NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Σχέσεις ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου: Το Συμβούλιο δίνει το πράσινο φως για την έναρξη συνομιλιών

Σχέσεις ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου: Το Συμβούλιο δίνει το πράσινο φως για την έναρξη συνομιλιών
26_02_2020 | 14:04 26_02_2020 | 14:05
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Δημόσια Διοίκηση

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα απόφαση με την οποία εγκρίνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων για μια νέα εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο και ορίζεται επίσημα η Επιτροπή ως διαπραγματευτής της ΕΕ. Το Συμβούλιο εξέδωσε επίσης οδηγίες διαπραγμάτευσης οι οποίες συνιστούν εντολή για την Επιτροπή σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

Η ΕΕ, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «επιθυμεί να συνάψει μια φιλόδοξη, ευρεία και ισορροπημένη οικονομική εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η εντολή τονίζει ότι η μελλοντική εταιρική σχέση θα πρέπει να βασίζεται σε ισχυρές δεσμεύσεις που θα διασφαλίζουν ισότιμους όρους ανοικτού και θεμιτού ανταγωνισμού, δεδομένης της γεωγραφικής εγγύτητας και της οικονομικής αλληλεξάρτησης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ΕΕ σκοπεύει να συνάψει συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο, με την οποία θα διασφαλίζεται ότι εφαρμόζονται μηδενικοί δασμοί και ποσοστώσεις στις εμπορευματικές συναλλαγές. Στη συμφωνία αυτή θα πρέπει να προβλέπεται η συνεργασία σε τελωνειακά και ρυθμιστικά θέματα. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται η αποτελεσματική διαχείριση και εποπτεία, καθώς και ρυθμίσεις για τη διευθέτηση διαφορών και την επιβολή των κανόνων.

Όσον αφορά την αλιεία, η εντολή ορίζει ότι η μελλοντική εταιρική σχέση θα πρέπει να διατηρεί την υφιστάμενη αμοιβαία πρόσβαση στα ύδατα, καθώς και σταθερά μερίδια ποσοστώσεων. Η συμφωνία για την αλιεία θα πρέπει να συναφθεί έως την 1η Ιουλίου 2020, ώστε να δοθεί χρόνος για τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

Η εντολή περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για μελλοντική συνεργασία σε τομείς όπως το ψηφιακό εμπόριο, η διανοητική ιδιοκτησία, οι δημόσιες συμβάσεις, η κινητικότητα, οι μεταφορές και η ενέργεια.

Η ΕΕ θα επιδιώξει τη σύναψη συνολικής εταιρικής σχέσης για την ασφάλεια με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρική σχέση θα πρέπει να περιλαμβάνει την επιβολή του νόμου και τη δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις, καθώς και την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια και την άμυνα. Η εντολή προβλέπει ότι η μελλοντική εταιρική σχέση θα πρέπει να ενσωματώνεται σε ένα συνολικό πλαίσιο διακυβέρνησης που θα καλύπτει όλους τους τομείς συνεργασίας.

Η Επιτροπή θα συμφωνήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο τις ημερομηνίες για τις πρώτες διαπραγματευτικές συνόδους. Η πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr