NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διαδίκτυο & Τεχνολογία
ανάγνωση

Scan4Chem: Η εφαρμογή του Αστεροσκοπείου που βοηθά στον εντοπισμό βλαβερών χημικών

Scan4Chem: Η εφαρμογή του Αστεροσκοπείου που βοηθά στον εντοπισμό βλαβερών χημικών

Το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών παρουσίασε την εφαρμογή Scan4Chem η οποία αναπτύχθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου LIFE AskREACH (LIFE16 GIE/DE/000738).

Συντονιστής του έργου είναι η Γερμανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος και επιστημονικά υπεύθυνη η Δρ. Βασιλική Ασημακοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ.

Με την εφαρμογή αυτή, οι καταναλωτές μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ενημερώνονται για ουσίες πολύ υψηλής ανησυχίας σε προϊόντα καθημερινής χρήσης (οδοντόβουρτσες, παιχνίδια, αθλητικά ρούχα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.α).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία REACH για τα χημικά προϊόντα, συγκεκριμένες χημικές ουσίες περιλαμβάνονται στον λεγόμενο κατάλογο υποψήφιων ουσιών που προκαλούν Πολύ Μεγάλη Ανησυχία (ΟΠΥΑ ή SVHCs). Οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν εάν ένα προϊόν περιέχει ΟΠΥΑ από τον κατάλογο αυτό σε συγκέντρωση άνω του 0,1% κατά βάρος (Άρθρο 33 (2) REACH). Κατόπιν αιτήματος, οι κατασκευαστές/προμηθευτές αντικειμένων υποχρεούνται να παρέχουν αυτές τις πληροφορίες εντός 45 ημερών. Το «δικαίωμα να γνωρίζεις» των καταναλωτών ισχύει για όλα σχεδόν τα αντικείμενα, π.χ. ηλεκτρονικές συσκευές, παπούτσια, παιχνίδια και ρούχα. Δεν ισχύει για τρόφιμα, φάρμακα και μείγματα, όπως καλλυντικά, καθαριστικά ή χρώματα. Χρησιμοποιώντας το δικαίωμά μας να γνωρίζουμε ενισχύουμε την παραγωγή βιώσιμων προϊόντων που είναι ασφαλή για την υγεία. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλουμε στην αποφυγή της έκθεσής μας σε επιβλαβείς χημικές ουσίες και στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν στο Google Play και το App Store.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr