NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Στρατηγικό θεματολόγιο καινοτομίας του ΕΙΤ: Πολιτική συμφωνία στο πλαίσιο του Συμβουλίου

Στρατηγικό θεματολόγιο καινοτομίας του ΕΙΤ: Πολιτική συμφωνία στο πλαίσιο του Συμβουλίου

Το Συμβούλιο κατέληξε σήμερα σε συμφωνία (μερική γενική προσέγγιση) για το μελλοντικό Στρατηγικό Θεματολόγιο Καινοτομίας (ΣΘΚ) του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ). Μαζί με τον κανονισμό για το ΕΙΤ, που παρέχει τη νομική βάση για το ΕΙΤ, το ΣΘΚ συμπληρώνει το νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία του ΕΙΤ για τα έτη 2021 έως 2027. Χαράσσει τους τομείς προτεραιότητας και τη στρατηγική του ΕΙΤ για την περίοδο 2021-2027 καθορίζοντας τους στόχους του ΕΙΤ, τις βασικές του δράσεις, τον τρόπο λειτουργίας του, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τους απαιτούμενους πόρους. Το ΣΘΚ διασφαλίζει επίσης τη συνοχή του ΕΙΤ με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», το μελλοντικό πρόγραμμα πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία για την περίοδο 2021-2027 και προσδοκάται ότι θα προωθήσει συνέργειες με άλλα προγράμματα της ΕΕ.

«Η σημερινή συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για πιο ανοικτές και αποτελεσματικές κοινότητες γνώσης και καινοτομίας σε ολόκληρη την ΕΕ. Εισάγει ένα εξορθολογισμένο σύστημα παρακολούθησης που θα εξασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία. Είμαστε πλέον έτοιμοι να διαπραγματευτούμε μια ταχεία συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» τόνισε ο Blaženka Divjak, Υπουργός Επιστημών και Παιδείας της Κροατίας.

Σε σύγκριση με την πρόταση της Επιτροπής, το κείμενο του Συμβουλίου:

  • απαιτεί οι Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας (ΚΓΚ) να γίνουν πιο ανοικτές και διαφανείς,
  • αποσαφηνίζει το πεδίο εφαρμογής του νέου πιλοτικού προγράμματος που θα στηρίξει την ανάπτυξη της επιχειρηματικής ικανότητας και της ικανότητας καινοτομίας στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,
  • ορίζει κριτήρια επιλεξιμότητας και προϋπολογισμό για την περιφερειακή στρατηγική καινοτομίας (RIS),
  • προβλέπει απλουστευμένο μοντέλο χρηματοδότησης για τις ΚΓΚ, με βάση την αρχή της χρηματοδότησης βάσει επιδόσεων,
  • θεσπίζει σύστημα συνεχούς παρακολούθησης και αξιολόγησης των ΚΓΚ, συμπεριλαμβανομένης της στενότερης παρακολούθησης του ανοικτού τους χαρακτήρα,
  • αποσαφηνίζει τις σχέσεις του ΕΙΤ με τις ΚΓΚ μετά τη λήξη της συμφωνίας-πλαισίου σύμπραξης,
  • προβλέπει απλουστευμένη διαδικασία για την εγκαινίαση μιας πιθανής δεύτερης νέας ΚΓΚ το 2026, και περιέχει κατάλογο των πιθανών τομέων προτεραιότητας.

Ο προϋπολογισμός του EIT προβλέπεται στο μελλοντικό πρόγραμμα πλαίσιο της ΕΕ για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας («Ορίζων Ευρώπη») και συνδέεται με το επόμενο πρόγραμμα του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ (ΠΔΠ). Εν αναμονή της ολοκλήρωσης των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για το επόμενο ΠΔΠ που καλύπτει την περίοδο 2021-2027, η σημερινή συμφωνία δεν καλύπτει τα δημοσιονομικά στοιχεία της απόφασης ΣΘΚ.

Επόμενα στάδια

Βάσει του συμφωνηθέντος κειμένου, το Συμβούλιο θα διερευνήσει τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πρώιμο στάδιο, για την ταχεία έγκριση της απόφασης σε πρώτη ανάγνωση. Το Συμβούλιο ενέκρινε μερική γενική προσέγγιση για τον κανονισμό του ΕΙΤ στις 29 Νοεμβρίου 2019.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr