σχολείο σε ένα πολύ μικρό ελληνικό νησί, θα τολμούσε να πάρει μέρος σε ένα μεγάλο project επιχειρηματικότητας. Κι όμως.

Η οικονομολόγος εκπαιδευτικός Ηρώ Πάντικ, του Γυμνασίου Φούρνων Ικαρίας, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης του σχολείου και της τοπικής κοινωνίας έκανε πέρυσι το μεγάλο βήμα. Δήλωσε συμμετοχή στο πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece και παρά τις δυσκολίες η ομάδα σημείωσε μεγάλη επιτυχία με την «επιχείρηση» «ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ ΠΑΝΙΑ», που διέθετε χειροποίητες πάνινες τσάντες, με στόχο τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας.

Είναι συγκινητικό ότι πέρυσι, η συμμετοχή του σχολείου στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση, στο The Mall Athens, ήταν μια μεγάλη εμπειρία για τα παιδιά «επιχειρηματίες», καθώς για κάποια, ήταν η πρώτη φορά που ταξίδευαν στην Αθήνα! Το ταξίδι ήταν και περιπετειώδες καθώς είχε θαλασσοταραχή και παραλίγο να μην τα καταφέρουν να φθάσουν τα παιδιά στην Ικαρία και από εκεί στην Αθήνα. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην κυρία Πάντικ που είχε την πρωτοβουλία να δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να συμμετέχουν στο σπουδαίο, παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Junior Achievement ακόμα κι εάν διδάσκει σε ένα τόσο μικρό νησί. Τα παιδιά τη λατρεύουν και νιώθουν ευγνωμοσύνη στην καθηγήτριά τους και αλλά σε όλους όσους στήριξαν την προσπάθειά τους.

«Μετά την περσινή μας πρώτη συμμετοχή στο πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» και τον θερμό αντίκτυπο που είχε σε όλους μας, οι μαθητές του σχολείου μας με παρότρυναν να κάνουμε κάτι και φέτος. Αποφασίσαμε λοιπόν και πάλι να δημιουργήσουμε τη δική μας επιχείρηση. Αυτή την απόφαση την υποστήριξαν με μεγάλο ενθουσιασμό οι 26 από τους 31 μαθητές του σχολείου μας», δήλωσε η κα Πάντικ.

Μαθητική-Επιχειρηματικότητα-2.jpg?mtime=20200220132710#asset:167619

«Αυτή τη χρονιά αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με κάτι που να έχει σχέση με τις νέες τεχνολογίες. Φτιάξαμε λοιπόν μια ιστοσελίδα με σκοπό να προβάλουμε όλα τα τοπικά προϊόντα, τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις του νησιού, να δώσουμε τη δυνατότητα να αναρτώνται ηλεκτρονικά μικρές αγγελίες που αφορούν τον τόπο μας, και να ενεργοποιήσουμε τους κατοίκους του νησιού να συμμετέχουν σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις. To όνομα της «επιχείρησής» μας είναι DIGITAL FOURNOI».

Η ιστοσελίδα DIGITAL FOURNOI είναι καινοτόμα και έχει μεγάλη αξία καθώς καλύπτει ένα κενό. Οργανώνει όλες τις πληροφορίες για το νησί, κάτι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. «Αν κάποιος θέλει να αγοράσει ένα τοπικό προϊόν, πρέπει να ρωτήσει, αν ζητάει έναν επαγγελματία του νησιού για κάποια δουλειά ή αν θέλει να βρει κατάλυμα για να μείνει, επίσης πρέπει να ρωτήσει δεξιά κι αριστερά. Όσο για τις μικρές αγγελίες, αυτές τοιχοκολλώνται σε σημεία που συχνάζει κόσμος π.χ. στην πηγή που παίρνουμε νερό. Επειδή λοιπόν δεν υπάρχει κανένας παρόμοιος οδηγός (έντυπος ή ηλεκτρονικός), εμείς με αυτή την ιστοσελίδα καλύπτουμε ένα κενό στις ανάγκες, όχι μόνο των επισκεπτών, αλλά και των κατοίκων», τονίζει η κυρία Πάντικ.

Το όραμα της μαθητικής «επιχείρησης» του Γυμνασίου με λυκειακές τάξεις Φούρνων Κορσεών, είναι να διευκολύνει κάθε επισκέπτη, κάτοικο ή ενδιαφερόμενο του νησιού, μέσα από τις πληροφορίες και τις δυνατότητες που παρέχει η ιστοσελίδα, να εξοικειώσει τους κατοίκους με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και να τους ενθαρρύνει να συμμετέχουν ενεργά σε θέματα που τους αφορούν.

Μαθητική-Επιχειρηματικότητα-3.jpg?mtime=20200220132732#asset:167620

Αρχικά, οι μαθητές συνέταξαν ερωτηματολόγια που μοίρασαν στους κατοίκους του νησιού. Μέσα από τα ερωτηματολόγια αυτά, οι μαθητές και οι μαθήτριες άντλησαν πληροφορίες για το πώς βλέπουν οι κάτοικοι του νησιού την ύπαρξη μιας τέτοιας ιστοσελίδας και κατά πόσον τη θεωρούν χρήσιμη. Οι απαντήσεις που έλαβαν τα παιδιά ήταν πολύ ενθαρρυντικές και έτσι προχώρησαν στη δημιουργία της ιστοσελίδας. Η δουλειά τους ολοκληρώνεται και η ιστοσελίδα θα παρουσιασθεί για πρώτη φορά την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Θεσσαλονίκης, στο Mediterranean Cosmos. Τα στελέχη της «επιχείρησης», «DIGITAL FOURNOI» θα έχουν εκείνη την ημέρα δικό τους «κατάστημα»-περίπτερο στο μεγάλο αυτό εμπορικό κέντρο και θα χαρούν πολύ να σας δείξουν την ιστοσελίδα τους. Από όλα τα περίπτερα θα περάσει η κριτική επιτροπή του JA Greece και στις 15:00 θα απονεμηθούν βραβεία.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη ομάδα είναι πολλά. Δυσκολεύονται να βρεθούν όλοι μαζί καθώς αρκετά παιδιά μένουν σε ένα χωριό στην άλλη άκρη του νησιού και αδυνατούν να παρευρίσκονται στις συγκεντρώσεις της ομάδας που γίνονται εκτός ωρών σχολείου, διότι δεν υπάρχει συγκοινωνία. Επίσης, οι καιρικές συνθήκες, ειδικά το χειμώνα, οι διακοπές ρεύματος, αλλά και η έλλειψη καταστημάτων για την προμήθεια συγκεκριμένων ειδών, αποτελούν σημαντικά εμπόδια. Τα παιδιά όμως με την καθηγήτριά τους και τους υποστηρικτές τους καταφέρνουν να τα ξεπεράσουν.

Μέσα από την δράση αυτή άνοιξαν οι ορίζοντες των παιδιών και αυξήθηκε πολύ η αυτοπεποίθησή τους καθώς ανακάλυψαν ταλέντα που δεν ήξεραν ότι είχαν. «Εντυπωσιάζομαι και χαίρομαι που μέσα από αυτό το πρόγραμμα ανακαλύπτω ικανότητες και δεξιότητες που έχουν οι μαθητές μου, που δεν είχαν φανεί μέσα από τα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος», λέει η κα Πάντικ. Διαπιστώνει επίσης ότι η ενασχόλησή τους με την επιχείρηση τα βοηθάει να ανταποκρίνονται καλύτερα και στις απαιτήσεις των μαθημάτων. Όπως μας είπε, έρχεται πιο κοντά με τους μαθητές της, τους γνωρίζει καλύτερα και δημιουργούν καλύτερες και στενότερες σχέσεις. Ξεφεύγει από την τυπική διαδικασία της ξερής παράδοσης ενός μαθήματος και όταν βλέπει τα παιδιά ενεργοποιημένα, ενεργοποιείται και η ίδια. Όπως λέει: «Η χαρά τους μου δίνει την όρεξη και τη διάθεση να προχωρήσω, να τους βοηθήσω, να τους υποστηρίξω και γενικά να τους προσφέρω ό,τι καλύτερο μπορώ σε όλους τους τομείς!».

H ομάδα «DIGITAL FOURNOI» μας προσκαλεί όλους να γνωρίσουμε την «επιχείρησή» της από κοντά, στο Mediterranean Cosmos, στις 28 Φεβρουαρίου 2020 από τις 09:00 έως τις 15:00. Θα είμαστε όλοι εκεί και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία!

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «DIGITAL FOURNOI»

  • EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΗΡΩ ΠΑΝΤΙΚ
  • ΧΟΡΗΓΟΙ: ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, ΔΗΜΟΣ ΦΟΥΡΝΩΝ
  • ΜΑΘΗΤΕΣ: ΑΜΟΡΓΙΑΝΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ, ΓΛΑΡΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΚΑΡΛΑ ΕΙΡΗΝΗ, ΚΟΝΔΥΛΑ ΙΩΑΝΝΑ, ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΤΣΙΦΡΙΚΑ ΜΑΡΙΑ, ΑΓΓΕΛΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΑΜΙΤΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΜΑΡΚΑΚΗ ΙΣΙΔΩΡΑ, ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΠΑΔΙΑ ΜΑΡΙΑ, ΠΑΔΙΑΣ ΠΑΔΙΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑ, ΧΑΤΖΗΣΤΑΣΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, ΓΛΑΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΟΝΔΥΛΑ ΦΛΩΡΑ, ΦΛΥΤΖΑΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΦΛΥΤΖΑΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ, ΑΜΟΡΓΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΚΟΝΔΥΛΑ ΜΑΡΙΑ, ΚΟΝΔΥΛΑ ΕΥΑΝΘΙΑ, ΚΟΝΔΥΛΑ ΜΑΡΙΑ, ΜΕΛΑ ΦΛΩΡΑ, ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΝΝΑ, ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΟΥ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ.

Μαθητική-Επιχειρηματικότητα-4.jpg?mtime=20200220132747#asset:167621


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr