NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Η εξωστρέφεια ως μοχλός επιτάχυνσης της περιφερειακής ανάπτυξης

Η εξωστρέφεια ως μοχλός επιτάχυνσης της περιφερειακής ανάπτυξης
26_02_2020 | 17:45
epixeiro icon Ειδήσεις | Events

Με το βασικό μήνυμα ότι η εξωστρέφεια αποτελεί μοχλό επιτάχυνσης της περιφερειακής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον ΣΕΒ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) στη Λάρισα, χθες (Τρίτη, 25.2.2020).

Συγκεκριμένα, η εκδήλωση που είχε ως θέμα: «Επιτυχημένες πρακτικές εξαγωγών σε ανερχόμενες αγορές», παρακολούθησαν ανώτατα στελέχη από εξαγωγικές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, προερχόμενοι από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, όπου και ενημερώθηκαν για τα εργαλεία στήριξης της εξωστρέφειας που παρέχει ο ΣΕΒ και ο ΣΘΕΒ, τις εξαγωγικές ευκαιρίες που μπορούν να αναζητήσουν στις αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας και τις στρατηγικές στόχευσης νέων αγορών. Τις εργασίες χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ, κος Αχιλλέας Νταβέλης, και ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κος Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ενώ σύντομη παρέμβαση ακολούθησε από τον Αντιπρόεδρο του ΣΘΕΒ και Πρόεδρο της ΛΑΡΙΠΛΑΣΤ Α.Ε., κο Ιωάννη Τσερέπα.

Ο κος Αχιλλέας Νταβέλης υπογράμμισε την ανάγκη να κερδηθεί το στοίχημα της εξωστρέφειας. «Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εδραιώσουν μια εξαγωγική κουλτούρα, να υιοθετήσουν δραστικές αλλαγές στη δομή και στη φιλοσοφία τους και να εγκαταλείψουν πρακτικές που ενδεχομένως τις βοήθησαν να εδραιωθούν στην εγχώρια αγορά, αλλά δε θα τους επιτρέψουν να διακριθούν στο εξωτερικό». Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη δικτύωσης των ελληνικών επιχειρήσεων, στην αναζήτηση νέων αγορών και στη διαβούλευση που πρέπει να γίνει για την αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ο κος Ιωάννης Τσερέπας στη σύντομη παρέμβασή του σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει ο ΣΘΕΒ στην ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων καθώς παρουσίασε επιγραμματικά και τις υπηρεσίες στήριξης που παρέχει ο Σύνδεσμος μέσα από τις συνεργασίες του με τις Πρεσβείες και τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. Κλείνοντας προέτρεψε τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας να συμμετέχουν στις κοινές δράσεις του ΣΘΕΒ και του ΣΕΒ για τη χάραξη και εφαρμογή μια εξωστρεφής στρατηγικής.

Ο κος Μπίτσιος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θετικό αποτύπωμα της συνεργασίας των δύο φορέων, στο πλαίσιο της συστηματικής τους προσπάθειας για την ενίσχυση και ανάδειξη της δυναμικής της Θεσσαλίας. Στην παρέμβασή του, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, αφού τόνισε ότι η εξωστρέφεια αποτελεί σημαντικό πυλώνα για συνολική αναζωογόνηση της εθνικής οικονομίας, προσκάλεσε τους συμμετέχοντες να αξιοποιήσουν την εξαγωγική τεχνογνωσία και δικτύωση που παρέχει ο ΣΕΒ, μέσα από τις υπηρεσίες του προγράμματος ExportReady.

Τους πυλώνες του προγράμματος ανέλυσε η κα Βίκυ Μακρυγιάννη, Senior Advisor ExportReady, τονίζοντας ότι σχεδόν το 50% των 179 επιχειρήσεων που συμμετείχαν στις επιχειρηματικές αποστολές του ΣΕΒ το 2018-2019 είτε έκλεισε εμπορικές συμφωνίες, είτε βρίσκεται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με συνεργάτη του εξωτερικού που εντόπισε μέσα από τις στοχευμένες Β2Β συναντήσεις που διοργάνωσε ο ΣΕΒ. Αναφέρθηκε, επίσης, στη στρατηγική πληροφόρηση για αγορές του εξωτερικού που παρέχει ο ΣΕΒ, λόγω της αποκλειστικής συνεργασίας του με τη Fitch, ενώ ανέδειξε και τη συστηματική του προσπάθεια για την κατάρτιση εξαγωγικών στελεχών μέσα από εξειδικευμένα εργαστήρια.

Η κα Μαρία Μποζούδη, Senior Advisor του ΣΕΒ, παρουσιάζοντας την πορεία των Ελληνικών εξαγωγών τα τελευταία χρόνια και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά των εξαγωγών της Θεσσαλίας, υπογράμμισε πως η διεύρυνση του εξαγωγικού ορίζοντα των επιχειρήσεων της περιοχής, και η ένταξη των αναπτυσσόμενων αγορών της Ασίας και της Υποσαχάριας Αφρικής στο «ραντάρ» τους, θα αυξήσουν την περιφερειακή εξαγώμενη αξία στους κλάδους των τροφίμων, των ποτών και των κατασκευών, και θα έχουν σημαντικές ωφέλειες σε επίπεδο απασχόλησης και ανταγωνιστικότητας.

Την εξαγωγική εμπειρία της ΕΛΒΑΚ Α.Ε. παρουσίασε ο Εμπορικός Διευθυντής της κος Θεόδωρος Γκουβέρης, με έμφαση στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων της εταιρίας και τη στρατηγική ανάπτυξης των εξαγωγών που ακολουθούν, ενώ από την πλευρά του ο κος Δημήτρης Δαμπασίνας αναφέρθηκε στην εμπειρία της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΛΕΚΤΑ ΕΛΑΙΑ κατά την προσέγγιση αναπτυσσόμενων αγορών, επισημαίνοντας την καλή προετοιμασία, τις στοχευμένες συναντήσεις και τη συνεργασία με τις διπλωματικές αρχές ως τα κύρια συστατικά της επιτυχίας των επιχειρηματικών αποστολών του ΣΕΒ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr