NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Π. Μεγαλοοικονόμου, ΑΧΑ: Τα περιστατικά φωτιάς πρώτα σε αποζημιώσεις

Π. Μεγαλοοικονόμου, ΑΧΑ:  Τα περιστατικά φωτιάς πρώτα σε αποζημιώσεις

Σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των επιπέδων πυροπροστασίας των ελληνικών επιχειρήσεων από το στάδιο της μελέτης μέχρι τα συστήματα πυροπροστασίας διαβλέπει ο Παναγιώτης Μεγαλοοικονόμου Μηχανολόγος Μηχανικός, Επιθεωρητής Κινδύνων – Εκτιμητής Ζημιών Τμήμα Διαχείρισης Κινδύνων ΑΧΑ Ασφαλιστική, τονίζοντας σε συνέντευξη του στο epixeiro.gr ότι ο ασφαλιστικός κλάδος συμβάλλει στα επίπεδο πυροπροστασίας των εμπορικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων αλλά και στην δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής κουλτούρας μέσω της πρόληψης. Ο περισσότερες ασφαλιστικές διαθέτουν εργαλεία αξιολόγησης κινδύνων πυρκαγιάς τα οποία βασίζονται σε συγκεκριμένα πρότυπα με διάφορες κατηγορίες κινδύνων.

Στο συνέδριο του ΕΛΙΠΥΚΑ αναλύθηκαν θέματα πυροπροστασίας των κτιρίων και των κατασκευών. Πόσο σημαντικό είναι το επίπεδο πυροπροστασίας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων για τη σύναψη μιας ασφαλιστικής σύμβασης;

Ξεκινώντας από τα δεδομένα, οι αποζημιώσεις που συνδέονται με περιστατικά φωτιάς βρίσκονται στην πρώτη θέση, έναντι άλλων που οφείλονται σε διαφορετικά αίτια, κυρίως λόγω της σφοδρότητας του φαινομένου και των εκτεταμένων ζημιών που προκαλεί.

Για να απαντήσω, λοιπόν, στην ερώτησή σας, το επίπεδο πυροπροστασίας μιας βιομηχανικής εγκατάστασης συνδέεται άμεσα με τον βαθμό έκθεσής της στον κίνδυνο φωτιάς και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το κόστος της ασφάλισης, τους όρους και τις προϋποθέσεις του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, ακόμη και την πιθανότητα συμμετοχής ή όχι μιας ασφαλιστικής εταιρείας στην συγκεκριμένη κάλυψη.

Κατά την ομιλία σας αναφερθήκατε σε επιθεωρήσεις βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Ποιοι διενεργούν επιθεωρήσεις και τι εξετάζετε σε αυτές;

Οι επιθεωρήσεις βιομηχανικών εγκαταστάσεων διενεργούνται από τους εξειδικευμένους μηχανικούς των ασφαλιστικών εταιρειών ή από διαπιστευμένα γραφεία πραγματογνωμόνων.

Κατά την επιθεώρηση, τα τρία βασικά σημεία που εξετάζονται είναι: η παθητική πυροπροστασία, η ενεργητική πυροπροστασία και τα προληπτικά μέτρα. Στόχος είναι να διαπιστωθούν τα μέτρα που έχει λάβει μια επιχείρηση, τόσο για τον περιορισμό της εξάπλωσης όσο και για την καταστολή της φωτιάς σε περίπτωση πυρκαγιάς, αλλά και η οργάνωσή της για την αποφυγή του κινδύνου εκδήλωσής της.

Επιπροσθέτως, γίνεται ανάλυση της παραγωγικής διαδικασίας της επιχείρησης προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν επικίνδυνες διεργασίες, ενώ ταυτόχρονα εξετάζεται και το επίπεδο των μέσων πυροπροστασίας με συγκεκριμένες δοκιμές και έλεγχο των αρχείων καταγραφής συντήρησης.

Ασφαλώς, δεν παραλείπεται κατά την επιθεώρηση και η εξέταση και άλλων στοιχείων ή δεδομένων που συσχετίζονται με τις υπόλοιπες καλύψεις του συμβολαίου, όπως για παράδειγμα η έκθεση σε κλοπή, πλημμύρα, κλπ.

Πώς γίνεται η αξιολόγηση του επιπέδου πυροπροστασίας μιας βιομηχανικής εγκατάστασης;

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αναπτύξει ειδικά εργαλεία αξιολόγησης (scoring tools) για το επίπεδο πυροπροστασίας μιας εγκατάστασης, τα οποία βασίζονται σε συγκεκριμένα πρότυπα, ανά κατηγορία κινδύνου.

Οι επιθεωρητές, χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα εργαλεία τροφοδοτώντας τα με στοιχεία που προέκυψαν κατά τον φυσικό έλεγχο ή δηλώθηκαν επισήμως από την εταιρεία. Από την αξιολόγηση των δεδομένων αυτών προκύπτει και η τελική βαθμολογία η οποία μας βοηθά να αποκτήσουμε σαφή εικόνα του επιπέδου πυροπροστασίας της υπό εξέταση επιχείρησης. Μας επιτρέπει όμως και να αποκτήσουμε μέτρο σύγκρισης για αντίστοιχες περιπτώσεις.

Τέλος, η αξιολόγηση μας δίνει και μια ακόμη δυνατότητα. Να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα σημεία που η υπό εξέταση εγκατάσταση υπολείπεται έναντι των προτύπων αξιολόγησης που έχει θέσει η ασφαλιστική εταιρία και να εισηγηθούμε προτάσεις για την αναβάθμιση του επιπέδου πυροπροστασίας. Συνήθως οι προτάσεις βελτίωσης αφορούν προϋποθέσεις ασφάλισης και κάλυψης.

Ποιο είναι το επίπεδο της πυροπροστασίας των επιχειρήσεων στην Ελληνική αγορά;

Η εμπειρία μας από τις επιθεωρήσεις αλλά και από τις καταγεγραμμένες ζημιές, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης, ξεκινώντας από το στάδιο εκπόνησης και εφαρμογής μιας μελέτης, την τήρηση των προδιαγραφών έως τη συντήρηση και χρήση των συστημάτων που συσχετίζονται με την πυροπροστασία.

Το πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο, όμως, είναι η θετική ανταπόκριση των επιχειρήσεων στις προτάσεις βελτίωσης που δέχονται από τους επιθεωρητές για την αναβάθμιση της πυροπροστασίας των εγκαταστάσεων τους. Θα μπορούσε να ειπωθεί, επομένως, ότι ο ασφαλιστικός κλάδος -ασφαλιστικές εταιρίες και διαμεσολαβούντες- όχι μόνο συμβάλλει ενεργά στην αναβάθμιση του επιπέδου πυροπροστασίας εμπορικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων αλλά και στην δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής κουλτούρας που αναγνωρίζει την αξία της πρόληψης και την ανάγκη λήψης μέτρων προς αυτήν την κατεύθυνση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr